Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa

Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa

Pszczelarnia 20:34, 03 cze 2013

Pewien ogród u podnóża Gór Stołowych wygląda tak:

Pszczelarnia 20:45, 03 cze 2013

Dziękuję za miłe spotkanie i fachową obsługę. Wasze ogrody i szkółka to raj dla miłośników ogrodów i roślin.
tomgroch 21:26, 03 cze 2013

Dobrze Ewo, że udało się Wam wstrzelić w przerwę między ulewami ! Miło Was było gościć, chociaż nie byłem w pełni dyspozycyjny. Chwastów w ogrodzie ubyło, więc wygląda już lepiej Dzisiaj szalałem na dwie ręce, a że ziemia rozmoknięta to wychodziły same.
pozdrawiam
tomek
tomgroch 23:27, 21 cze 2013

Czasu brak na wszystko, ale kilka zdjęć z ostatniego miesiąca wrzucę
Obecnie z utęsknieniem czekamy na deszcz, bo po ostatnich upałach (35C) gleba wysycha na potęgę.
Na szczęście w czerwcu spadło tyle deszczu, że jeszcze zapas w ziemi został. tegoroczna wiosna była pierwszą od 4 lat bez paskudnych majowych mrozów i widać to w ogrodzie, bo wszystko rośnie jak głupie. Przyczyniły się do tego wyjątkowe opady deszczu i wysoka temperatura. Taki np dzwonek kremowy ma już 2 m wysokości !
azalie kwitły wyjątkowo długo

nawet złotokap zakwitł jak szalony

białobok w towarzystwie amsonii

nasza druga Gunnera manicata (a dokładnie to moja pierwsza kawalerska - przesadziliśmy ją wiosną z ogrodu u moich rodziców z Wrocławia)
tomgroch 23:40, 21 cze 2013

na tej rabacie obecnie rządzi piwonia 'Władysława', dzwonki i jaśminowiec bezwonny

w bukszpanowym też się zagęszcza, chociaż sarny bardzo dbają o nasze róże - zjadają pąki kwiatowe, dzięki czemu róże pięknie się krzewią. Może doczekamy w tym roku rozwiniętych kwiatów.

adom1206 23:55, 21 cze 2013

A ja znowu wzdycham do waszego ogrodu.Piękny jest.Złotokap boski,mój stał w wodzie i chyba padł
Gabriela 23:57, 21 cze 2013

Cudnie i zupełnie inaczej się ogląda, jak już się było w ogrodzie, bo wtedy on jest już taki oswojony.
Wyobraź sobie że moja amsonia od Was, zakwitła - jednym kwiatkiem, ale zawsze.
Widziałam solidne kępy trzy dni temu w Saville Garden, w ogrodzie żwirowym, czyżby to znaczyło że ona ma mieć wyjątkowo przepuszczalne podłoże?
tomgroch 23:57, 21 cze 2013

funkia 'Split Milk' i turzyca górska

kielichowiec też w tym roku kwitnie pokazowo

nasz zeszłoroczny nabytek Syringa patula 'Miss Kim' - ma niezwykły kolor, jest najbardziej niebieski z lilaków które mamy

tomgroch 07:28, 22 cze 2013

Agnieszko to się mogło zdarzyć, bo one nie lubią nadmiaru wody. Podobnie lilaki, żylistki, czarne bzy - u znajomych się potopiły tej wiosny. U nas na szczęście nadmiar nie grozi, bo spływa w dół zbocza.

Gabrielo No oswojony to jedno, a drugie to jak się zmienia. Sama masz ogród bylinowy więc wiesz jak to wszystko szybko rośnie.
Amsonia za rok będzie miała kwiatów znacznie więcej. U nas rosną w różnych stanowiskach - na suchym i piaszczystym, w ciężkiej glinie i w lżejszej ale w lekkim cieniu. Wszystkie rosną pięknie.

Nepeta kubanica - kocimiętka kubańska (z Kubania w Rosji)
Świetna duża bylina (100-140 cm)

i znowu doczekaliśmy kwiatów na magnolii parasolowatej

a takie kwiaty ma w tym roku dereń Kousa
adom1206 08:06, 22 cze 2013

Tomku a amsonię i kocimiętkę na zimę pozostawiacie w gruncie? Jeśli tak to moja zakupowa lista znowu się trochę powiększy