Witaj Boguś. Pobuszowałam po Twoim wątku i jestem pod dużym wrażeniem. No, No cuda, cuda wyrabiasz. Jako, że jesteś specjalistą postanowiłam zapytać Ciebie o kilka rzeczy. Urządzam na wsi ogród, kilka lat temu po karczowaniu, celowo pozostawiłam jakieś okazy, żeby coś było widać. Są tam 3 duże sosny. Chciałabym z nich coś zrobić. Raz żeby nie szły w górę, a 2 żeby były jakieś inne. Mam kilka pytań, gdybyś miał chwilkę czasu na poświęcenie moim drzewom kilku minut.
- Czy trzy obok siebie to nie za dużo, może wyciąć jeden, czy dwa? są w trójkącie ok co 3 m
- Czy z takich dużych da się coś zrobić? ale widziałam, że Ty też z takich robisz
- Jaką miałbyś koncepcję, gdybyś to Ty miał je u siebie na działce?
Na wiosnę doły ucięłam. Z góry dziękuję i pozdrawiam
witaj ,przeoczyłem ale nadrabiam,
z iglastymi tak jest że płaczą i nie jest to estetyczne ale to tak jak ze łzami łzy wyschną szybko a żywica potrzebuje trochę czasu, wykruszy się,
takie zabiegi przycinania i usuwania gał,ezi i odrostów starych i twardych najlepiej wykonywać w lutym \ marcu, najmniej żywicy,
uszczykiwanie natomiast wtedy gdy widać odrosty który to jest przewodnik a które boczne, i czy potrzebujemy podciąć wszystkie czy tylko przewodnika, odrost wtedy jest bardzo kruchy i łatwy do wyłamania, a tym samym nie widać potem miejsca złamania bo szybko zarasta, sekatorem obcinamy igły a to bardzo szpeci, dlatego uszczykujemy.
Główny odrost jest z reguły zawsze największy, zdaża się że są dwa wtedy traktujemy je jak jedan główny i wycinamy lub skracamy oba,
długośc obcięć\ uszczyknięć
resztę pokaż fotkę,
Witaj Andzia ,bardzo mi się imię podoba
Jak chcesz bawić się z sosnami to trochę po japońsku, a jak po japońsku to nieparzyście, wyjątek stanowi 2 drzewa co jest dopuszczalne, a tak to 1 3 5 itd.
jeśli pogoda dopisze to pod koniec listopada lub pod koniec lutego, podetnij czubki z bocznymi odrostami czyli całe czubki.
potem po dokładnej obserwacji usuń krzyżujące się gałęzie przy pniu, to możesz zrobić już teraz,
na wiosnę jak puszczą nowe pędy przytnij je wszystkie dość krótko ok 3\4 cm. w celu zagęszczenia się potem po roku oglądanie wycinanie i na następną wiosnę skracanie pędów i tak co roku aż osiągniesz zamierzony cel, pamiętaj o tym że wyciąć zawsze możesz a przykleić się nie da . pozdrawiam.