Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Bogusława

Ogród Bogusława

boguslaw_r_ 16:43, 28 paź 2013

zaletą takiego cięcia jest to że nic nie zasłania.
boguslaw_r_ 16:47, 28 paź 2013

za chwilę spadną ostatnie listki, skończy się zamiatanie, grabienie, będzie za to odśnieżanie.
Nati 16:57, 28 paź 2013

hej na 114 napisałam zapytanie, nie wiem chyba przeoczyłeś zerknij proszę, piękne iglaczki!!!!
andzia1606 09:02, 29 paź 2013

Witaj Boguś. Pobuszowałam po Twoim wątku i jestem pod dużym wrażeniem. No, No cuda, cuda wyrabiasz. Jako, że jesteś specjalistą postanowiłam zapytać Ciebie o kilka rzeczy. Urządzam na wsi ogród, kilka lat temu po karczowaniu, celowo pozostawiłam jakieś okazy, żeby coś było widać. Są tam 3 duże sosny. Chciałabym z nich coś zrobić. Raz żeby nie szły w górę, a 2 żeby były jakieś inne. Mam kilka pytań, gdybyś miał chwilkę czasu na poświęcenie moim drzewom kilku minut.
- Czy trzy obok siebie to nie za dużo, może wyciąć jeden, czy dwa? są w trójkącie ok co 3 m
- Czy z takich dużych da się coś zrobić? ale widziałam, że Ty też z takich robisz
- Jaką miałbyś koncepcję, gdybyś to Ty miał je u siebie na działce?
Na wiosnę doły ucięłam. Z góry dziękuję i pozdrawiam
boguslaw_r_ 12:15, 29 paź 2013

Nati napisał(a)
ślicznie u Ciebie zdaje się ze niedawno byłam więc to już widziałam z chęcią pooglądam nowe fotki sosen ze zbliżeń bo zawsze potpatruję jak je wyginasz i gdzie zaokrąglasz, ja mam tylko problem z ucinaniem odrostów bo jak były większe to nie dało się uszczyknąć i pojawiła się obrączka na pniu wiem że to będzie szpeciło i cały czas jest biała wydzielina, i tych odrostów od pnia głównego na górze jest tyle że ciężko złapać główny odrost i jak uczknę nie ten co trzeba to główna łodyka będzie krzywa, i jest takie przejście z grubej łodygi na cienką nie wiem czy to się zrówna mam tak na bocznej gałęzi, zrobię fotkę może niedługo to pokażę, bo mnie to razi nie wiem czy wiesz o co mi chodzi.

witaj ,przeoczyłem ale nadrabiam,
z iglastymi tak jest że płaczą i nie jest to estetyczne ale to tak jak ze łzami łzy wyschną szybko a żywica potrzebuje trochę czasu, wykruszy się,
takie zabiegi przycinania i usuwania gał,ezi i odrostów starych i twardych najlepiej wykonywać w lutym \ marcu, najmniej żywicy,
uszczykiwanie natomiast wtedy gdy widać odrosty który to jest przewodnik a które boczne, i czy potrzebujemy podciąć wszystkie czy tylko przewodnika, odrost wtedy jest bardzo kruchy i łatwy do wyłamania, a tym samym nie widać potem miejsca złamania bo szybko zarasta, sekatorem obcinamy igły a to bardzo szpeci, dlatego uszczykujemy.
Główny odrost jest z reguły zawsze największy, zdaża się że są dwa wtedy traktujemy je jak jedan główny i wycinamy lub skracamy oba,
długośc obcięć\ uszczyknięć
resztę pokaż fotkę,

boguslaw_r_ 13:06, 29 paź 2013

andzia1606 napisał(a)
Witaj Boguś. Pobuszowałam po Twoim wątku i jestem pod dużym wrażeniem. No, No cuda, cuda wyrabiasz. Jako, że jesteś specjalistą postanowiłam zapytać Ciebie o kilka rzeczy. Urządzam na wsi ogród, kilka lat temu po karczowaniu, celowo pozostawiłam jakieś okazy, żeby coś było widać. Są tam 3 duże sosny. Chciałabym z nich coś zrobić. Raz żeby nie szły w górę, a 2 żeby były jakieś inne. Mam kilka pytań, gdybyś miał chwilkę czasu na poświęcenie moim drzewom kilku minut.
- Czy trzy obok siebie to nie za dużo, może wyciąć jeden, czy dwa? są w trójkącie ok co 3 m
- Czy z takich dużych da się coś zrobić? ale widziałam, że Ty też z takich robisz
- Jaką miałbyś koncepcję, gdybyś to Ty miał je u siebie na działce?
Na wiosnę doły ucięłam. Z góry dziękuję i pozdrawiam

Witaj Andzia ,bardzo mi się imię podoba
Jak chcesz bawić się z sosnami to trochę po japońsku, a jak po japońsku to nieparzyście, wyjątek stanowi 2 drzewa co jest dopuszczalne, a tak to 1 3 5 itd.
jeśli pogoda dopisze to pod koniec listopada lub pod koniec lutego, podetnij czubki z bocznymi odrostami czyli całe czubki.
potem po dokładnej obserwacji usuń krzyżujące się gałęzie przy pniu, to możesz zrobić już teraz,
na wiosnę jak puszczą nowe pędy przytnij je wszystkie dość krótko ok 3\4 cm. w celu zagęszczenia się potem po roku oglądanie wycinanie i na następną wiosnę skracanie pędów i tak co roku aż osiągniesz zamierzony cel, pamiętaj o tym że wyciąć zawsze możesz a przykleić się nie da . pozdrawiam.
boguslaw_r_ 14:36, 29 paź 2013

Jesień liście, liście, po skoszeniu trawy czyściutko po godzinie pełno nowych liści
boguslaw_r_ 14:46, 29 paź 2013

cztery lata nad nią pracuję, za 2 / 3 lata będzie gęściejsza i ładniejsza
boguslaw_r_ 15:17, 29 paź 2013

Tak niedawno był maj
andzia1606 17:57, 29 paź 2013

boguslaw_r_ napisał(a)

Witaj Andzia ,bardzo mi się imię podoba
Jak chcesz bawić się z sosnami to trochę po japońsku, a jak po japońsku to nieparzyście, wyjątek stanowi 2 drzewa co jest dopuszczalne, a tak to 1 3 5 itd.
jeśli pogoda dopisze to pod koniec listopada lub pod koniec lutego, podetnij czubki z bocznymi odrostami czyli całe czubki.
potem po dokładnej obserwacji usuń krzyżujące się gałęzie przy pniu, to możesz zrobić już teraz,
na wiosnę jak puszczą nowe pędy przytnij je wszystkie dość krótko ok 3\4 cm. w celu zagęszczenia się potem po roku oglądanie wycinanie i na następną wiosnę skracanie pędów i tak co roku aż osiągniesz zamierzony cel, pamiętaj o tym że wyciąć zawsze możesz a przykleić się nie da . pozdrawiam.

Boguś dziękuję za wszystko, zapytam jeszcze podetnij całe czubki tzn. czubek i jedno piętro odrostów, czy więcej pięter?