Zimowe widoczki piękne! A jednego koguta bażanciego trzeba było z gwintówki ustrzelić, byłby na królewski obiad!
Bogusiu, piękną zimę miałeś chociaż przez moment! U mnie non stop opady mokre.
Witaj Boguś, od niedawna podczytuję Twój wątek i staram się nauczyć jak najwięcej. Mam taką dużą sosnę i to na niej chciałam poeksperymentować. Marzą mi się takie gęste chmurki na końcach. Myślisz, że da się z niej zrobić coś ładnego? Jeśli chcę, żeby na końcach się zagęściła to powinnam skrócić wszystkie nowe przyrosty, tak? I powinnam to zrobić ręcznie, bez użycia sekatora, zgadza się? Z góry dziękuję
Witaj, Zacznij od wycięcia wszystkich pędów - gałązek spodnich, czyli tych które rosną pod spodem zaczynając od pnia do końca każdej gałązki,
jak tak zrobisz to prześwietlisz całe drzewko i zobaczysz co jeszcze wyciąć to znaczy wycinasz gałązki które nachodzą na siebie lub wyrastają po dwie, wycinasz tę brzydszą pokrzywioną,
potem obciążasz wszystko na wprost aby były w poziomie,
na wiosnę wszystkie pędy i czekasz,
jak prześwietlisz obfoć i pokaż zobaczymy. pozdrawiam.
Zrobiłam jak radziłeś, tzn wycięłam gałęzie wyrastajace od dołu i faktycznie sosna zrobiła się już bardziej przejrzysta. Może zedwie gałęzie jeszcze,ciachnęłam. Reszty bałam się ruszać, wolę żebyś wcześniej rzucił okiem. Potem zrobię zdjęcie to zobaczysz. Pozdrawiam.