Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 21:36, 23 mar 2014

Tamaryszek napisał(a)
Witaj! Przeczytałam,że nie możesz pracować w ogrodzie...Współczuję. Dobrze,że możesz podziwiać piękną wiosnę u siebie.
Bardzo mi się spodobał bodziszek w starym , zwalonym pniu.
Chce zapytać o świerk (?) przed huśtawką (zdjęcie z 13.03), taki regularny stożek - czy jest cięty? I jak często? Bo to chyba nie Conica.

Witaj Iza,
już coś działam ale w tempie ślimaka
ten świerk to nie Conica to zwykły świerk leśny który był mocno cięty najpierw żeby nie wystrzelił więc mocno a jak wystrzelił to już miał stożkowy pokrój i prosił się o cięcie w tej formie - to dzielo trochę przypadkowe ale gęstość odpowiednia - cięty raz a czasem jeszcze w sierpniu małe korekty

pozdrawiam
mira 21:40, 23 mar 2014

Mala_Mi napisał(a)
MIra.. foto pnia fajne...
Moje krokusy też deszcz pozamiatał.. ale idą nowe. te sie trzymają..
Jak masz narcyzy co roku i ci nie giną, a sie rozrastają to nie masz problemu z muchą.. wiec nie masz czym sie przejmować..
Nie ma innych skutecznych sposobów na muchę jak BIO.. ale to środek mocny....
U mnie padają wszystkie narcyze .. 100% zarażonych.. w całym ogrodzie .to mucha wiec lata.. wiec nie będę sadzić, po 5 latach sie poddaję..

to mnie zmartwiłaś bo chyba u mnie jest niestety , mam nadzieję że nie doleci za dom a lać tej chemii też nie chcę

a tu w tej kępie 7 tylko kwiatków i moc zielonych liści - hmm nie wiem czy to już mucha działa

mira 21:44, 23 mar 2014

Sebek - fajnie że Ci się podoba - krokusy to już wspomnienie ale mamy ciekawy rok, chociaż w cieniu jeszcze mam nawet pączki więc jeszcze będę podglądać

Ania ds nie żartuj przecież my jedno województwo - a róże już i u Ciebie mają pewnie listki maleńkie

mira 21:47, 23 mar 2014

Richie napisał(a)
Mira mam dobrą wiadomość dla Ciebie, inversa jest w Centrum ogrodniczym na Zbylitowskiej.
Tylko nie biegnij bo masz niesprawną nogę, jest kilka szt. to wystarczy dla Ciebie.

dziękuję za info , nie pobiegnę ale się jakoś doturlam - ja jak na razie omijam centra ogrodnicze i to świadomie
mira 21:48, 23 mar 2014

danuta_szwajcer napisał(a)
Zdjecia piekne, kalina bedzie cudna jak zakwitnie Wspolczuje Ci, ze nie mozesz pracowac w ogrodzie, tak miałam zeszlej wiosny i tez tylko spacerki z aparatem, nawet sie cieszylam, ze taka dluga zima byla. Wracaj do zdrowia i formy Pozdrawiam

Danusiu dzięki - skręca mnie choć jest coraz lepiej i poczynam sobie zbyt odważnie a wczoraj nawet wrzosy ścinałam
mira 21:50, 23 mar 2014

zawitka napisał(a)
Danusia jestem z Tobą bo wiem jak to jest z chorą nogą Fajne masz centrum dowodzenia brateczki cudo one są takie wdzięczne a z trawką zciągnę od Ciebie Pozdrawiam

ja czyli Mira bardzo lubię jak się coś ściąga z moich aranżacji - czasem z przypadku
mira 21:53, 23 mar 2014

gierczusia napisał(a)
Przybiegłam do Ciebie , ponieważ przeczytałam Twoją radę o tym ,że w hosty można wsadzić cebulowe... Wiesz.. .. To jest fantastyczna rada , dzięki , dzieki bardzo ... Zawsze miałam problem ,że tam gdzie hosty to długo łyso ,aż mnie to drrrrrażiło

Buziaki i dziękuję raz jeszce

To dość znana kombinacja obsadzać hosty cebulami - nie tak blisko sadź - liście host jak się rozwiną zakryją już mało efektowne liście zwlaszcza tulipanów
mira 22:04, 23 mar 2014

22 marca czyli wczoraj praca w ogrodzie tętnila a ja zapiszę ten dzień jako niespotykany w dziejach ogrodu - temperatura powyżej 20 st - wszystko rusza w oczach

Mój osobisty ogrodnik zabrał się za trawnik i cały dzień z nim walczył - pierwsze koszenie, głeboka wertykulacja i piaskowanie - tony taczek trawy wyleciało a pisaek teraz mam wszędzie

ja przycięłam wrzosy

zdjęcia mam z rana i dziś są już nieaktualne bo tak było ciepło że to co nierozwinięte rozwinelo się

piasek do piskowania - ten etap trzeba jakoś przetrwać

bez jest najszybszy jak tak dalej pójdzie to w kwietniu zakwitnie - ale idzie mocne oziębienie

berberysy są teraz urocze - musze je jutro wszystkie utrwalić

rano cieszyłam się że są pączki tulipanków

a po południu ze zdumieniem zobaczyłam już pierwsze kwiatki

mira 22:08, 23 mar 2014

ciemiernik stale w dobrej kondycji

takie pniaczki mam w kilku miejscach w ogrodzie z czasem mech je pokrył

idą ostro szachownice kostkowe moje ulubione - widzę że jest ich więcej to cieszy

a rośnie w trudnym miejscu dość suchym - widać że przysiadła tam dziewanna

mira 22:11, 23 mar 2014

gierczusia napisał(a)
A czy mogłabym prosić o globalne zdjęcie kaliny angielskiej... Bo tak mi się cuś wydaje , że taki pokrój piękny ma......

nie mam w całości ale fakt ma ładny pokrój

postaram się zrobić dobre zdjęcie a na razie