Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:46, 25 kwi 2014

Agania napisał(a)
Cudowne zdjęcia Mirko, zachwycam się każdym zakątkiem, ładnie je urządziłaś, cudna kalina, czy przy domu rośnie może sztywnolistna?

Ach te Twoje tulipanki, jak deser dla moich oczu, wieesz..............wygladają bajecznie, wkomponowane po prostu po mistrzowsku..........sama nabieram coraz większej ochoty na nie jak patrzę na Twoje tulipankowe kompozycje............takie eleganckie i dostojne

Mam maleńką prośbę napiszesz mi na pw. nazwy tych w kolorze burgunda i tych bordo z żółtym refleksem, bo znając siebie jak zapiszę to zaraz zgubię

Pozdrawiam i słonecznej majówki ci życzę

Tak przy domu rośnie kalina sztywnolistna którą posadziłam świadomie żeby miała zacisznie no i ma a teraz już bym chciałam żeby tam coś innego rosło no cóż... tą zimę przetrwała super
ciesze się że się spodobaly tulipany ja je uwielbiam

zaraz Ci napiszę tulipany o które pytasz to

Jan Reus

Gavota

mira 22:53, 25 kwi 2014

Anita1978 napisał(a)
Ale odmian tulipanów! Piękne! Mi zawsze szkoda kasy na nowości, bo u mnie pola wkoło i nornice szaleją....a nowości ksztują...piękny ogród masz i Kalina jaka dorodna! Pozdrawiam cię

Anito ja nowości też nie kupuję , ja mam co prawda ekipę kotów i trochę to ułatwia a i tak sadzę w koszykach , bo na początku były no i się przyzwyczaiłam
dzięki
mira 23:08, 25 kwi 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Podasz instrukcję zagospodarowania takiej balii? Przybyło mi ostatnio takich gadżetów. W jednych trzymam nawozy bio (pokrzywa/żywokost) a inne stoją z wodą, która ma się ogrzewać. A można przecież zrobić namiastkę ogrodu wodnego.

Mirko, pamiętam o seslerii ale po łykendzie będę bardziej czasowa. Bo teraz to z doskoku jestem.

Proszę uprzejmie przepis:

1/ wybrać stosowne miejsce
2/ wkopać do ziemi balię ale tak by wystawała z 15 cm trzeba jej baliowy urok uwypuklić
3/ wsypać do bali kamyków różnych coby dno się zrobilo i obsypać wkoło kamykami a z jednej strony bardziej żeby stworzonka miały łatwy dostęp do wody
4/ można wsadzić jakieś wodne roslinki np moczarkę
5/obsadzić ładnie wkoło trawy, irysy, pierwiosnki
6/ postawić obok jakiś stołek i czasem przysiąść i posiedzieć

Z trawą się nie przejmuj
mira 23:09, 25 kwi 2014

jotka napisał(a)

Mira, na razie nic nie rób z kwiatuszkami, bo nie wiadomo, które zawiażą owoce.
Cześć z nich opadnie sama. Jak już będą owoce, to je przerzedzisz do rozsadnej ilości. Pogadamy jak już pokażesz zawiązki

dzięki Jolu to się później przypomnę
mira 23:23, 25 kwi 2014

EPODLAS napisał(a)
Miro, pięknie u ciebie, ale najbardziej podoba mi się psi ząb. Poluje na cebulki, ale nigdy nie udało mi się je kupić. Nie jest często w ogrodach, raczej to cebulowy rarytas. Kalina prześliczna. Ach, pochwalę zdjęcia, bardzo dobre.

Ach pochwała za zdjęcia mnie dopinguje i cieszy

Psi ząb raczej jest trzeba uważać zeby nie kupić suchych cebulek - ja poluję teraz na białego na czerwonej łodydze
w tamtym roku miałam 2 kosze namnożonych i w tym roku ani jeden z tych koszy się nie pojawił - to susza jesieni

to z 25 kwietnia 2013

mira 23:26, 25 kwi 2014

agatanowa napisał(a)

tak też bym zrobiła

Mira, balia rzuca na kolana

Hehe nie przesadzajcie, u mnie wszystko jest minimalistyczne, chciałam mieć wodę w ogrodzie szybko i prosto więc jak się balia nawinęła szybko powstało mini oczko, mam jeszcze jeden gar do gotowania kiedyś bielizny i też go napełnię wodą ale się zastanawiam gdzie postawić
mira 23:31, 25 kwi 2014

kasiek napisał(a)

Genialne zestawienie zółtego z oranżem! Byle nie rózowy, to juz bardziej żółty lub bordowy.

Ach cudowne fotki wiosny, u mnie też bez kwitnie, pogoda majowa!

Otóż zdania są podzielone, każdego kto przychodzi zadręczam tym pytaniem jaki kolor, jedni że żółcie delikatne bo to naturalny kolor i a inni że należy zastosować kontrast i najlepiej ciemne a pewien dobrze zapowiadający się designer podpowiadał delikatny róż i w zasadzie było to najbliższe moich myśli - ach takie dylematy kolorystyczne
a jak ważny jest kolor w ogrodzie to wiemy
mira 23:40, 25 kwi 2014

stosowne do chwili tulipany wstawię, u mnie było oberwanie chmury więc chyba wszelkie prace na razie muszą poczekać będzie czas na fotki mokrego ogrodu

paniprzyroda 00:19, 26 kwi 2014

Tulipany śliczne, balia bezkonkurencyjna, dylematy przyjemne
Milka 11:31, 26 kwi 2014

Obejrzałąm, pięknie jest, tulipany kremowe super, wszystkie inne też