Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:24, 10 lut 2015

Dzisiaj przeglądałam zdjęcia z kwietnia 2014 i choć już mi się nudzą to zostawię kilka żeby przypomnieć że ten cudny czas przed nami

w tym roku wybiorę chyba ciemne bratki choć moje postanowienia zwykle weryfikuje oferta rynkowa

dokupię różowych niezapominajek bo za dużo niebieskiego u mnie wiosną

mira 22:38, 10 lut 2015

Dzisiaj przystąpiłam do Towarzystwa Wielbicieli Lilaków u Gabrysi.

Mam jednego odkopanego od jakiegoś mega starego krzewu i oczywiście nie mam pojęcia co to za jeden poza tym że rośnie wolno a odrostów wytwarza sporo.
Może ktoś go nazwie ?

mira 22:46, 10 lut 2015

tęsknimy już za leżaczkiem w ciepełku i zieleni, chyba niebawem bo chętniej wychodzi na spacerek Pan Kot

Jutro wysieję jezówkę, werbenę, lobelię i lwie paszczki o ! wszędzie czytam, że to już czas na siew tych własnie.

Widziałam w ostatnim GW że lwie paszczki rosną w szczelinie murku - potwierdzam rosły w opasce z kamyków i same sie tam wsiały

wysieję jutro zółte, białe i czerwone

Bogdzia 19:37, 11 lut 2015

Wątpię czy znajdziesz nazwe dla tego bzu bo to stara odmiana z czasów gdy innych nie było więc nikt o nazwę nie pytał, był bez i juz.
mira 20:26, 13 lut 2015

Bogdzia napisał(a)
Wątpię czy znajdziesz nazwe dla tego bzu bo to stara odmiana z czasów gdy innych nie było więc nikt o nazwę nie pytał, był bez i juz.

No masz rację, stare czasy to spokojne były głowa nie musiała /jak chciała/ tylu nazw przyswajać
mira 20:42, 13 lut 2015

13 lutego - to już 3 lata na Ogrodowisku od chwili jak odkryłam ten portal.

To taki czas który skłania do refleksji, wspomnień, planów i myślenia o zmianach.

Zanim to nastąpi
podziękuję Danusi, za to że wciąż ma siłę i chęć dzielenia się swoimi doświadczeniami i cennymi radami

to dla Danusi

cieszę się, że jest takie miejsce gdzie można się wymieniać ogrodowymi myślami z innymi zakręconymi ogrodowo

pozdrawiam z tej okazji wszystkich którzy zaglądają do mojego wątku, szczególnie tych którzy mają chęć coś skrobnąć a zwłaszcza dodawać mi zapału i udzielają cennych rad !

to dla Was

A wiecie, że karnawał trwa ? !!

mira 21:02, 13 lut 2015

To jest okazja na wiele wspomnień jednak nie chcę zanudzać żeby pokazywać moje fascynacje i zachwyty roślinami które poznawałam w miarę rozczytywania forum.

Zatem pozostanę dziś w temacie różanym.
Róż mam więcej właśnie dzięki Wam, już nie kupuję róż w markecie ale raduję się zamawiając u producenta / zawsze tego samego/ i wybieram je coraz to świadomiej.
O ile można do róż podchodzić rozumem No tak ale wybór miejsca i przygotowanie ziemi to już w moim przypadku spory postęp.

Mam ok 30 róż to niewiele i wiele bo ogród duży nie jest a rosarium nie chcę.

To tyle tytułem wstępu

od maja 2014 rozpocznę poszukiwania

Pilgrim

26 maja

drugi rok, mam 2 krzaki jeden przy furtce przed wejściem drugi z drugiej strony.
rosną zdrowo i dość szybko, lepiej rośnie ta która ma słońce od wschodu, nie lubią nadmiernego nasłonecznienia

niestety na jesieni trochę się namieszało - obie przesadzone, robili drogę i musiałam wykopać a potem wkopać
a z tą wewnątrz doszłam do wniosku, że jest za żółto w moim przedogródku i zastąpiłam ja Leonardo da Vinci a tą dałam w inne miejsce

i dalej nie wiem czy jest ok, myślę że róż tu pasuje i do dalszej części, ale znów mi się zmienia myślenie o różach
od jesieni kocham drobne typu The Fairy

mira 21:16, 13 lut 2015

Kolejna wczesna róża o pięknym pokroju krzaczka/kopułka no i zapachu
to

Reine de Resht

26 maja pierwsze kwiaty

niestety u mnie choruje stale coś ma , no ale zapach

tu krzaczek z 14 maja - urocze listeczki

tu druga od lewej

a tak przekwita

pączki ma kulki, a mszyce bardzo ją lubią

mira 21:22, 13 lut 2015

kolejna kwitnąca bardzo wcześnie to

Constance Spry

u mnie dopiero zagościła w kwietniu ale w maju już pokazała jak kwitnie, kwitnie tylko raz, mi to nie przeszkadza bo liczę też na piękne liście a ma być pnąca

Karol99 21:27, 13 lut 2015

Ale widoki!!!