Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 21:17, 22 paź 2012

i moje ostatnie zakupy - teraz warto poszwędać się po centrach bo są przeceny a można coś wypatrzeć
żuraweczki - zobacze co na wiosnę o nich będę ostatecznie sądzić

kolon

mira 21:39, 22 paź 2012

nowy koln zajał miejsce gdzie miała być glediczja albo złotokap - trudne wybory ....

azalia ma chore liście i nie wiem czy coś robić czy nie

a teraz moje kolejne odkrycie
znalazła kilka miejsc w ogrodzie do zagospodarowania - i co mam ogród z gumy i mam co obmyslac przez zimę

to jest miejsce pod sosnami - sucho półcień - w tym roku wyleciły 2 piętra gałęzi i się odsłoniło
w lecie to miejsce zarastają paprocie / 24 czerwca obowiązkowo szukamy z kolezankami kwiatu paproci /
ale potem zasychaja i nie jest fajnie

szukałam zdjecia z tymi paprociami ale nie mam wiec pewnie urocze miejsce nie jest - muszę to zaplanować
lepsze pod te sosny będa hortensja - jakie - czy rh hmmm

Gabriela 22:04, 22 paź 2012

mira napisał(a)

a teraz moja radość ze światła - pozachwycałam się złota jesienią

Cóż to za wielka góra koło Ciebie stoi?
Gabriela 22:06, 22 paź 2012

mira napisał(a)
azalia ma chore liście i nie wiem czy coś robić czy nie

Moim zdaniem azalia po prostu się przebarwiła, jak to jesienią, nie jest chora. I tak je zaraz straci, ale jeśli podejrzewasz chorobę, to je zbierz dokładnie.
Gabriela 22:08, 22 paź 2012

Pod sosnami może jedno i drugie? Kiedy azalie kwitną, hortensje jeszcze nie mają liści, więc świetnie by się uzupełniły. Tylko podlewać będziesz musiała mocno, hortensje lubią wodę, nawet łacińska nazwa to sugeruje - hydrangea.
mira 22:28, 22 paź 2012

Gabrysiu
góra ma oczywiście nazwę i jest to Góra Świętego Marcina (384 m n..p.m.) –i jest to północna krawędź progu Pogórza Karpackiego - to ważne bo dokładnie od mojego miejsca zaczyna się Pogórze Karpackie i zmienia się temperatura o 2-3 stopni od centrum miasta - in minus i czuje się inny klimat - naprawdę.
A nazwa góry nazywanej Marcinką pochodzi od zabytkowego kościoła św. Marcina z XV wieku

azali liście coś mają poza tym że przebarwiają się
zobacz te czarne plamki

a z moimi sosnami - hmm i azalie i hortensje - no ? tylko które hortensje żeby były takie bardziej dzikie nie wypasione, szukam czegoś mało okazałego takiego zwyklastego pod sosny - są w przeróbe - mają z nich powstać pinie - zobarczymy efekty - ja nie mam z tym nic wspólnego

Richie 22:46, 22 paź 2012

Mira ale masz ładny widok na Marcinkę, pod sosny to może rh z tyłu a przed nimi azalie japońskie.
mira 22:53, 22 paź 2012

Richie napisał(a)
Mira ale masz ładny widok na Marcinkę, pod sosny to może rh z tyłu a przed nimi azalie japońskie.

no z dołu kukam

no azalie japońskie - ciekawie sie robi bo coś mi hortensje nie pasują choć niby może
Gabriela 22:55, 22 paź 2012

mira napisał(a)
Gabrysiu
góra ma oczywiście nazwę i jest to Góra Świętego Marcina (384 m n..p.m.) –i jest to północna krawędź progu Pogórza Karpackiego - to ważne bo dokładnie od mojego miejsca zaczyna się Pogórze Karpackie i zmienia się temperatura o 2-3 stopni od centrum miasta - in minus i czuje się inny klimat - naprawdę.
A nazwa góry nazywanej Marcinką pochodzi od zabytkowego kościoła św. Marcina z XV wieku

azali liście coś mają poza tym że przebarwiają się
zobacz te czarne plamki

a z moimi sosnami - hmm i azalie i hortensje - no ? tylko które hortensje żeby były takie bardziej dzikie nie wypasione, szukam czegoś mało okazałego takiego zwyklastego pod sosny - są w przeróbe - mają z nich powstać pinie - zobarczymy efekty - ja nie mam z tym nic wspólnego

Wierzę jak jest z temperaturą, bo u mnie to samo, mimo że tak blisko od Krakowa.
Z azalią nie pomogę, niestety, może samo przejdzie?
Hortensje niewypasione to ja bym chyba miała takie jedne, jak byś chciała, to na wiosnę możesz dostać sadzonkę. Mają ładne kwiaty do teraz - duże, płaskie, środek zielony z kwiatów płodnych i wianuszek z białych kwiatów płonych. Nie pamiętam nazwy, ale gdzieś mam. Albo Vasterival - śliczne, takie rozpierzchłe kwiatostany.
mira 22:59, 22 paź 2012

Gabrysiu dzięki - pewne że chcę - pozdrawiam