Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 20:56, 27 wrz 2017

Wendy79 napisał(a)
Wszystko przeczytałam i pooglądałam i nie wiem czy spamiętałam wszystkie pytania i przemyślenia
Co robisz z nagietka?
Wygooglałam naparstnicę rdzawą i faktycznie cudo będzie. Mam nadzieję, że później pójdzie dalej w świat i może nawet wyproszę kilka nasionek
Jestem zakochana w świecznicach. W tym roku zakupiłam sobie i tą ciemno - i tą zielonolistną. Czekam na efekt.
Z tegorocznego przyrostu moich grujeczników jestem absolutnie zadowolona i czekam na przebarwianie się ich.
Czekam na ładną jesień...

Wendy

Płatki nagietka suszę i dodaję do zielonej herbaty i płatki suszonej róży - lubię takie herbatki - suszone płatki to spora wartość poczytaj zachęcam

Nasiona rdzawej masz już pewne trzymaj kciuki żeby zakwitły i nie smakowały ślimakom .

Świecznice te niźsze chyba lepsze, te ciemne też fajne,kupiłam tez w tym roku kolejną odmianę i w sumie mam już 5 krzaków - ale dają zapach - cudne dla zapachowców

No to jest nas więcej też czekam na piękną jesień i Twojego grujecznika

mira 21:00, 27 wrz 2017

Agania napisał(a)
Bura pogoda za oknem, a tu przyjemnie się patrzy na Twój jesienny ogród i Twoje opisy...hmm dywagacje co tu i tam, kiedyś i teraz...czytam wstecz, bo dawno u Ciebie nie byłam
Fajnie, że zostałaś wierna różom

Agania - jak miło że tu zbłądziłaś - ja też czasem się tak plączę po forum.

Patrz pogoda już inniasta cudnie jest można by z ogrodu nie wychodzić - no przynajmniej ja - ale jest inaczej niestety

pozdrawiam
mira 21:16, 27 wrz 2017

Tamaryszek napisał(a)
Cześć Mira, naczytałam się u Ciebie, naoglądałam, wrażeń mnóstwo.
Zazdroszczę Wam tej wycieczki do Holandii, byłaś z Pszczółką?
W kwestii: róże a hortensje, u mnie odpowiedź prosta - hortensje, bo róży nie mam ani jednej, a hortensji kilkadziesiąt. Niektóre róże nawet mi się podobają, ale u mnie chorowały, więc już ich nie mam. Hortensje, co najwyżej, mogą trochę podwiędnąć, są niezawodne. A urody nie ma co porównywać, to kwestia gustu, zresztą są takie różnice w odmianach...
Pomidory u mnie w tym roku obrodziły i nie chorowały.
Napisz coś o dzwonkowcu powojnikowatym, ładny jest.

Iza wycieczka do Holandii to było coś. Tak byłam z Ewą i Aldoną no i był jeszcze przewodnik . Cudność polegała na tym że miałyśmy farta i widziałyśmy ogrody prywatne tylko raz w roku otwarte - takie małe, takie w których właściciel wita .

Jeśli chodzi o hortensje/róże - znam Twoje stanowisko - piaski co? no i charakter ogrodu a zwłaszcza właścicielki

Jeśli chodzi o dzwonkowca to mam go drugi sezon. Mogę napisać że przezimował późno się budzi po zimie, trzeba mu zapewnić małą podporę to mała bylina - jakieś u mnie 40 cm, urokliwa ale dość szybko przekwita i jest to chyba bardziej roślinka dla kolekcjonerów.

Dalie mam w części luzackiej ogrodu

mira 21:22, 27 wrz 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Tego rozchodnika, co Ci go coś podjada, to wykop widłami i sprawdź, czy w korzeniach nie ma opuchlaków. Przemyj korzenie wodą i wsadź . Nic rozchodnikowi nie będzie.

Robiłam w tym sezonie gołąbki z buraków liściowych. Dobre były.

Kusisz mnie świecznicami. Pięknie wyglądają na rabatach.
Muszę pomyśleć o domku dla owadów. Ale to już pewnie w następnym sezonie.

Popieram pomysł z sadzeniem drzewka.

Chyba nie mam serca do rozchodnika....
Świecznice się nie obawiaj tylko kup te pachnące a najlepiej te z ciemnymi liścmi - są fajne teraz i pachną cudnie.
Nie masz domku ? no nieeee można samemu zrobić albo gdzieś upatrzeć

To drzewko... strasznie mi tam nie pasuje , poczekam na kolor dachu

mira 21:23, 27 wrz 2017

Katkak napisał(a)
Ech Mira... trn Twoj ogród zawladna całym moi sercem .

kurcze mam nadzieję że meżuś nie czyta co tu wypisujesz

dać jej zardzewieć ?

mira 21:37, 27 wrz 2017

abiko napisał(a)
Hmmm .. Mira przegląd całkiem miły dla oka

Jeśli miałabym wybierać róże czy hortensje to zostanę przy różach, choć mam jedno i drugi. Pomimo tego, że w taką pogodę jak teraz róże wybijają pędy w górę, łapią choroby, zwieszają główki czy opadają im płatki, to nawet w deszcz chodząc po ogrodzie pochylam się nad opatulonym deszczem kwiatem aby powąchać. Hortensje są cudowne, ogród jesienny bez nich nie byłby taki sam, ale mnie ciepłoludnej osobie, róże przedłużają lato.
Zamówiłam kolejne do ogrodu, choć już miejsce mi się kończy

Pomidory w tym roku mam straszne, a raczej ich nie mam. No cóż, nie każdy ma do tego rękę chyba. Ale próbuję, z pomocą Gosi.
Twój kompostownik to moje marzenie

Chryzantemy mam zawsze w donicy. Muszę jechać w stronę Sylwi, może w weekend po nowe nabytki. Jesień u mnie musi mieć chryzantemy.
Posadziłam w donicy astry nowobelgijskie, ale jakoś nie chcą rosnąć i łapią mącznika, ale to u mnie normalne. Zdecydowanie lepiej rosną w gruncie.

Hehe róże co ciekawa jestem co zamówisz
ja wypatrzyłam że jest taka co się zwie Mira i się zastanawiam czy obligo kupić czy to nie ma znaczenia - najgorsze że nawet mi się podoba
Ciekawa jestem co zmaówiłaś
Tak Gosia to takie guru pomidorowo-nasionkowe
Ja jeszcze nie mam chryzantem - z czasu na ogród pozostał mi tylko ten na O.

U mnie astry rosną nawet, nawet i większość jeszcze nie kwitnie.

ale Violetta zakwitła - takiego szukałam długo

Katkak 21:44, 27 wrz 2017

mira napisał(a)

kurcze mam nadzieję że meżuś nie czyta co tu wypisujesz

dać jej zardzewieć ?

No ba, koniecznie .
mira 21:52, 27 wrz 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Poruszyłaś wiele tematów, róże, astry, kosmosy, drzewo, prostowanie rabaty, kompostownia (wzorowa).

Drzewo posadź. A ta 'Watanabe' nie będzie za mała (za niska) w miejsce koreańskiej?

Mam w tym roku niedosyt kosmosów u mnie w warzywnym, na pewno będzie więcej dalii i cynii (widzę, że tych od Ciebie/Aliny? nie wysiałam). Oraz planuję nową organizację kompostowników - stoją w miejscu zacisznym, słonecznym, idealnym pod uprawę porzeczek. A mogłyby stać za żywopłotem bukowym.

Twój wątek mnie bardzo mobilizuje do obserwacji, przemyśleń.

Co do róż - więcej nie potrzebuję (u mnie nawet nie chorują ale po prostu nie pasują do rabat w stylu holenderskim). Ale 'Hansę' sobie kupię, bo ma bardzo smaczne owoce, co dopiero teraz odkryłam.

Muszę drzewo dobrać, na razie mamy odrębne zdania z m.

Nie mam też przekonania do Watanabe ale musze przesadzić z innego miejsca. Co do wysokości to chyba ok, widziałam dorosły egzemplarz gorzej czy mi spasuje innymi względami. Trudno ryzyk, kurcze doczytałam że 1,5 m - cholercia za nisko......zong

Mój wątek - same pytania mogłyby być

a co robić z owoców ? chyba pozbieram i wysuszę będzie herbatka - tak chyba tak zrobię a potem prezenciki na święta - chyba ok tylko czy już zbierać ?

dalii będzie więcej i z powodzeniem powinnam przechować - tym razem pozawijam w papier gazetowy miękki - już zbieram i do plastikowych skrzyneczek - też zbieram

muszę podpisać i teraz zdecydować która gdzie - zrywam kwiaty i przymierzam -
takie zabawy lubię, choć w przypadku dalii jakby je nie posadzić będą ok

mira 21:54, 27 wrz 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Cudne te klimaty Dzięki bo mega inspiracja i bardzo budujące

no ja tu robię co mogę żeby Ci klimaty zapodać a tu cichaczem chcesz mi podprowadzić krwiściągi tak

klimaty będą

mira 21:56, 27 wrz 2017

Pszczelarnia napisał(a)
To znowu ja. Chciałam powiedzieć, że nie widziałam u Tamaryszka kilkudziesięciu hortensji. Znaczy się, może sadzić kolejne - skoro i tak nie ma róż.

Ten nasz dzielony agapant to agapanthus africanus 'Albidus'.

Wiesz, że Hania - Lejda ma kota o nazwie Agapant?

Za prerię dziękuję. Bardzo.

Pozdrawiam Lejdę - ma poczucie humoru

Zobaczysz ten agapant jest cudny mi w oczach siedzi.

Fajnie że widziałaś ile ma miejsa Tamaryszek w ogrodzie.