Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

abiko 09:55, 05 gru 2017

Pod hosty można sypać drobne kamyczki takie ostre, i nie będą zjadały. Sprawdza mi się to w donicach choć mam też hosty w ziemi.
Taczki.. no ile ja się odźwigam, w ogóle jak patrzę teraz to ja z tych noszących, przerzucających, odśnieżających.. pewnie dlatego długich paznokci nie mam To wymierający gatunek
Wendy79 17:28, 05 gru 2017

Biorąc udział w rozważaniach filozoficznych: nie lubię zimy, bo zmarzluch ze mnie. Toleruję tą pięknie zaśnieżoną i oszronioną, której u nas tak mało. Do wiosny mi znowu nie tak spieszno, bo tyle mam zajęć około domowych, że czas szybko zleci. Odpoczywam, delektuję się książkami, grzeję przy kominku, robię zakupy nasionkowe, pod koniec roku coś tam w domu odświeżę, pomaluję, w styczniu zacznę planować i nie wiadomo kiedy będzie początek marca i zacznie się.

Czuję, że Mikołaja sobie ogrodowego uczynię
mira 19:22, 05 gru 2017

Mala_Mi napisał(a)

Niestety uwielbiają ją ślimaki I to te malutkie nagusy robiąc sito z liści. Chyba najbardziej pogryzione hosty to te białe pachnące.

Hmmm... to kiepskie wieści, ale! jak pachnące to posadzę w donicy pod domem i to musi być ok a do donic jestem w stanie sypnąć niebieską zachętę

przeglądam zdjęcia - tu słynny ogród Wisley -

mira 19:30, 05 gru 2017

abiko napisał(a)
Pod hosty można sypać drobne kamyczki takie ostre, i nie będą zjadały. Sprawdza mi się to w donicach choć mam też hosty w ziemi.
Taczki.. no ile ja się odźwigam, w ogóle jak patrzę teraz to ja z tych noszących, przerzucających, odśnieżających.. pewnie dlatego długich paznokci nie mam To wymierający gatunek

Aguś ja kamyczki sypałam i nawet zrobiłam preparat czosnkowy i opryskiwałam ziemię - nie wiem
przez 2 lata intensywnie zbierałam, potem przyszły suche lata i załatwiły sprawę , jak będzie teraz nie wiem
kupię na pewno taki preparat czosnkowy

coś Ty teraz w dobie sztucznych paznokci można mieć długie ale kto by w ziemi grzebał takimi - przyjemność grzebania bezcenna

masz za mało taczek i dlatego tak dżwigasz

mira 19:31, 05 gru 2017

Wendy79 napisał(a)
Biorąc udział w rozważaniach filozoficznych: nie lubię zimy, bo zmarzluch ze mnie. Toleruję tą pięknie zaśnieżoną i oszronioną, której u nas tak mało. Do wiosny mi znowu nie tak spieszno, bo tyle mam zajęć około domowych, że czas szybko zleci. Odpoczywam, delektuję się książkami, grzeję przy kominku, robię zakupy nasionkowe, pod koniec roku coś tam w domu odświeżę, pomaluję, w styczniu zacznę planować i nie wiadomo kiedy będzie początek marca i zacznie się.

Czuję, że Mikołaja sobie ogrodowego uczynię

O! i to jest słuszna decyzja
mira 19:32, 05 gru 2017

Na pewno wszyscy miłośnicy warzywników już odkryli nowy wątek - można szukać inspiracji

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8059-warzywniki-na-swiecie-wspaniale-przyklady?page=4#post_9
mira 20:19, 05 gru 2017

Przeglądam zdjęcia i takie mi się spodobało, zrobić to jedno a postawić gdzieś gdzie będzie pasować to drugie - i z tym gorzej

to też fajne

Gabriela 21:20, 05 gru 2017

mira napisał(a)

P

A ja rozmyślam co zrobić z tych 3 pięknych palet.

Na razie pomysłów mam kilka
a/ stolik na rozsady - dwie po bokach jedna na blat
b/ domek dla owadów - taki wielki a może przeciąć na pół
c/ a może stolik kawowy do jagodnika
d/ można też dać dwie na pionowo i uprawiać w nich np. wiszące truskawki - ale podlewanie mega - chyba odpada

jak na razie blisko mi do pkt. a

Za paletami nie przepadam, ale jak byłam w zeszłym roku w Holandii, to w B&B, w którym mieszkaliśmy, było dużo pism ogrodniczych, które sobie przeglądałam obrazkowo, bez zrozumienia bo pisma były po holendersku.
No i był tam artykuł o paletach, zilustrowany fajnym zdjęciem, któremu zrobiłam... zdjęcia ku inspiracji, bo mi się spodobała koncepcja, którą niniejszym udostępniam. Ale palet potrzeba więcej niż trzy. No i Ty masz przecież kącik na rozsady, to po co ci drugi? Chyba że masz tak jak ja ze szklarenkami - dwie już nie wystarczają.

mira 21:46, 05 gru 2017

Ha!!! dzięki to trzymam się stolika

te zielone z sadzonkami wciśnięte - ciekawa jestem jak to się sprawdza hehe

Potrzebuję większego rozmachu - robię sobie kącik przy kompoście - nie umie niczego wyrzucać, jak mi coś się urwie to zaraz ukorzeniam, albo jak przesadzam to zaraz dzielę i doniczki się piętrzą - tyle że w sezonie jakoś się upłynniają

Tam gdzie teraz mam marzy mi się szklarnia taka do ściany tylko tam jest na razie za ciemno więc będą tam też doniczki

Przy okazji
ktoś uprawiał

nasina MICROGREENS - strasznie mnie naszło - ile trzeba czekać ?

abiko 09:45, 06 gru 2017

Jej.. te rojniki to moje klimaty. Chyba zrobię sobie taką doniczkę