Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Anda 11:12, 03 gru 2017

Hej Miro, jak zdrowie?

Taczki mam aluminiowe. Najważniejsze są dobre koła i wygodne rączki wg mnie

Miro, jak tam Twoje ogórki? Zastanawiałaś się nad puszczeniem ich w górę, jak pnącza. I co? Wypróbowałaś tą metodę? Nie pamiętam czy coś pisałaś na ten temat. Ja w tym roku właśnie tak puściłam ogórki, po kratce metalowej w górę i bardzo spodobała mi się ta metoda. Ogórkom chyba też się podobało
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Pszczelarnia 11:12, 04 gru 2017

Zaglądam i czytam, że słabujesz? To jednak siedź w domu i grzej się, może pomoże.
Mój Ojciec mówi, że ogród już też powinien odpocząć ode mnie. Coś w tym jest. A ja obornika nie mam w tym roku jeszcze.

U mnie lekkie taczki alu się nie sprawdziły. Po sezonie kamienie je poniszczyły. Tylko stalowe a i tak koło co roku wymieniam. Wózek plastikowy też już dziurawy.
Taki klimat ogrodowania.
mira 23:53, 04 gru 2017

m_gocha napisał(a)
A ja myślałam, ze to tawuła japońska..
Tawuła Snowmound kwitnie na zeszłorocznych pędach więc zdecydowanie zostaw na razie czurynkę a podetniesz tuż po kwitnieniu A potem w sezonie znów się trochę rozczochra krzaczek - ale to nawet ładniej wygląda jak w trakcie kwitnienia trochę gałązki zwieszają się pod ciężarem kwiatów

Bardzo, bardzo lubię tawuły. Za ich wszechstronność i w zasadzie za to że nie chorują a cięcie znoszą z godnością - to cięcie przed kwitnieniem.
Mam ich sporo ale nie mam chęci ciąć przed kwitnieniem. Tak wyglądają uroczo jak zwieszają się gałązki z kwiatami. Mam też o innych pokrojach.
W tym roku też kupiłam tawułę ale zapomniałam nazwy brr - podsadziłam pod różą.

Te przy schodkach tnę na kule ale dopiero po kwitnieniu

mira 00:01, 05 gru 2017

Gabriela napisał(a)
Ja też potrzebuję nowych taczek - lekkich przede wszystkim, aluminiowych, kolor dowolny, mogą mieć rączki kolorowe. Gdzie dają kolorowe taczki, bo nie widziałam. Chyba że masz na myśli taki plastikowy wózek, głęboki.
Kompost popieczarkowy - można mieć za darmo pieczarki w ogrodzie, dodatkowy bonus.
Co do funkii, to mam upatrzone miejsce na wiosnę, może się uda dostać dwie sadzonki, także dla koleżanki.

Takie lekkie kolorowe widziałam w Anglii. I do nas przyjdą na razie są bardzo drogie.
Taki plastikowy wózek mam - wożę trawę po koszeniu albo co innego lekkiego - zresztą ja wożę tylko lekkie

Ta informacja o funki sprawiła mi wielką radość - od razu czuję się lepiej
Jesienią znów powsadzała trochę funkii - zawsze mam jakiś kawałek kopnięty w donicy. Obiecywałam sobie że już funkii nie będę chcieć - ślimaki mnie za bardzo irytują - no ale żeby nie mieć pachnącej

grzeję się kolorem

mira 00:10, 05 gru 2017

Anabell napisał(a)
Oj, to ogrodowe marzenia macie, a ja jeszcze nie pomyślałam co chcę dostać.

Wózek głęboki plastikowy przydatny, służy mi do wożenia i przetrzymywania małych narzędzi ogrodowych motyczki, grabki, sekatory, sznurki, spinki do roślin itp. i mniej latam po ogrodzie ciągnę go za sobą jako podręczne.

Budowlane ciężkie ale dobre do wożenia kompostu i ziemi.

Najlżejsze to z blachy ocynkowanej ale są słabe.
Po dwóch sezonach wymieniłam w tym roku na nowe koło, bo sparciało pewnie od słońca, nie da rady zadbać o wszystko by schować pod dach.

Wiosną miałam pomalować, zrobię to następnej i będą kolorowe.
Tak naprawdę nie widziałam kolorowych.

No zimą to choć pomarzyć można nawet o kolorowych taczkach.
Ja mam zwykłe budowlane - są fajne mi wystarczają bo i tak za wiele w nich wozić nie mogę. Ale takie zwykłe ogrodowe byłyby fajne bo są głębokie i doniczki by się nie wywracały.
O pełnych ziemi nie mam mowy.
Te wózek dobry jest - mam też .

tak wyglądają taczki ogrodowe

mira 00:17, 05 gru 2017

paniprzyroda napisał(a)
Ha, taczki na tapecie Głębokie plastikowe dobre jak Hania pisze, ale kółka urwałam, było nie ładować gliny Szpadelek wąski do przesadzania bylin super, ale trzonek złamałam w tym sezonie trzy razy. Latorośl się zbuntowała i przywiózł mi cały metalowy ale ten nie taki poręczny i cięższy. Taczki aluminiowe zaanektował eM w starym, ale jak potrzebuję bardzo to użyczy
Pachnącą hostę o białych kwiatach kupiłam latem, ale mam też kilka innych kwitnących na biało. Jesienią zrobiłam im drugą przeprowadzkę.
Może Mikołaj doczyta prośbę, czego szczerze życzę. Muszę też coś wymyślić.

Och moja Mikołajkowa prośba to była raczej fanaberia /kolorowe taczki /ale jak widać temat taczek okazał się interesujący - czasem warto spojrzeć na sprzęt

Czy te hosty pachnące mają takie twarde liście że ich ślimaki nie bardzo chcą - tak jak te hosty niebieskie?
Po tym mokrym lecie boję się że znów się poczują u mnie lepiej. Dwa lata upalne i suche trochę ich ograniczyły nie wiadomo jak teraz będzie. Ale niebieskich kulek sypać nie będę.

na razie mam jeszcze różowe kulki

mira 00:26, 05 gru 2017

Anda napisał(a)
Hej Miro, jak zdrowie?

Taczki mam aluminiowe. Najważniejsze są dobre koła i wygodne rączki wg mnie

Miro, jak tam Twoje ogórki? Zastanawiałaś się nad puszczeniem ich w górę, jak pnącza. I co? Wypróbowałaś tą metodę? Nie pamiętam czy coś pisałaś na ten temat. Ja w tym roku właśnie tak puściłam ogórki, po kratce metalowej w górę i bardzo spodobała mi się ta metoda. Ogórkom chyba też się podobało

Anda dziękuję, zdecydowanie lepiej, musiałam dwa tygodnie odchorować i ostatnie piękne dni przepadły wraz z pracą w ogrodzie. Mam róże nie okopczykowane.
Widzę w prognozie znaczny wzrost temperatury więc może wtedy się uda.

Jeśli chodzi o ogórki to tak zrobiłam i chyba sporo osób też tak robiło że stawiali podpory i puszczali je jak pnącza. Ogórki to bardzo lubią i chyba wszyscy pisali same pozytywne opinie. Istotną jest też odpowiednia, spora ilość wody i u mnie tego zabrakło. Na pewno w kolejnym roku będę chciała posadzić ogórki przy kratce takiej najzwyklejszej - uwielbiam smak ogórka prosto z krzaka.

Moje skrzynie warzywne z dzisiaj - przynajmniej nie widzę tego czego nie zrobiłam - lubię takie oszukaństwo

mira 00:35, 05 gru 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Zaglądam i czytam, że słabujesz? To jednak siedź w domu i grzej się, może pomoże.
Mój Ojciec mówi, że ogród już też powinien odpocząć ode mnie. Coś w tym jest. A ja obornika nie mam w tym roku jeszcze.

U mnie lekkie taczki alu się nie sprawdziły. Po sezonie kamienie je poniszczyły. Tylko stalowe a i tak koło co roku wymieniam. Wózek plastikowy też już dziurawy.
Taki klimat ogrodowania.

Posłuchałam Cię i siedzę . Wyszłam tylko na chwilkę do ogrodu zobaczyć śnieg i pobawić się aparatem .
Zgadzam się ogród musi odpocząć a my też - dlatego wiosną mamy tyle sił i zapału. No może więcej zapału .
Ewa to naprawdę okropne że jeszcze nie masz obornika . No to jest klimat ogrodowania.

A ja rozmyślam co zrobić z tych 3 pięknych palet.

Na razie pomysłów mam kilka
a/ stolik na rozsady - dwie po bokach jedna na blat
b/ domek dla owadów - taki wielki a może przeciąć na pół
c/ a może stolik kawowy do jagodnika
d/ można też dać dwie na pionowo i uprawiać w nich np. wiszące truskawki - ale podlewanie mega - chyba odpada

jak na razie blisko mi do pkt. a

mira 00:53, 05 gru 2017

Czytam że choć kto nie lubi zimy, albo stycznia, inni odliczają dni do wiosny.
Hmmm.... chyba mocno wchodzę w wiek filozofów bo ja nie mam takich problemów - no na razie.

Zawsze zimę lubiłam, teraz wolę żeby była łaskawa dla ogrodu i wynosiła się już powoli w lutym.

Nie odliczam dni do wiosny , na razie do świąt - to tylko albo aż 20 dni. Zleci, potem szybko koniec roku - zleci, potem do Trzech Króli - zleci.

W międzyczasie trzeba by porobić porządki w zdjęciach, przejrzeć katalog 2017 - wywalić co złe a kolorami z lata się pocieszać.

Zapiski ogrodowe też trzeba przejrzeć i jakoś uporządkować - trochę karteczek luźnych mi fiurga.
Kupiłam już nowy kalendarz - bardzo lubię pisać wszystko w kalendarzu - nie wiem co to jest ale nie lubię zapisywać ogrodowych spraw gdzieś na laptopie.
Pewnie w styczniu zacznę już coś zamawiać typu ziemia do wysiewów.
Na pewno trzeba przemyśleć rabaty z jednorocznymi, ciut zaplanować a skrzynie warzywne muszę jeszcze lepiej przemyśleć .
No i zostają książki za które trzeba się zabrać i znów sobie coś poczytać.
Zleci.

wyżlin chciał by kwitnąć nadal

ciemiernik który mi zakwitł w listopadzie jest już w fazie końcowej - teraz go nie widać już wcale

podobno podobny do mnie - no nie wiem

udanych mikołajków Wam życzę - a! gdyby tak się zdarzyło że może Was ominąć to polecam sprawdzony sposób - jest okazja warto coś cobie kupić - no choćby sekator

Mala_Mi 08:22, 05 gru 2017

Czy te hosty pachnące mają takie twarde liście że ich ślimaki nie bardzo chcą - tak jak te hosty niebieskie?

Niestety uwielbiają ją ślimaki I to te malutkie nagusy robiąc sito z liści. Chyba najbardziej pogryzione hosty to te białe pachnące.