Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje ukochane miejsce na ziemi

Moje ukochane miejsce na ziemi

agata19762 22:14, 09 mar 2015

nie wspomnę już o trzmielinach na pniu, te z dużymi listkami
porażka okropna !!!!!!!!!
mam 4 sztuki w takim stanie ...
pierwsza zima za nimi
miedzianem je opryskałam przy okazji

agata19762 22:15, 09 mar 2015

natomiast trzmielina na pniu, ta z drobnymi listkami ma się całkiem fajnie
mam 3 sztuki, dwie pokażę

Mala_Mi 22:21, 09 mar 2015

agata19762 napisał(a)
zastanawiam się już pewien czas nad suchodrzewem,
podobno ma być krzewem zimozielonym ...a moje po zimie jakieś dziwnie łyse
i ligustry ozdobne żółtozielone też

co jest grane ???

Trzmieliny to grzyb. Zbierz wszystkie liscie. Podlej previcur i potem topsin.
Ligustr i suchodrzew nie na nasz klimat. Suchodrzew przezyl srogie zimy a padl w mokre. Nauczylam sie ze sadzimy rosliny do naszego klimatu. Szkoda kasy na wynalazki.
Mala_Mi 22:24, 09 mar 2015

Trzmielina tez moze byc nie do naszego klimatu.
Brak mrozow to nie wszystko. Jak nie ma mrozu to rosliny w mokrym wegetuja 5 miesiecy... i grzyb załatwia
inag 23:46, 09 mar 2015

Agatka, ja mam mnóstwo suchodrzewa przed płotem juz kilka lat. Jest całkowicie bezproblemowy. Rośnie na totalnym "wygwizdajewie". Niczym w zimie go nie okrywam i totalnie się nim nie przejmuję. nie jest nawożony. Rośnie jak szalony (ale się zrymowało) Często go tnę bez żadnego zmiłuj się W zimie jest tak samo zielony jak latem. W zeszłym roku naszczepiłam go mnóstwo rodzicom i będę traktować jako roślinę zadarniającą.
Masz jakieś zdjęcia swojego?
Mala_Mi 08:09, 10 mar 2015

inag napisał(a)
Agatka, ja mam mnóstwo suchodrzewa przed płotem juz kilka lat. Jest całkowicie bezproblemowy. Rośnie na totalnym "wygwizdajewie". Niczym w zimie go nie okrywam i totalnie się nim nie przejmuję. nie jest nawożony. Rośnie jak szalony (ale się zrymowało) Często go tnę bez żadnego zmiłuj się W zimie jest tak samo zielony jak latem. W zeszłym roku naszczepiłam go mnóstwo rodzicom i będę traktować jako roślinę zadarniającą.
Masz jakieś zdjęcia swojego?

Ilona, nie obraź się, ale weź pod uwagę, że jest coś takiego jak strefy klimatyczne. Twoja strefa to 7a, a u Agaty to 5b. Niby u Agaty podają 6a, ale u mnie a u Agaty to przepaść klimatyczna. W dodatku mieszka w miejscu wybitnie "nieprzyjaznym". Wiatry tam tylko hulają jak w piekle od Przełęczy Dukielskiej. To są już góry, prawie Bieszczady w których co roku odnotowuje się rekordowe spadki temperatury. W dodatku ziemie gliniasta, która jest zimna i mało przepuszczalna. U mnie suchodrzew trochę przemarzał zimą, ale wycinałam to co najgorsze i dawał radę. Przyszła jedna zima i zmarzł na amen. U Ciebie glicynia pięknie rośnie, a u mnie wymarza praktycznie każdej normalnej zimy. A u mnie w porównaniu do Agaty to Afryka.
inag 14:12, 10 mar 2015

Ale ja sobie z tego doskonale zdaję sprawę... Nie napisałam, że niemożliwe by wymarzł, bo faktycznie u niej to może się zdarzyć ale może warto również sprawdzić czy to nie jakaś choroba grzybowa na przykład??? Pomimo, że rzeczywiście mieszkam w cieplejszej strefie to i u mnie zdarzało się niejednokrotnie, że rośliny, które pozornie powinny dać radę w zimie niestety ponosiły klęskę.. Za to od 4 lat mam sośnicę japońską i okrywam ją jedynie potrójną warstwą agrowłokniny i rośnie pięknie.. Chciałam tylko powiedzieć, że czasami przyrodę ciężko zrozumieć i trzeba brać pod uwagę wszystko
leon60 17:18, 10 mar 2015

Agacia hortki pociachałaś ?
lojalna_ 19:28, 10 mar 2015

Nomto klops z ta trzmielina

Ja tez dzis pryskałam miedzianem pierwszy raz w zyciu i zapytam chociaz głupie to zapewne pytanie. Czy ten oprusk ma byc tski ze z drzewka roslinki leje sie fest czy tylko tsk delikatnie ale dokładnie cala roslina ,),.?
Mala_Mi 19:31, 10 mar 2015

agata19762 napisał(a)

Madziu mam już dość zimy !!!!!!!!!

kocham wiosnę !!!!!
sobotni spacer po lesie jeszcze w zimowej szacie

Taka to strefa klimatyczna... u mnie śniegu nie ma od dawna, a u Agaty w lesie jeszcze leży. Teoretycznie mamy taką samą strefę. Ale u Agaty jest dużo gorzej z pogodą. Ale za to ładniej widokowo
Może i chorować suchodrzew..też tego nie wykluczam, ale padł i więcej nie powinno się go sadzić. Bo jak nie grzyb to zima go załatwi