Witam, zabieram się za to sianie w poejmniki, ale zastanawiam się jaka temp powinna być zeby to wzzystko zaczeło wschodzić, ok 13 st to nie za mało? Bo w domu to ja nie mam tyle parapetów żeby to poustawiać.
.....słuchajcie..... bo z tym sianiem nie wytrzymam Po pierwsze trzeba się trzymać terminów wysiewu z opakowań a po drugie trzeba obserwować pogodę. Gdy jest mało słońca a dzień na prawdę krótki nie warto siać.... rośliny się wyciągną niemiłosiernie i wysiewy będą o kant tyłka Każdego już swędzi coby zacząć ale cierpliwość to chyba główna cecha ogrodnika
Ojjjj mnie też nosi ale czekam..... będę wysiewała jedynie to co trzeba siać do połowy lutego - czyli na przykład pora
No to kiedy można siać np. kwiaty? Mam lobelię, pysznogłówkę, kocimiętkę, zawciąg i smagliczkę. Ja już nie mogę się doczekać tym bardziej że u nas wiosna już całą gębą
Lobelia jest jednoroczna, kocimiętka, monarda i smagliczka - byliny.
No jeszcze jest smagliczka jednoroczna, jaką masz?
Lobelia - siejemy nawet w lutym w domu, w marcu do inspektu czy namiotu lub w kwietniu i maju wprost do gruntu, ale późno zakwitnie gdy do gruntu więc nie polecam. U nas dużo osób już sieje.
Smagliczka skalna - jeśli bylina o żółtych kwiatach to wysiew wiosną
Jeśli roślina jednoroczna czyli smagliczka nadmorska - to można do inspektu lub namiotu w lutym-marcu lub do gruntu od marca.
Danusiu, mam smagliczkę nadmorską Lobularia martima, na opakowaniu kwiatki są fioletowe, więc wysieję do gruntu, nawet nie wiedziałam że to jest roślina jednoroczna . A co z zawciągiem nadmorskim Armeria martima, czy to też jest roślina jednoroczna?