Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu

Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu

aga_pe 09:32, 11 mar 2015

a oto krajobraz po bitwie.....czyli teren po "wykopkach" jesiennych. Dużo roboty, bo trzeba nawieźć ziemi, naprawić podmurówkę płotu, zrobić krawężniki. Marzą mi się tu kule bukszpanowe. Zastanawiam się, czy nie strzelić jakiejś obwódki bukszpanowej czy cisowej.
Aguś-Wieloszka, a może by coś z tych dużych cisów wykombinować? Może jakieś prostokąty? Ma być raczej minimalnie. Kurcze, szkoda, że z innej perspektywy nie uchwyciłam tego miejsca.Miałam to zrobić rano, ale zaspałam . Jest to przy samym wjeździe

aga_pe 09:36, 11 mar 2015

Sebek napisał(a)
Lepiej późno niż później - świena jest, to po co chować w styczniu?

hehehe, Sebek ja ciągle w niedoczasie, więc jak chowam dekoracje bożonarodzeniowe, to wyciągam wielkanocne . Dobrze że odwrotnie też tak nie działa, bo między Wielkanocą a Bożym Narodzeniem więcej czasu
Malgosik 09:51, 11 mar 2015

choinka była dizajnerska
aga_pe 10:00, 11 mar 2015

ale drugi raz już bym chyba nie robiła. Dwa dni mi zeszło. Dlatego zapakowałam w folię i wyniosłam na strych. Może przetrzyma
Wieloszka 10:51, 11 mar 2015

aga_pe napisał(a)
a oto krajobraz po bitwie.....czyli teren po "wykopkach" jesiennych. Dużo roboty, bo trzeba nawieźć ziemi, naprawić podmurówkę płotu, zrobić krawężniki. Marzą mi się tu kule bukszpanowe. Zastanawiam się, czy nie strzelić jakiejś obwódki bukszpanowej czy cisowej.
Aguś-Wieloszka, a może by coś z tych dużych cisów wykombinować? Może jakieś prostokąty? Ma być raczej minimalnie. Kurcze, szkoda, że z innej perspektywy nie uchwyciłam tego miejsca.Miałam to zrobić rano, ale zaspałam . Jest to przy samym wjeździe

No to masz pole... do popisu
Zrób jeszcze foty z innych stron na to miejsce plus szersza perspektywa (z otoczeniem). Pierwsza myśl taka jak Twoja - kompozycja z kul różnej wielkości, z jakimś drzewem + wypełniacze pomiędzy kulami Ale można kombinować dalej. O obwódce można pomyśleć, ale jak będą krawężniki/wyznaczone przejścia, bo na razie nie widać gdzie jest co.
Choinka była suuuper! Ty to jesteś zdolniacha (myślałam, że kupna, zanim doczytałam, że sama taką uplotłaś )
aga_pe 11:05, 11 mar 2015

dzięki Aguś. Dziś obfocę bardziej ten teren. Po drugiej stronie wjazdu też są kulki bukszpanowe, część też do wymiany bo zdewastowana po "wykopkach"
Wieloszka 11:21, 11 mar 2015

Szkoda roślinek Dobrze, że plantacja blisko
Można by posadzić to samo po obu stronach wjazdu, tak żeby jedna rabata przechodziła w drugą, przecięta linią podjazdu.
A ile tych kilek (tak na oko) byś potrzebowała?
aga_pe 11:35, 11 mar 2015

dużych kul to chyba z 5 sztuk tam spokojnie wejdzie no i reszta mniejsze. Następne 10 sztuk chyba. Muszę jeszcze z innego miejsca przesadzić....tam mam chyba 3 lub 4 sztuki. Wszystkie plantacjowe .

Wcześniej pisałam o obwódkach, ale źle sprecyzowałam myśl ...chodziło mi bardziej o ekran za kulkami...tylko teraz sobie gdybam, że nie będzie chyba współgrało z sąsiadującą roślinnością... Kurcze już bym pojechała zrobić foty
Wieloszka 12:19, 11 mar 2015

aga_pe napisał(a)
dużych kul to chyba z 5 sztuk tam spokojnie wejdzie no i reszta mniejsze. Następne 10 sztuk chyba. Muszę jeszcze z innego miejsca przesadzić....tam mam chyba 3 lub 4 sztuki. Wszystkie plantacjowe .

Wcześniej pisałam o obwódkach, ale źle sprecyzowałam myśl ...chodziło mi bardziej o ekran za kulkami...tylko teraz sobie gdybam, że nie będzie chyba współgrało z sąsiadującą roślinnością... Kurcze już bym pojechała zrobić foty

Pytam o ilość potrzebnych kul w razie gdyby trzeba było rezerwować
Ten ekran za kulkami - to przy płocie? Jakoś mi nie pasuje... chyba że cisowy? Musisz się zasłaniać od ulicy?
Obwódki może wzdłuż linii podjazdu (której na razie nie widać ) po obu stronach symetrycznie?
Trudno tak po jednym zdjęciu, musisz dać coś więcej
aga_pe 12:47, 11 mar 2015

rezerwuj koniecznie . Mam nadzieję, że mąż w sobotę zorganizuje ziemię i w przyszłym tygodniu będę mogła sadzić. Sprawdzisz i dasz znać, czy warto jechać.

Nie będzie symetrycznie po jednej i drugiej stronie
Ekran nie przy płocie, obfocę i wyjaśnię...ale raczej nie będzie pasował z sąsiedztwem. Za bardzo formalnie też nie może być. Osłaniać się nie muszę
Niech będzie widać kulkowisko