Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu

Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu

aga_pe 18:39, 11 mar 2015

no to teraz więcej demolki

UWAGA!!! Oglądasz na własną odpowiedzialność

badyle po prawej stronie to bez, a za nim krzewuszka o brązowych liściach (może być eksmitowana w inne miejsce). Bez bym chciała zostawić. Nie wiem jaka to odmiana, a kolor to ciemny fiolet

a to prawa strona wjazdu. Cały trawnik do wymiany. Część kulek też
W tle zabawka eMa

aga_pe 11:44, 12 mar 2015

tak się patrzę na te zdjęcia i zastanawiam czy nie wystarczą tu tylko kule i trawy... Jak zacznę kombinować z drzewami to chyba przedobrzę, nie? Może na tyłach jeszcze jakieś wyższe trawy i funkie? Hm....nie mam pomysła
polinka 11:52, 12 mar 2015

Maluszka zazdraszczam, gdybym miała większy wjazd to i u mnie taka zabawka by się pojawiła Niestety trzy auta się nie zmieszczą...

Wracając do ogrodu to zrobiłabym kulkowisko po tej drugiej stronie, tak samo jak masz tutaj przy słupie. Do tego biało zielone albo biało żółte carexy.

Krawężniki będziesz robić tak jak planowałaś? Na słup może bluszcz puścić?
aga_pe 11:59, 12 mar 2015

tak, krawężniki będą, tylko się jeszcze zastanawiamy jak je rozplanować. Zresztą docelowo to cały wjazd ma być zrobiony....tylko nie wiem czy się wyrobimy w tym roku, bo jeszcze mała rozbiórka nas czeka i wjazd spychacza

Na słup na bank coś pójdzie, bo mnie wnerwia
I chyba tylko kulki z trawkami co nie?

Co do maluszka to jak przyjedziesz, to może Małż pozwoli się przejechać hehehehe
Wieloszka 12:00, 12 mar 2015

Aguś, obejrzałam zdjęcia i tak sobie myślę, że można by dać żywopłot z cisa przy ogrodzeniu z obu stron, pod warunkiem, że znajdziemy jakieś niedrogie krzaki, bo inaczej to bardzo duży koszt...
Albo bez cisa - i tak jak piszesz same kulki z trawkami, które mogłyby potem płynnie przechodzić w inne trawki/hosty pod świerki (te na lewo od wjazdu).
Ja bym jakieś drzewka liściaste dała Albo symetrycznie z obu stron wjazdu, albo tylko po tej lewej stronie (bez słupa). Tylko nie wiem, czy miałoby to być duże drzewko, czy jakieś mniejsze... Ale raczej takie nieformowane.
Krzaki (bez, krzewuszka) też bym zostawiła na miejscu.
A na słupa obowiązkowo jakieś pnącze
aga_pe 12:10, 12 mar 2015

Aguś, a jakie by pasowało drzewko do bukszpanów? Pewnie jakieś wąskie?
W rachubę wchodzi chyba tylko jedno, bo z prawej strony chyba nie będzie grać.
Po obu stronach wzdłuż płotu jest żywopłot z tui. Zaraz poszukam zdjęć...mam. To jest strona prawa (jeśli patrzeć na zdjęcia z demolki )

Więc żywopłot z cisa też raczej odpada
aga_pe 12:25, 12 mar 2015

Tak patrzę i dumam...może by jednak wpasowały się dwa nieduże drzewka po obu stronach . Tylko jakie???
Wieloszka 12:43, 12 mar 2015

No widzisz, brakowało zdjęcia z szerszej perspektywy
Przydałoby się takie samo zdjęcie tej lewej strony - kiedy wszystkie krzaki i drzewa mają liście - masz takie???
Cisy odpadają, oczywiście. Teraz jeszcze bardziej pasuje mi wersja kulkowiska
Drzewko widziałabym raczej z tych węższych, typu buk "Dawyck Purple" lub "Dawyck Gold", ale popatrz co Ci się podoba, są przecież też inne Albo taki buk purpurowy, ale nie kolumnowy, bardziej poczochrany, niby zwykły, ale strzyżony, żeby nie rozrastał się nadmiernie... Ja nie wiem, czy zrozumiale piszę
Ale jakie Ty masz piękne żurawki i kanciki!!!
aga_pe 13:02, 12 mar 2015

Żurawki i kanciki ubiegłoroczne

Zdjęcia drugiej strony nie mam, bo wyleciało stąd trochę roślin...w tym brzydki, duży jałowiec. Było tu dużo cienia, teraz będzie słońce od rana.

Idę szukać buków
A dereń pagodowy tutaj by pasował? Bo faktycznie za formalnie nie może być i trzeba trochę poczochranych roślin do mojego ogródka. Ten styl oddaje bardziej mój charakter
Wieloszka 13:11, 12 mar 2015

Oooo! Dereń - to jest to! U Ciebie raczej zacisznie i ciepło prawda? Jeśli tak, to sobie poradzi, bo on troszkę kapryśny jest
No właśnie wiem, że ubiegłoroczne, tylko dlaczego ja ich już w ubiegłym roku nie widziałam???