Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

Magda70 15:45, 18 lip 2014

Sebuś....dzięki za skrót...bo wczoraj coś tam nadrabiałam ale i tak daleko w tyle jestem...i do wszystkich, których chciałam nie zdążyłam wpaść niestety

To byłam ja...ta od długich nóg
Sebek 18:55, 18 lip 2014

Magda - jak forum jakimś cudem ogarnę to być może drugi skrót walnę Ale nie obiecuję Ja też nie wyrabiam - na całym forum, a przydałoby mi się odrobić zaległości... Musi mnie natchnąć, bo wtedy za jeden wieczór jestem w stanie oblecieć wszystko - o ile netbook zechce ze mną współpracować, bo jeśli chodzi o szybkość jego pracy to ze ślimakami przegrywa w przedbiegach... Już kilkanaście razy mentalnie rzuciłem nim o ścianę... Dlatego wolę na telefonie przeglądać forum, bo szybciej mi chodzi - jednak mało co wtedy odpisuję.. Macham!
Madzenka 18:57, 18 lip 2014

Sebuś wróciłeś do najlepszej formy rzekłabym olimpijskiej
Mam na myśli skrót oraz fotki ogrodu.
Pokaż fotki tej choroby bukszpanow na a, bo się bojam o moje...

Miałam kiedyś coś takiego w starym ogrodzie. Po ulewnych deszczach najpier były brązowe plamy na lisciach a potem wyłysiały. Pryskałam, w kolejnym sezonie odżyły a potem znów wywłysiały... Wyciepalam je finalnie...
eliza3 19:07, 18 lip 2014

Sebek, dzięki za skrót, dzięki Tobie wiem co się dzieje, bo jak inni czasowo nie wyrabiam
Teraz najpierw do Ciebie po skróty, a potem na piechotę dalej jak czas pozwoli...
Sebek 19:11, 18 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)
Sebuś wróciłeś do najlepszej formy rzekłabym olimpijskiej
Mam na myśli skrót oraz fotki ogrodu.
Pokaż fotki tej choroby bukszpanow na a, bo się bojam o moje...

Miałam kiedyś coś takiego w starym ogrodzie. Po ulewnych deszczach najpier były brązowe plamy na lisciach a potem wyłysiały. Pryskałam, w kolejnym sezonie odżyły a potem znów wywłysiały... Wyciepalam je finalnie...

Marzenko - to na 99% askochytoza
https://www.ogrodowisko.pl/watek/407-choroby-i-szkodniki-bukszpanow?page=3

Pisze tam, żeby usuwać zarażone pędy, ale tego nie zrobię, bo połowę obwódek musiałbym wyciąć... U Danusi też ta choroba grasowała i zebrała chyba ogromne żniwo, ale ja będę czekać aż wyzdrowieją, bo jak pomyślę ile kasy wsadziłem w te bukszpany to nawet nie myślę o stracie...

Jak przyjechały do mnie bukszpany wrocławskie to w pierwszym roku też na to chorowały, ale w drugim po wielokrotnych opryskach na robale i inne grzyby teraz są ładne. Oczywiście wszystkie bukszpany dostały dzisiaj po liściach - dodatkowo róże i modrzew. To moja wina, że chorują, bo przegapiłem moment na pryskanie - zamiast je zaraz po cięciu zabezpieczyć to zostawiłem je w spokoju i dostały tylko florovit - widziałem pojedyncze plamki, ale myślałem, że to od słońca. Będę walczyć, nie takie plagi nawiedzały mój ogród i większość badylków przetrwała Dlatego nie sadzę żadnych rarytasów - jedynie proste rośliny, bo wtedy mniej boli w razie straty

Się rozpisałem - mam nadzieję, że przeczytasz to po urlopie, bo miałaś odpocząć od forum!!!
Sebek 19:15, 18 lip 2014

eliza3 napisał(a)
Sebek, dzięki za skrót, dzięki Tobie wiem co się dzieje, bo jak inni czasowo nie wyrabiam
Teraz najpierw do Ciebie po skróty, a potem na piechotę dalej jak czas pozwoli...

Wszyscy nieczasowi - no i jak żyć? I gdzie tu litość, a gdzie miłosierdzie?
Urszulla 19:33, 18 lip 2014

Sebek napisał(a)

Marzenko - to na 99% askochytoza
https://www.ogrodowisko.pl/watek/407-choroby-i-szkodniki-bukszpanow?page=3

Pisze tam, żeby usuwać zarażone pędy, ale tego nie zrobię, bo połowę obwódek musiałbym wyciąć... U Danusi też ta choroba grasowała i zebrała chyba ogromne żniwo, ale ja będę czekać aż wyzdrowieją, bo jak pomyślę ile kasy wsadziłem w te bukszpany to nawet nie myślę o stracie...

Jak przyjechały do mnie bukszpany wrocławskie to w pierwszym roku też na to chorowały, ale w drugim po wielokrotnych opryskach na robale i inne grzyby teraz są ładne. Oczywiście wszystkie bukszpany dostały dzisiaj po liściach - dodatkowo róże i modrzew. To moja wina, że chorują, bo przegapiłem moment na pryskanie - zamiast je zaraz po cięciu zabezpieczyć to zostawiłem je w spokoju i dostały tylko florovit - widziałem pojedyncze plamki, ale myślałem, że to od słońca. Będę walczyć, nie takie plagi nawiedzały mój ogród i większość badylków przetrwała Dlatego nie sadzę żadnych rarytasów - jedynie proste rośliny, bo wtedy mniej boli w razie straty

Się rozpisałem - mam nadzieję, że przeczytasz to po urlopie, bo miałaś odpocząć od forum!!!

Tzn. zaraz po cięciu bukszpany czymś pryskasz...proszę o objaśnienia szczegółowe
Sebek 19:46, 18 lip 2014

Ula - tak zawsze robiłem i nie miałem większych problemów z nimi...

Po cięciu bukszpanów zawsze w ciągu kilku dni pryskałem je profilaktycznie Topsinem albo innym środkiem przeciwgrzybiczym. Pocięte liście są najbardziej narażone na choroby, bo z łatwością je przyjmują. Bukszpany uwielbiają cięcie, ale wtedy ryzyko ich zachorowania wzrasta. W tym roku właściwie nie było zimy i niestety rośliny łapią choroby z łatwością - zresztą sam ostatnio chorowałem - w środku lata... Wcześniej nie miałem czasu by chorować to teraz się załapałem Ale zmiana tematu - dzisiaj po 3 godzinach ćwiczeń już chyba mózg się mi wyłączył
Konstancja30 21:51, 18 lip 2014

Sebek napisał(a)
Dla tych , którzy nie nadążają wklejam skrót napisany dla Małej Mi

Ania! Napisałem skrót i wcielo! Grrrr, jeszcze raz, ale w skroconej formie....
Forum chyba zrobiło sobie wakacje
U mnie kwitnie wszystko to co Ty masz na pewno, wiec jeden wątek masz z głowy

Danusia najprawdopodobniej szaleje w ogrodach, bo na wątku cisza...

Madżenie ogrodnika zwolniło znacznie tempo, niemożliwe stało się możliwe

Gosia malkul zakłada trawnik. Czeka na niego całe forum i wszyscy protetycy w kraju, bo szczęki wyleca nam wszystkim

Juzia G pokazała piękne brzozy. Po prostu piękne, dwumetrowe drzewa. U Ciebie to miniaturowe iglaki porosly większe one, ale dla mnie to strefa marzeń by takowe brzozy mieć

Gabriela ma piękne obramowanie warzyw w postaci plotku z pędów derenia Przedsiębiorczość ogrodowiczan powinna być nagradzana

Magda o przydomku długonoga ma tak pięknie, że Bogda juz ani zaglądać do niej nie chce A szkoda, bo takie ogrody to w katalogach się widuje, a my mamy na własność

Ana art swoim trawnikiem wpedza mnie w kompleksy, a paczenie nawet na tak intensywną zieleń wcale mnie nie uspokaja...

Gierczusia kupiła klona. Najpierw rósł w salonie, ale cudem znalazła dla niego miejsce w ogrodzie. Zawsze może kupić drugiego, w końcu klon w domu zawsze spoko

Sylwia Syla spędza kilka godzin dziennie w ogrodzie i ma tak wycackane rabaty, że chwascika nie uświadczysz... Nie to co u mnie

Na razie tyle, pozdrawiam

Sebek dziękuję bo w niewiedzy ciut byłam a tak chwila i jestem prawie na czasie ... i brawo ... uwielbiam Twoje potyczki ze słowem bo wychodzą z wielką wygraną po Twojej stronie ... światu pokazał Wiśniewski, że umysł ścisły tez potrafi rządzić słowem a nam tu Ty o tym przypominasz ... przeczytam sobie jeszcze raz !

kawałek o protetykach mnie rozwalił ... i ekran do polerowania
Madzenka 21:51, 18 lip 2014

Sebek już przeczytałam
3 godz ćwiczen???

Mojego chorego bukszpana na nóżce wyrwałam z rąk choroby! Rok walczyłam!!! Za rok będze się znow nadawal do donicy przed drzwi wejściowe

PS . Ile można chodzić? Jeść? Pić? Trochę trzeba na forum być