Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

Sebek 17:22, 05 sie 2014

Ewka, Julka - tych chwastów nie było tak dużo, żebym musiał je wygrabić. Po 2-3 tygodniach one same zanikają, więc nie ma takiej konieczności. U mnie łysych placków nie było, a jedynie małe dziury, które po nawożeniu trawnika zaraz pokryły się darnią Kiedyś latałem do każdej dziurki w trawniku i dosiewałem nasiona - teraz wiem, że wystarczy troszkę poczekać i trawnik sam się zagęści Ogród uczy cierpliwości Pozdrawiam Was
Edit 18:10, 05 sie 2014

Sebek napisał(a)

Bofix ma na celu wyzbycie się chwastów z trawnika, które go szpecą - czyli mniszki, koniczynę, stokrotki i inne. Stosowałem go dwa razy, bo za pierwszym razem nie wszystkie chwasty trafiłem i nadal rosły - teraz mam trawnik bez chwastów z czego się cieszę

Dzięki za odpowiedź , ja również zastosuję. A ten drugi oprysk (w razie konieczności) to po jakim czasie trzeba zastosować i jak długo czekałeś na pierwsze rezultaty?
agatanowa 18:16, 05 sie 2014

Sebek napisał(a)
Hortensje Silver Dollar mimo obfitych opadów stoją na baczność - i bardzo mnie to cieszy, bo w zeszłym roku wyginały się pod wpływem wody

wspaniałe dziękuję za wklejenie
Sebek 18:29, 05 sie 2014

Edit napisał(a)

Dzięki za odpowiedź , ja również zastosuję. A ten drugi oprysk (w razie konieczności) to po jakim czasie trzeba zastosować i jak długo czekałeś na pierwsze rezultaty?

Tak po kilku dniach zaczynają się te chwasty zwijac. Drugi oprysk stosowałem po jakichś dwóch miesiącach, ale możesz szybciej - jak zobaczysz które chwasty są nie tkniete Jednak jak potraktujesz wszystkie chwasty równo za pierwszym razem to ten drugi nie będzie potrzebny
Sebek 18:30, 05 sie 2014

agatanowa napisał(a)

wspaniałe dziękuję za wklejenie

Mi również micha się do nich cieszy

Matka 19:57, 05 sie 2014

Ja bym też popsikałą czymś na chwasty bo mam ich spooooroale boję się o Dziecioki i zwierzaki moje, jakieś 2 miesiące temu moja kocica ledwo żywa wróciłą po nocce do domu, a przypomniałam sobie że widziałam jak moi sąsiedzi psikali coś na trawniku-pewnie otarła się i potem jak to koty czyściła się i pół języka popaliło jej bidaczcebyła na lekach, antybiotykach...myślałam że już po njiejdlatego mam obawya chciałąbym bardzo!bo wygląda jak ...a co będę mówić
Sebek 20:41, 05 sie 2014

Bogda, na Twoim miejscu skupilbym się tylko na rabatach, a trawę przycinajcie i tyle Zostawisz sobie ją na deser, bo taki oprysk u Ciebie kosztowałby dużo, a tak to kilka roślin za tą kasę kupisz
JulkAd 22:03, 05 sie 2014

Sebek napisał(a)

Tak po kilku dniach zaczynają się te chwasty zwijac. Drugi oprysk stosowałem po jakichś dwóch miesiącach, ale możesz szybciej - jak zobaczysz które chwasty są nie tkniete Jednak jak potraktujesz wszystkie chwasty równo za pierwszym razem to ten drugi nie będzie potrzebny

Sebek ja używałam do tej pory mniszka, ale niestety nie na wszystkie chwasty działa (u mnie jest problem ze szczawikiem rożkowatym)...muszę spróbować z bofixem...do kiedy mogę robić nim opryski?
AlKa 22:13, 05 sie 2014

Sebek napisał(a)
Bogda, na Twoim miejscu skupilbym się tylko na rabatach, a trawę przycinajcie i tyle Zostawisz sobie ją na deser, bo taki oprysk u Ciebie kosztowałby dużo, a tak to kilka roślin za tą kasę kupisz

Mądrzze radzisz
Hortki piękne masz
Matka 22:17, 05 sie 2014

Sebek napisał(a)

wiem o tym dlatego mój trawnik to:
-oset
-mniszek
-krwawnik(mój M zaproponował mi ostatnio herbatkę z krwawnika)
-koniczyna
-rozchodniki
-smagliczka(co ona tu robi?)
-rogownica
-rumianki
-szczaw dziki
-i inne takie cuda wianki

ale jak się skosi to piękny jest