Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

Aska 23:52, 07 maj 2015

Cześć Sebek. Mam na imię Aśka. Chciałam prosić Cię o poradę (pomimo,iz juz do kilku osób napisałam w tej sprawie).Proszę Ciebie,jako doświadczonego ogrodnika o pomoc- w ubiegłym roku posadziłam thuje szmaragd, wczoraj zasiliłam je Pinivitem -oprysk dolistny( na 8 l - 8 nakrętek /nakrętka po 40 ml/) i teraz zjada mnie stres, ponieważ przegladając wątek pt. Nawozy, nawożenie doczytałam, że 30 ml Pinivitu należy rozpuścić w 10 l wody i teraz zastanawiam się , czy dobrze zrozumiałam treść zalecenia Pani Danusi ponieważ według ulotki Pinivitu należy 100 ml nawozu rozpuścić w 2- 2,5 l wody, czyżby producent wprowadzał w błąd ? przyznam, że zastosowałam sie do zalecenia producenta a teraz martwię się , że mogłam zaszkodzić thujom. Przeczytałam również artykuł Pani Danusi o bukszpanach i o zasileniu ich Florowitem. Pani Danusia stosuje 25 ml nawozu na 10 l wody,a w ulotce sugerują 20 ml na 1 l wody.Dodam,że kupiłam małe pojemności nawozów -Pinivit w płynie koncentrat do sporządzenia 20-50 l roztworu do opryskiwania-butelka 1 kg oraz Florovit uniwersalny w płynie koncentrat do sporządzenia 100 litrów roztworu do podlewania-butelka 1 kg. Nie wiem jak to wszystko ogarnąć,bo chciałabym jak najlepiej dla tych swoich roślin.Z góry dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam
Sebek 19:23, 09 maj 2015

Aska napisał(a)
Cześć Sebek. Mam na imię Aśka. Chciałam prosić Cię o poradę (pomimo,iz juz do kilku osób napisałam w tej sprawie).Proszę Ciebie,jako doświadczonego ogrodnika o pomoc- w ubiegłym roku posadziłam thuje szmaragd, wczoraj zasiliłam je Pinivitem -oprysk dolistny( na 8 l - 8 nakrętek /nakrętka po 40 ml/) i teraz zjada mnie stres, ponieważ przegladając wątek pt. Nawozy, nawożenie doczytałam, że 30 ml Pinivitu należy rozpuścić w 10 l wody i teraz zastanawiam się , czy dobrze zrozumiałam treść zalecenia Pani Danusi ponieważ według ulotki Pinivitu należy 100 ml nawozu rozpuścić w 2- 2,5 l wody, czyżby producent wprowadzał w błąd ? przyznam, że zastosowałam sie do zalecenia producenta a teraz martwię się , że mogłam zaszkodzić thujom. Przeczytałam również artykuł Pani Danusi o bukszpanach i o zasileniu ich Florowitem. Pani Danusia stosuje 25 ml nawozu na 10 l wody,a w ulotce sugerują 20 ml na 1 l wody.Dodam,że kupiłam małe pojemności nawozów -Pinivit w płynie koncentrat do sporządzenia 20-50 l roztworu do opryskiwania-butelka 1 kg oraz Florovit uniwersalny w płynie koncentrat do sporządzenia 100 litrów roztworu do podlewania-butelka 1 kg. Nie wiem jak to wszystko ogarnąć,bo chciałabym jak najlepiej dla tych swoich roślin.Z góry dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam

Aniu - ja sie stosuję do tego co napisał producent na opakowaniu. A dawka Pinivitu choć jest dla mnie zaskakująca to leję go dużo, choć nie taką ilość jak każe producent. Zazwyczaj dzielę go pół na pół z florovitem jak leję nim po iglakach, choć jest on stworzony wg zaleceń do opryskiwania roślin iglastych.

Florovit ma o wiele słabszą dawkę - chyba, że kupiłaś jakiś specjalistyczny. Ale ten uniwersalny leję tak, że pół zakrętki dzielę na 2 konewki 5-litrowe i jeszcze nigdy z nim nie przesadziłem. Właśnie poszedłem sprawdzić na butelkę i litr nawzu ma starczyć na nie 100, a 400 litrów roztworu - 10 ml na 4 litry wody.

Mam nadzieję, że pomogłem
Sebek 19:24, 09 maj 2015

Milka napisał(a)

ha, ha...na pewno dobrze, walcz ze ślizgaczami

W sumie ogród niemal cały - ślizgacze są, ale jakichś wielkich szkód nie ma... Mam szczęście - one też, bo dziś dostały cukierki
Sebek 19:26, 09 maj 2015

Kindzia napisał(a)
Sebuś...jakie masz buksy wyczesane!!! Moje takie poczochrańce, jakoś się bałam ich ruszyć po tym pomorze...w czerwcu tylko je trochę ułagodzę. I prysnę profilaktycznie, co by mi nie zdechły

Dzięki za inf. o katalogu

Kindziu - na razie bukszpany przestały chorować - tfu tfu! Ale ją jednak trochę wyłysiałe po zeszłym roku - zobaczymy jaka walka będzie w tym...

Jesli info okazało się pomocne to proszę bardzo - na zdrowie
Sebek 19:28, 09 maj 2015

malkul napisał(a)
o widze że rozpracowałas sobie nasadzenia donicowe. ja dumam

Zmieniła mi się koncepcja gdy zacząłem sadzić Dlatego białe donice nadal toną w stokrotkach - szkoda mi ich wyrzucać... Nowe nasadzenia na chwilę pokażę, choć na razie nie ma co
Sebek 19:28, 09 maj 2015

ewa004 napisał(a)
Ja jutro jadę na ryneczek obczaić jednoroczne.
Problem tylko taki że ja jeszcze nie wiem co chcę

Ewka - najgorzej jest jak wiesz co chcesz, a tego nie ma - tak jest od kilku lat w moim przypadku
Dorotka 19:30, 09 maj 2015

Sebek, jakie thuje na niski żywopłot byś polecił. Taki zywopłot do 150cm, gęsty po bokach. Słyszałam że brabanty lubią wyłysieć od dołu a w przypadku niskiego żywopłotu właśnie dół jest ważny. Szmaragdy z kolei są zbyt wąskie. Co mi pozostaje?? ;(
Sebek 19:49, 09 maj 2015

Dorotka napisał(a)
Sebek, jakie thuje na niski żywopłot byś polecił. Taki zywopłot do 150cm, gęsty po bokach. Słyszałam że brabanty lubią wyłysieć od dołu a w przypadku niskiego żywopłotu właśnie dół jest ważny. Szmaragdy z kolei są zbyt wąskie. Co mi pozostaje?? ;(

Zobacz na te idealne cięte brabanty
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1399-zywoploty-strzyzone-iglaste-inne-niz-cis

Ja bym pomyślał poważnie o cisach, które by osiągąć tą wysokość na pewno nie będą potrzebowały 30 lat A jak nie to regularne cięcie Cię uratuje
Dorotka 19:50, 09 maj 2015

Sebek napisał(a)

Zobacz na te idealne cięte brabanty
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1399-zywoploty-strzyzone-iglaste-inne-niz-cis

Tuje lubią rosnąć i raczej nigdy tak niskiego żywopłotu z nich nie uzyskasz...Ja bym pomyślał poważnie o cisach, które by osiągąć tą wysokość na pewno nie będą potrzebowały 30 lat

Będę cięła i nie dam im rosną Na cisy nie mam kasy teraz
Sebek 19:51, 09 maj 2015

Ale szybka jesteś, nawet nie zdążyłem edytować