Aska
23:52, 07 maj 2015

Cześć Sebek. Mam na imię Aśka. Chciałam prosić Cię o poradę (pomimo,iz juz do kilku osób napisałam w tej sprawie).Proszę Ciebie,jako doświadczonego ogrodnika o pomoc- w ubiegłym roku posadziłam thuje szmaragd, wczoraj zasiliłam je Pinivitem -oprysk dolistny( na 8 l - 8 nakrętek /nakrętka po 40 ml/) i teraz zjada mnie stres, ponieważ przegladając wątek pt. Nawozy, nawożenie doczytałam, że 30 ml Pinivitu należy rozpuścić w 10 l wody i teraz zastanawiam się , czy dobrze zrozumiałam treść zalecenia Pani Danusi ponieważ według ulotki Pinivitu należy 100 ml nawozu rozpuścić w 2- 2,5 l wody, czyżby producent wprowadzał w błąd ? przyznam, że zastosowałam sie do zalecenia producenta a teraz martwię się , że mogłam zaszkodzić thujom. Przeczytałam również artykuł Pani Danusi o bukszpanach i o zasileniu ich Florowitem. Pani Danusia stosuje 25 ml nawozu na 10 l wody,a w ulotce sugerują 20 ml na 1 l wody.Dodam,że kupiłam małe pojemności nawozów -Pinivit w płynie koncentrat do sporządzenia 20-50 l roztworu do opryskiwania-butelka 1 kg oraz Florovit uniwersalny w płynie koncentrat do sporządzenia 100 litrów roztworu do podlewania-butelka 1 kg. Nie wiem jak to wszystko ogarnąć,bo chciałabym jak najlepiej dla tych swoich roślin
.Z góry dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam