Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi po zimie

Ogródek Hanusi po zimie

Klamber 09:48, 15 maj 2012

Haniu, ale jestem zakręcony, miałem na myśli sodę na mrówki. Dobrze że taki luzak z Ciebie, ba ja nie mam nerwów na takie eksperymenty.
hanka_andrus 09:49, 15 maj 2012

Myślę,że nie będzie tak źle,skoro padał deszcz.Teraz na różach młode przyrosty,.dzisiaj już by było widać,że są zmiany na liściach..Dodatkowo,jest nadzieja,że tych konewek za dużo nie było z tej ilości.
Aha,bez rozcieńczania-1 konewka na tyle roślin. Może obejdzie się strachem.Ja pryskam pokrzywowym naparem,Litr pokrzyw zalewam gorącą wodą,jak ostygnie , do oprysku,albo do podlewania w doniczkach.Nie śmierdzi,a efekty widać .......po jakimś czasie.I tak nie ,,pali '' Raz w tygodniu takie,, ,,karmienie".

Pozdrawiam,i życzę,,bezbolesnego'' rozwiązania problemu.
hanka_andrus 10:11, 15 maj 2012

Robercie ,jak ,,wydoroślejesz'', to może nerwy też zapakujesz w,,konserwy".Nie denerwuj się po próżnicy,pomyśl,co ci daje,nakręcanie się,na to ,co ma dopiero być,albo i nie.
Miałam takiego nerwusa przez 45 lat koło siebie,i co ?On już się nie denerwuje,niestety.
Zdrowia życzę,to najważniejsze.
MilenaP 10:14, 15 maj 2012

hanka_andrus napisał(a)
Myślę,że nie będzie tak źle,skoro padał deszcz.Teraz na różach młode przyrosty,.dzisiaj już by było widać,że są zmiany na liściach..Dodatkowo,jest nadzieja,że tych konewek za dużo nie było z tej ilości.
Aha,bez rozcieńczania-1 konewka na tyle roślin. Może obejdzie się strachem.Ja pryskam pokrzywowym naparem,Litr pokrzyw zalewam gorącą wodą,jak ostygnie , do oprysku,albo do podlewania w doniczkach.Nie śmierdzi,a efekty widać .......po jakimś czasie.I tak nie ,,pali '' Raz w tygodniu takie,, ,,karmienie".

Pozdrawiam,i życzę,,bezbolesnego'' rozwiązania problemu.

Dziękuję Haniu, dodałaś mi nadziei Tylko, że rośliny nie były podlewane konewką tylko pryskane małym opryskiwaczem. Ale skoro mówisz, że już by było coś widać.......na razie nic nie widać, ale będę obserwować dalej. Od teraz będę robić tak jak Ty Naprawdę bardzo dziękuję za pomoc pozdrawiam
hanka_andrus 10:16, 15 maj 2012

Robercie ,poprawiłeś się co do sody,Całkowicie ona mrówek nie tępi,ale sprawia,że zmieniają miejsce pobytu.Sypię tam,gdzie mi bardzo przeszkadzają.Odwrócone dnem doniczki tez dobre ,jako pułapki na gniazdo.Mrówki nabudowują je w środku,,i trzeba tylko podłożyć deseczkę pod doniczkę i wynieść całość poza swój teren.Muszę już poustawiać pułapki na nie.szczególnie w szklarni,bo tam mają ciepło i ..tak jak one lubią.
KasiaWB 10:18, 15 maj 2012

Haniu jak to dobrze, że jesteś
Ciekawa jestem tej nowej rabaty
Serdecznie pozdrawiam i życzę udanego dnia
MilenaP 10:24, 15 maj 2012

Haniu, a jaką ilością wody zalewasz ten litr pokrzyw?
hanka_andrus 10:31, 15 maj 2012

Kasiu, czy chodzi ci o forumową?Buduję ją po maliniaku.W tej chwili jest z jednej strony jednoroczny rządek bukszpaników/już rosną młode listki./ kilka trawek,miodunka,świecznica,środkiem tawuły jasne,z drugiej strony irysy,dostane od forumowiczki, No i były tulipany nowo zakupione i wygrane w konkursie Finki.Trochę zacieniona ona jest z rana,ale mam zamiar tam dosadzać azalie japońskie docelowo. 2 już nabyłam na dobry początek.

W tle to nie trawa, tylko krokusowe liście,czekam ,aż zaschną.
hanka_andrus 10:34, 15 maj 2012

MilenaP napisał(a)

Jaki mam pojemnik,przeważnie litrowy słoik,to tyle wody ile się zmieści.
MilenaP 10:47, 15 maj 2012

hanka_andrus napisał(a)

Jaki mam pojemnik,przeważnie litrowy słoik,to tyle wody ile się zmieści.

aha, czyli niewiele
dziękuje