Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dla odmiany czas na zmiany...

Dla odmiany czas na zmiany...

kasia1 08:37, 22 cze 2020

Hej Beata, obiecałam wyszukać informacje o walce z mszycą. Poniżej przekopiowane z wątku Choroby, szkodniki świerka kłującego str. 2:

"To jest mszyca świerkowa zielona.
Żerowanie rozpoczyna od dolnych gałęzi i w miejscach mało przewiewnych.Opryskaj Mospilanem 0,04 z dodatkiem Slippa lub Superamu jeżeli drzewo jest za wysokie podlej dodatkowo Kohinorem 0,2% ale w obrębie korony wylewając 5 litrów roztworu na 1 mb obwodu"

Beata, sprawdź lepiej te informacje, bo ja jeszcze tego nie zrobiłam, a zanim czymś prysnę, to spróbuję wybadać, co to jest. No i moim zdaniem te opryski dopiero wiosną.

Korzystałam też z artykułu:
http://wordpress.klinikaroslin.com/bez-kategorii/mszyca-swierkowa-znow-atakuje/

Ten artykuł dał mi trochę nadziei, że świerki się odbudują

beta 08:57, 22 cze 2020

ooo. dzięki Kasia...poczytam sobie, bo ewidentnie moim świerkom coś jest...głupio by było o nie nie zawalczyć...
Magda70 09:08, 22 cze 2020

Ooo fajnie, że aparat poszedł w ruch

w końcu porządne zdjęci pięknych roślinek
Bodziszek maz frei widzę ładnie rośnie....cieszy mnie to. Tylko pamiętaj, przytnij po kwitnieniu bo ten skubany strasznie się rozsiewa!
beta 09:20, 22 cze 2020

Magda70 napisał(a)
Ooo fajnie, że aparat poszedł w ruch

w końcu porządne zdjęci pięknych roślinek
Bodziszek maz frei widzę ładnie rośnie....cieszy mnie to. Tylko pamiętaj, przytnij po kwitnieniu bo ten skubany strasznie się rozsiewa!

dziecię oddało aparat to można szaleć

bodziszek się wziął...ale tylko ten z jednej strony rabaty...a niech się rozsiewa...Mama się na niego czai...będzie czym dzielić
Magda70 09:30, 22 cze 2020

Mogę ci moje siewki też zostawiać. Bo teraz jak wyrywam to wywalam.
beta 09:39, 22 cze 2020

Magda70 napisał(a)
Mogę ci moje siewki też zostawiać. Bo teraz jak wyrywam to wywalam.

to super by było......w takim razie nie wyrywaj
Basieksp 10:30, 22 cze 2020

Witam. Pooglądałm Twój ogród dużo pracy włożyliście patrząc na pierwsze zdjęcia ogród bardzo ładny o warzywniku nie wspomnę mobilizuje do pracy, bo mój trochę zarośnìęty po tych deszczach macie bardzo ładną oprawę ogrodu , w tle lasy Pozdrawiam
beta 10:36, 22 cze 2020

Basieksp napisał(a)
Witam. Pooglądałm Twój ogród dużo pracy włożyliście patrząc na pierwsze zdjęcia ogród bardzo ładny o warzywniku nie wspomnę mobilizuje do pracy, bo mój trochę zarośnìęty po tych deszczach macie bardzo ładną oprawę ogrodu , w tle lasy Pozdrawiam

cześć Basiu...witam w naszych skromnych progach

początki były ciężkie...nie traktowałam wtedy jeszcze ogrodu jako całości...chciałam "łatać" ogród byleby było i spokój...ale tak się nie da

świerki sadził mój tata z dziadkiem...one już były na tej działce zanim zaczęliśmy się budować....reszta wkoło to sosny, łąka i las...sąsiad tylko z jednej strony póki co
a warzywnik tez zarośnięty...staram sie na bieżąco, ale teraz kilka dni nie byłam...w planach pomalowanie skrzyń mam

pozdrawiam i zapraszam
Mgduska 10:55, 22 cze 2020

U mnie też kwitną wczesne liliowce Są tak wczesne i tak żywotne, że wybaczam im żółty kolor, śliczne są Tym bardziej, że mam je z lasu, gdzie ktoś je wywalił. Pomału zaczynam rozumieć dlaczego - strasznie się rozrastają
Basieksp 11:12, 22 cze 2020

U mnie też liliowce te pierwsze zaczynają, dobrze bo po tych deszczach inne kwiaty takie poszarpane, peonie obleciały, irysy też takie przemoczone nawet porządnie się nie rozwinęły