Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dla odmiany czas na zmiany...

Dla odmiany czas na zmiany...

beta 15:20, 29 lip 2012

i zdjęcie rabaty przed domem z innej perspektywy, tak dla porównania

żurawki rosną jak szalone

przed fryzjerem

po

ok, to narazie tyle moi drodzy, teraz uciekam, ale wpadnę niebawem
Megi 16:59, 29 lip 2012

Ja swoje tawuły strzygę nałogowo mam ich trochę w ogrodzie, bez przycinania opanowałyby inne rośliny.
Rabata super, im więcej oglądam w waszych wątkach ciekawych zestawień, tym mniej wierzę w swoją wizję
beta 17:25, 29 lip 2012

Megi napisał(a)
Ja swoje tawuły strzygę nałogowo mam ich trochę w ogrodzie, bez przycinania opanowałyby inne rośliny.
Rabata super, im więcej oglądam w waszych wątkach ciekawych zestawień, tym mniej wierzę w swoją wizję

Megi, no dajrze spokój, już masz pięknie, a bedzie jeszcze piękniej

Twój plan działnia jest dobry, u Ciebie troszkę inaczej jest, bo Ty już masz jakieś roślinki, ja nie miałam nic, więc było wsio ryba-założenie było że ma byc ładnie
beta 21:34, 29 lip 2012

normalnie tak się zafiksowałam na ten ogród, ze dziś cały dzień siedzę (z przerwą na gotowanie obiadu) nad projektem, czy raczej czymś podobnym do projektu, no dobra nazwijmy to zarysem mojego przyszłego ogrodu

wyszło mi coś takiego

skupiłam się bardziej na lewej stronie, na prawą nie mam już sił,
uwzględniłam nowe wejście do domu, wiatę na samochód przy domu i po prawej sronie miejsce na rozładunek drewna na opał

plac zabaw zostawiłąm tam gdzie jest, w przyszłości na miejscu huśtawki mogłaby stanąć np.ażurowa przesłona półokrągała z ławeczką

jak Wy to widzicie?

prosze o Wasze sugesie

p.s z góry przepraszam wszystkich utalentowanych i wrażliwych za moje bazgroły

liczę na Waszą wyobraźnię

pozdrawiam beata
AniaK 22:01, 29 lip 2012

Myślałyśmy z Dianą, żeby w tym tygodniu wybrać się do Hortulusa , bo nie będzie upałów.Diana miała sprawdzić, który dzień jej pasuje.
beta 08:46, 30 lip 2012

jakiej szerokości powinny być rabaty, żeby były wygodne?

bo u mnie czyba za szerokie, w najszerszym miejscu mają po 4 m, hmm czyba za dużo?
Gardenarium 08:55, 30 lip 2012

Jeśli jest jakiś żywopłot ze świerków czy tui, to nie za szerokie, Wtedy wejdą hortensje czy inne krzewy i jeszcze jakieś małe z przodu typu żurawki.

Wygodniejsze by były 2,5 - 3 m, ale to też zależy czy są proste czy pofalowane. Pofalowane w najszerszym 4 m może być.

Instagram Ogrodowiska
beta 09:10, 30 lip 2012

Dzieki Danuś że jesteś

no właśnie przy tych falowanych rabatach najszerzej jest 4 m, już troszkę je zmniejszyłam, poszerzając w ten sposób trawnik o 0,5

cała działka jest zarośnięta żywopłotami, więc będzie dobrze

nawet nie wiesz jak się cieszę że do mnie zajrzałaś

Danuś a powiedz czy ogólny plan może być?

bo Małż się martwi że całą trawę mu na rabaty zabiorę
Diana 11:44, 30 lip 2012

Beatko ja jadę na tydzień do Karpacza z dziećmi dopiero jak wrócę będę mogła wybrać sie do Hortulusa.......
Gardenarium 12:05, 30 lip 2012

Cały plan jest ok, ścieżkę z płyt w wersji I można by było nieco "dokleić" do krawędzi rabaty, a nie prosto, można na dole nieco inaczej też poprowadzić linię trawnika, tak żeby prawa rabata na dole była chudsza (więcej trawy) a lewa linia podniesiona do góry. Będzie bardziej spójnie i ładniej.

Prawa dolna rabata jest za "gruba".

Narysowałam dwie linie: czerwoną i zieloną, obie chudsze

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies