Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » I ja potrzebuje pomocy ;)

I ja potrzebuje pomocy ;)

EwaG 09:55, 26 kwi 2012

kaisog1 napisał(a)
Ewo ja nie potrafię określić czy dam radę sie tym zająć bo po prostu nie mam doświadczenia. Staramy sie być w Kubusiowie od wczesnego sezony co 2 tygodnie. Nie wiem czy to wystarczy by ogarnąć taki ogród....

Pytanie jakby nie do mnie skierowane, ale odpowiem. Przy ogrodzie jaki Ci się marzy nie dasz rady.
Dlategoż byłam nieco zdziwiona, że idziesz w myśleniu o ogrodzie w kierunku form kształtowanych i angielskich rabat.
Bo ja będąc młodą lekarką, a raczej na Twoim miejscu, poszłabym w kierunku ogrodu naturalnego, dzikiego. Skupiny krzewów, drzew i rośliny zadarniające. Tak, aby przy stosunkowo małym nakładzie pracy ogród sam sobie dawał radę.
kaisog1 09:58, 26 kwi 2012

EwaG napisał(a)

Ewo ja nie potrafię określić czy dam radę sie tym zająć bo po prostu nie mam doświadczenia. Staramy sie być w Kubusiowie od wczesnego sezony co 2 tygodnie. Nie wiem czy to wystarczy by ogarnąć taki ogród....

Pytanie jakby nie do mnie skierowane, ale odpowiem. Przy ogrodzie jaki Ci się marzy nie dasz rady.
Dlategoż byłam nieco zdziwiona, że idziesz w myśleniu o ogrodzie w kierunku form kształtowanych i angielskich rabat.
Bo ja będąc młodą lekarką, a raczej na Twoim miejscu, poszłabym w kierunku ogrodu naturalnego, dzikiego. Skupiny krzewów, drzew i rośliny zadarniające. Tak, aby przy stosunkowo małym nakładzie pracy ogród sam sobie dawał radę.

tak naprawdę i taki ogród i taki wymaga pracy.... może innej ale jednak. Juz sama nie wiem teraz w jakim kierunku iść.....
EwaG 10:05, 26 kwi 2012

Gosiu
ja dałabym sobie czas. Pracowała nad projektem, a jednocześnie obserwowała swój stosunek do ogrodu i ogrodnictwa. Pewnie nie piewrsza to mówię, że ogrodnictwo to zajęcie dla cierpliwych.
Linka 10:19, 26 kwi 2012

Może wtrące swoje trzy grosze ale ..... to co mówi Ewa ma sens, skoro ogród odwiedzasz a nie mieszkasz tam, łatwiej będzie go pielęgnować gdy będzie się skłądał z roślin o małych wymaganiach pielęgnacyjnych. Inaczej każda wizyta na działce będzie kończyć się nadrabianiem zaległości i na odpoczynek zabraknie czasu, chociaż jak mówisz każdy ogród wymaga opieki.
kaisog1 11:19, 26 kwi 2012

Ewo i Linko - macie racje Ale ja i tak nie umiem "odpoczywać" dla mnie odpoczynek to łopata w ręcę - odpoczywam w domu

Jednak zostanę przy pierwotnym założeniu czyli tu krzewy typu hortensje, tawuły, berberysy, itp..... łączone z trawami i bylinami.
A kiedyś.... w części od jeziora zrobie sobie taki mój wymarzony kawałek starego angielskiego ogrodu
ewalm 14:57, 26 kwi 2012

Gosiu, a u Ciebie jest wilgotno? czy hortensje będą miały nawadnianie?
gdzieś pisałaś, że u sąsiada ładnie rosną - są podlewane czy radzą sobie bez tego?
kaisog1 15:15, 26 kwi 2012

Ewo hortensje rosna i u mnie i mają się dobrze zarówno Limelighty jak i ogrodowe. Nawadniania nie ma ale ja mam gliniasta glebę więc sama wiesz....
ewalm 15:22, 26 kwi 2012

no to dobrze, jak już sprawdziłaś, że sobie radzą (w słońcu czy w półcieniu?)

(hmm.. u mnie też jest glina a jednak w upały na stanowisku półcienistym musiałam podlewać, co mnie bardzo zastanawia, ale moje ogrodowe jakoś wcale nie są tutaj szczęśliwe, chociaz teoretycznie powinny być)

to Wy tam nie zamierzacie sie przeprowadzić w bliskiej przyszłości i ogród będzie "z doskoku"?

ewalm 15:26, 26 kwi 2012

masz jakiś ulubiony ogród angielski?
kaisog1 16:21, 26 kwi 2012

ewalm napisał(a)
no to dobrze, jak już sprawdziłaś, że sobie radzą (w słońcu czy w półcieniu?)

(hmm.. u mnie też jest glina a jednak w upały na stanowisku półcienistym musiałam podlewać, co mnie bardzo zastanawia, ale moje ogrodowe jakoś wcale nie są tutaj szczęśliwe, chociaz teoretycznie powinny być)

to Wy tam nie zamierzacie sie przeprowadzić w bliskiej przyszłości i ogród będzie "z doskoku"?

Jedne są w półcieniu drugie w słońcu (dolewanie ich raz na dwa tygodnie zupełnie im wystarcza). My się tam w ogóle nie mam zamiaru przeprowadzać (bo pracy tam ni ma, no chyba, że coś wymyśle i będziemy tam mieli z czego żyć )

Ulubiony ogród..... hmmmm nie bardzo..... poza tym zawsze jest tak, że nie cały ogród mnie zachwyca a fragmenty. Generalnie uwielbiam ogrody w stylu Rogera Platts'a (M&G - tam jest zawarta cała kolorystyka którą kocham, no i połączenie bukszpanów z "lekkością"), podoba mi się ogród Hidcote Manor w niektórych fragmentach, Hyde Hall Garden, Beth Chatto Gardens