Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess

Pokaż wątki Pokaż posty

W Gąszczu u Tess

Milka 17:24, 30 lip 2012

aleś wymyśliła Tereniu, te gazony unikatowe, i wyjątkowej urody
Tess 17:30, 30 lip 2012

Pszczelarnio - zaraz idę ustawić te skrzynki w rządek. Posadziłam, w kąt ciapnęłam i jakoś mi nie przeszkadzało, że tak rozwalone stoją
ale żeby ludziom taki bałagan pokazywać? No, wstyd jak beret

Aniu - przecież wiem, ze nie masz teraz głowy na inne ogródki
Powinnam Cię obsobaczyć, za to, że zaglądasz
Umówiłyśmy się przecież, że jak będzie co pokazywać to sama Cię zaproszę

Ozz - odpowiedź na Twojego posta zostawiam na potem, bo dużo trzeba wyjaśniac, a teraz nie mogę

Wszystko wyjaśnię bo liczę na Twoje dobre rady
Tess 23:44, 30 lip 2012

Nic w ostatni weekend nie zrobiłam w ogrodzie, nic więc ogrodowego nie pokażę.
A nie zrobiłam, bo w sobotę byłam umarta z gorąca, a w niedzielę zafundowaliśmy sobie relaks na łonie natury

Spłynęliśmy kajakiem rzeką Rawką.

Rawka to rzeka na Mazowszu, koło Skierniewic, i jest to rezerwat.
Za netem: Rezerwat wodno-krajobrazowy Rawka: to największy powierzchniowo i zarazem najciekawszy spośród wszystkich 5 rezerwatów Bolimowskiego Parku Krajobrazowego. Znajduje się na terenie dwóch województw: mazowieckiego i łódzkiego. Obejmuje koryto rzeki na całej długości (ok. 100 km), starorzecza, dolne odcinki dopływów Rawki oraz 10-metrowy pas brzegu po obydwu stronach rzeki - w sumie 486,01 ha.
Utworzony został w 1983 roku. W granicach Bolimowskiego Parku Krajobrazowego znajduje się niemal połowa powierzchni rezerwatu - ok. 40-kilometrowy odcinek rzeki.

Wybraliśmy na nasz jednodniowy spływ odcinek przez Puszczę Bolimowską.
Nie płynęliśmy owych 40 km Jakieś 12 -13 tylko

Zarezerwowaliśmy wcześniej kajak i rano zameldowaliśmy się na miejscu.

Pierwszy nerw złapałam, kiedy okazało się, że nie ma nas na liście osób rezerwujących kajaki Pomimo tego, że w sobotę sama osobiście dzwoniłam, żeby się upewnić, czy na pewno mają naszą rezerwację i potwierdzili, że mają!
Drugi nerw złapałam, kiedy zobaczyła kajak, jakim to niby mieliśmy płynąć Bałam się, że się rozleci na pierwszej przeszkodzie
Ostatecznie dostaliśmy inny. Francuski, coby nie było najlepszy w całej wypożyczalni
Zrobiłam focha nr 3 i facet od wydawania kajaków - w imię męskiej lojalności wobec mojego M. - przestraszył się, że taka sfuszona żona będzie mężowi przez całą trasę głowę suszyć Tak powiedział mojemu M.
Bardzo mnie tym rozbawił, bo żaden z fochów (od nr 1 do nr 3) nie był na M., tylko na tę wypożyczalnię

Kajak był wypasiony, w pięknym lazurowym kolorze

Pierwsza burza złapała nas niemal zaraz po wypłynięciu. Ale na szczęście epicentrum burzy poszło jakoś bokiem. Deszcz trwał niby niedługo, ale zmoczył nas doszczętnie A schować się nie było gdzie, bo brzegi rzeki były zarośnięte szuwarami. Mieliśmy wszystko w sakwie wodoszczelnej, więc ekwipunkowi się nic nie stało.

Na tym odcinku jest tylko jedna sztuczna przeszkoda - w postaci progu pod mostem. Konieczna przenioska kajaków
Na pierwszym planie kajak (francuski) w tle - próg pod mostem, na trzecim planie - plaża z kąpieliskiem. Statysta - sakwa wodoszczelna

Tess 23:53, 30 lip 2012

Sztuczna przeszkoda była jedna, naturalnych przeszkód jest natomiast bez liku. Powalone drzewa nie są usuwane ani przecinane, co oznacza, że trzeba je jakoś pokonać.

Tess 00:03, 31 lip 2012

Przeszkody pokonywało się różnie: kajak przepływał wraz z nami pod kłodą, kajak przepływał pod kłodą, my natomiast górą - nad kłodą, czasem i kajak i my obok kłody po lądzie

Rzeka jest płytka, od 0,6 do 2,0 m głębokości, co w połączeniu z dużą ilością naturalnych przeszkód dało okazję do zażywania kąpieli co kilka, kilkanaście minut.

Tess 00:43, 31 lip 2012

Brzegi rzeki na całej długości tego odcinka są zarośnięta szuwarami.
Nie bardzo to lubię, bo ja uwielbiam widoki, a tu albo szuwary i skrawek nieba, albo szuwary i wierzchołki drzew.
No, ale widywałam już wyższe szuwary na rzekach, choćby na Biebrzy

Jedynie chyba dwa razy spotkaliśmy tak piękny, wysoki brzeg. Oczywiście, stanęliśmy na popas, no hmmm... na kanapkę

To właśnie z tej skarpy był taki, wcześniej wklejony, widok na rzekę:

Druga burza nadeszła kiedy już dopływaliśmy do Zalewu Bolimowskiego, gdzie kończyliśmy spływ.
Zalew jest ość nieładny jeszcze (powstał jakoś niedawno).

Spływ Rawką polecam zarówno wprawionym, jak i niewprawionym - fajna rekreacja w ruchu i na świeżym powietrzu.O ile ktoś oczywiście taki relaks lubi.
Raczej nie polecam na wyprawy z małymi dziećmi.

Trzeba jednak pamiętać, aby zabrać ze sobą wałówkę na całą trasę, bo przez całą trasę niczego do jedzenia nie ma. Niczego nie ma. Jak u Kononowicza

monteverde 03:06, 31 lip 2012

Byłam podziwiałam cały gąszcz Tereniu
beta 08:49, 31 lip 2012

łłłłaaaałłłł jaka super wyprawa

nie bałaś się Teresko?

spływ kajakiem jest na mojej liście rzeczy, których jeszcze nie robiłam a chciałabym zrobić, zachęciłaś mnie jeszcze bardziej

super relacja, dzięki

a ta walka z tymi konarami, noo szacun

pozdrawiam
Tess 09:09, 31 lip 2012

beta napisał(a)
łłłłaaaałłłł jaka super wyprawa

nie bałaś się Teresko?

spływ kajakiem jest na mojej liście rzeczy, których jeszcze nie robiłam a chciałabym zrobić, zachęciłaś mnie jeszcze bardziej

super relacja, dzięki

a ta walka z tymi konarami, noo szacun

pozdrawiam

Beatko, ja od dawna pływam po rzekach, i to nie takich płycinach, jak ta, więc jakże miałabym się bać tej?
Spływ Drawą, to było wyzwanie

Na pierwszy spływ nigdy nie jest za późno. Ja też późno zaczęłam, po trzydziestce
Nie wiem, skąd to powszechne przekonanie, ze to jest forma rekreacji dostepna i odpowiednia tylko dla młodych ludzi.
Mieliśmy niezły ubaw, kiedy co chwila jacyś młodzieńcy proponowali nam pomoc, a potem im szczęki opadały, jak widzieli, jak sobie radzimy sami

Urszulla 09:15, 31 lip 2012

Ciekawe zainteresowania i czas na urlop. Ja tak z innego wątku dotarłam z zapytaniem o Florovit-czy tylko do roślin kwitnących czy żurawki też się tym zasila?