Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów...

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów...

paniprzyroda 00:43, 18 gru 2014

Troszkę znam Twój ogród, podczytywałam sobie i cieszę się na zapowiedź kolejnych fotek. Pozdrawiam
Pszczelarnia 10:22, 18 gru 2014

Iza, czekam .
Kuklik 22:32, 21 gru 2014

paniprzyroda napisał(a)
Troszkę znam Twój ogród, podczytywałam sobie i cieszę się na zapowiedź kolejnych fotek. Pozdrawiam

Miło mi Cię gościć
Zima dopiero się zaczyna, chętnie obejrzę Twój ogród, jeszcze chyba nie zaglądałam
Kuklik 22:52, 21 gru 2014

Przedłużająca się szarość za oknem posadziła mnie z laptopem na kolanach na sofie i ...zrobił się lipiec Jakie to proste... znowu kwitnie ostróżka ( w tle niedokończone jeszcze wtedy ceglane schodki w otoczeniu przywrotników

mój ukochany powojnik Fond Memories

i niezawodny Ashva

i cudownie ciężkie kwiaty Madame Pereire

Kuklik 22:57, 21 gru 2014

Szałwie, czosnki, róże, bodziszki i cała reszta...

Kuklik 23:29, 21 gru 2014

Pewnie nie pamiętacie, ale kiedyś zaczęłam budować ceglane schodki. Od początku stare, bo z rozbiórkowej cegły. Jakoś nie mogłam ich skończyć...
...no i dalej nie skończyłam, ale już jest lepiej
Na początku sierpnia wciąż były tylko dwa stopnie, widać głównie hostę, ale trochę schodków też

a miesiąc później było tak

nie są skończone, bo stopnie częściowo są wciąż z ziemi,
miałam je wykończyć płukanym żwirem, ale zaczęłam się zastanawiać czy nie wolałabym żeby rósł tam karmnik ościsty i tworzył zielone dywaniki...
do wiosny się zdecyduję i wtedy skończę

Na samej górze pod pergolą powstanie mały ceglany placyk z centralnie umieszczoną dużą hostą Satisfaction.
Hosta już posadzona (jak się przyjrzeć to widać takie maleństwo, ale urośnie..), placyk na wiosnę, efekt zadowalający za jakieś trzy-cztery lata (jesli nornice się nie wtrącą), ale ogrodnicy mają przecież masę cierpliwości......
Sebek 23:32, 21 gru 2014

Iza - schody wyszły świetnie Już widzę przewieszające się przez nie kwiatostany przywrotników - chodziłbym pewnie po nich wte i wewte
Kuklik 23:44, 21 gru 2014

Sebek napisał(a)
Iza - schody wyszły świetnie Już widzę przewieszające się przez nie kwiatostany przywrotników - chodziłbym pewnie po nich wte i wewte

Zapraszam całkiem wygodnie się po nich chodzi na górze czeka pergola z różą i powojnikiem... i można zajrzeć za płot, a tam spacerują zrelaksowane kurki sąsiada
fajny widok chociaż sąsiad nie ma ogrodu, chyba nie lubi roślin
Gardenarium 00:47, 22 gru 2014

A co na końcu schodów? Jakiś punkt przyciągający uwagę? Hosta to nie za mało? Może w hoście jakiś obelisk? Liście będą go otulać

Instagram Ogrodowiska
Kuklik 01:16, 22 gru 2014

Danusiu, jak miło Cię spotkać nocną porą
Hosta wystarczy Jak urośnie będzie miała jakiś metr wzrostu i wszerz podobnie, zajmie całe miejsce tam na górze, widziałam ją kilkuletnią, jest boska, a dla takiej hostomaniaczki jak ja takie cudo to najlepszy punkt centralny wszystko inne odwracałoby od niej moją uwagę
Zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia, to trochę starsza odmiana, ale jaka....
Zastanawiam się jedynie nad zwielokrotnieniem efektu i ustawieniem za nią lustra, ale czy lustro pasuje do wiejskiego płotu..? mam wątpliwości... koncepcja rodzi się powoli, hosta rośnie, będzie dobrze...
Ściskam Cię mocno