Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów...

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów...

Kuklik 00:37, 13 maj 2015

WilczaGora napisał(a)
byłam u Ciebie na wiosennym spacerze ... pięknie, delikatnie, romantycznie ...
mój ogród tez powstał ponad 10 lat temu...grubo przed momentem, kiedy znalazłam forum i cieszę się, że nie muszę rwać, przesadzać, zmieniać ... niech będzie jak jest ... macham z Wilczej trochę "staromodnej" ale takiej...mojej....

I co mogę powiedzieć...
bez względu na ogrodowisko nieustająco rwę, przesadzam i zmieniam, tyle że według tego co mi w duszy zagra
No dobrze , wiem, o co Ci chodziło Nie mogłam się powstrzymać

Myślę, że wszystkie inspiracje trzeba przepuścić przez własny filtr.
Im więcej w nas dojrzałości i pewności siebie w świecie, tym lepiej to wychodzi.
Inspiracja, a nie naśladownictwo. Tak myślę, że to ważne.

Zresztą sama wiesz Twój ogród jest najlepszym na to dowodem Dojrzały, bogaty, ale i nieco frywolny, świetlisty i magiczny...
Podziwiam nieustająco
Kuklik 00:42, 13 maj 2015

mira napisał(a)
Raz że kwitną u mnie kukliki to zaraz mam skojarzenia, a dwa zajrzałam bo zazdroszczę wyjazdów, będę kibicować wycieczce lilakowej.
Widziałam altanę - superrrrr, a największą hostę zobaczę raz jeszcze bo zdjęcie się nie otwiera, moja może wreszcie urośnie bo w ub roku do zera zostały zjedzone.

pozdrawiam

U mnie też zaczęły się kukliki, muszę zdjęcie zdążyć zrobić.
Na lilakową wycieczkę cieszę się jak dziecko
Nie dość, że wejdę do zamkniętego na co dzień świata bzów i zapachów, to jeszcze w jakim doborowym towarzystwie Szkoda, że Ciebie nie będzie
Kuklik 00:48, 13 maj 2015

Milium effusum Aureum, Pszczółka pytała o nie.

Kuklik 00:54, 13 maj 2015

Aska napisał(a)
Cześć IzaMam na imię Aśka, miło mi Cie poznać. Przeglądając Twój wątek zauważyłam,że uwielbiasz funkie i na pewno masz duże doświadczenie z tymi roślinamiPiszę do Ciebie, ponieważ potrzebuję pomocy. Mam funkie Fortunea /na wystawie słonecznej/ i zaczeły chorować, myślałam,że to choroba grzybowa, ale dowiaduję się na forum,że jest to wirus funkii a co za tym idzie hosty nalezy wyrzucić a najlepiej spalić. Proszę napisz mi czy miałaś może podobny problem, jeśli tak to jak sobie z nim poradziłaś. Dodam też,że chciałam je przesadzić do donic i teraz zastanawiam sie czy zdrowe egzemplarze przesadzić a chore wyrzucić. Mam ciężki orzech do zgryzienia, bo bardzo je polubiłam
P.S. Masz przepiękny ogród. Widać,że włożyłaś w niego dużo pracy i swojej wrażliwości /bo na taką osobę wyglądasz/,pamiętam Cię z programu "Maja w ogrodzie" Pozdrawiam...

Mi też miło Cię poznać Asiu
Możesz pokazać zdjęcie tych chorych funkii?
Jeśli to faktycznie HVX to nic się da zrobić. Rzeczywiście trzeba je wyrzucić. Też mi się zdarzyły takie sytuacje. Nie ma leku na wirus hosty
Kuklik 00:56, 13 maj 2015

Czas spać, na dobranoc moje pokazywane wcześniej zakupy hostowe
Trochę urosły ciągle w doniczkach ku wzmocnieniu po podróży.

Mala_Mi 09:14, 13 maj 2015

Jak nie kochać host???

Judaszowiec opatulony przeżył mi zimę, ładnie ruszył.. i padł

I gdzie foto kuklików ??
WilczaGora 09:41, 13 maj 2015

Kuklik napisał(a)

I co mogę powiedzieć...
bez względu na ogrodowisko nieustająco rwę, przesadzam i zmieniam, tyle że według tego co mi w duszy zagra
No dobrze , wiem, o co Ci chodziło Nie mogłam się powstrzymać

Myślę, że wszystkie inspiracje trzeba przepuścić przez własny filtr.
Im więcej w nas dojrzałości i pewności siebie w świecie, tym lepiej to wychodzi.
Inspiracja, a nie naśladownictwo. Tak myślę, że to ważne.

Zresztą sama wiesz Twój ogród jest najlepszym na to dowodem Dojrzały, bogaty, ale i nieco frywolny, świetlisty i magiczny...
Podziwiam nieustająco

ja wczoraj rwałam resztkę hortensji ogrodowych, które nigdy u mnie nie kwitły pożegnałyśmy się w końcu...
podzieliłam też wczoraj stare, zwykłe białe jeżówy - jak ja je uwielbiam...
będą rosły w 2 nowych miejscach...

wiesz...a ja myślę, że dzisiejszy świat nazwał słowem INSPIRACJA...zwykłą kradzież pomysłów, koncepcji, materiałów ...
naśladownictwo i kopiowanie chowamy dziś pod wyznaniem "inspirowałam się Tobą" ... mierzę się z tym problemem (choćby w fotografii) co kilka tygodni smutne ...
Aska 09:53, 13 maj 2015

Jak tylko odzyskam aparat / córka wypożyczyła a wróci w weekend/ to na pewno podeśle zdjęcie. Dzisiaj przyjrzałam im sie bacznie i / widzę to co chcę widzieć/ mam jeszcze cichą nadzieję,że po pierwsze zbyt słoneczne stanowisko a po drugie choroba grzybowa. Muszę być dobrej myśli i mieć nadzieję...Włączam myślenie pozytywne Pozdrawiam...
agaott 09:58, 13 maj 2015

Hej
Mnie hosty fascynują od dawna.
Nawet pracę studyjną pisałam na ten temat - wtedy jeszcze mało popularny w ogrodach. Co prawda nie mam tylu odmian - tylko takie dzielone - otrzymane ale je uwielbiam
Iza mozesz mi zdradzić gdzie kupujesz funkie? Na priv, coby reklamy nie robić
A judaszowiec w ogrodzie wzbudza szacunek dla ogrodnika. Pozdr
alinak 22:10, 17 maj 2015

Iza jeszcze raz dziękuje za wspaniałe towarzystwo podczas wczorajszego spaceru po parku .
Duuuużo tu zaległości nadrobiłam ale warto było ,bo tyle inspiracji hostowych znalazłam ,że teraz to mnie stąd nie wygonisz .wszak hosty to moja miłość ,choć nie mam tylu gatunków co ty to niemal każda cienista rabata u mnie z tymi sympatycznymi liściokami .

Kompletnie zszokowana jestem że sami altanę zbudowaliście .ja ciągle czekam na ekipę ciesielską .ciarki mam jak wyjdzie . oczywiście moje pierwsze pytanie - jakim impregnatem malowaliście elementy . ciągle wybieram czym ją malować .Nasza Madrzen poleciła mi Remmers ,ale wiesz musze parę propozycji skonsultować .

ps. hosty wymiatają .pozdrawiam