Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów...

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów...

Kuklik 00:29, 07 maj 2015

powoli kończy kwitnienie kalina Burkwooda, cudnie pachnie...

za chwilę pierwsze skrzypce przejmie judaszowiec

Kuklik 00:43, 07 maj 2015

Hosty się budzą we wszystkich zakątkach ogrodu.
Zapomniane schodki.

Pszczelarnia 10:41, 07 maj 2015

Iza, trawik u Ciebie jest jakby amfiteatrem? Dookoła rabaty na lekkim ukosie od ogrodzenia? Masz pochyłość terenu?
Kuklik 16:39, 07 maj 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Iza, trawik u Ciebie jest jakby amfiteatrem? Dookoła rabaty na lekkim ukosie od ogrodzenia? Masz pochyłość terenu?

Tak , jest pochyło.
Mój dom stoi tak jakby zjeżdżał z górki na ulicę
Trawnik za domem został jakby wycięty w tej pochyłości, żeby był w miarę poziomy, a boki dookoła zostały na poziomie gruntu, umocnione suchymi murkami z piaskowca.
Na początku był problem, bo trawnik w sporej części był zakładany na martwej ziemi, nie chciał rosnąć mimo że parę ciężarówek ziemi przyjechało.
Posypywałam kompostem, lałam rosahumus i z czasem powstała żywa warstwa i trawa rośnie
Musisz przyjechać kiedyś koniecznie to wszystko zobaczysz sama
A ja bym się baaaaardzo ucieszyła
Sebek 16:54, 07 maj 2015

Dopiero teraz zauważyłem u Ciebie te spadki Ale to idealne rozwiązanie, bo niskie rośliny dzięki temu są wyeksponowane Kalina wygląda pięknie - o wiele lepiej wygląda w formie drzewa niż wiekiego krzewu
nicol21 07:55, 08 maj 2015

Ale masz super zestaw host! i schody ceglane też są super!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
07_Rene 08:10, 08 maj 2015

Wzniesienia fajnie były pokazane w Mai w ogrodzie. od tego czasu jestem fanką Twojego ogrodu który jest bardzo wyjątkowy i to nie tylko ze względu na hosty ... dopiero później znalazłam Cię na forum.
Mala_Mi 14:08, 11 maj 2015

agaott napisał(a)

Cieszę się, że znalazłam na Ogrodowisku ogród w którym królują jeszcze inne rośliny niż hortensje i żurawki (oczywiście te rośliny też lubię ale oglądając ogrody forumowiczów czuję mały przesyt.)

Jest dużo pięknych ogrodów bez dominacji hortensji i host...

Sorki, ale musiałam jak zwykle się wypowiedzieć

Zgadzam się natomiast, że też uwielbiam ogrody z charakterem..... i są to moje ulubione ogrody. Hortensje też lubię i żurawki (chociaż wnerwiają).
Mala_Mi 14:10, 11 maj 2015

Kuklik napisał(a)

za chwilę pierwsze skrzypce przejmie judaszowiec

Na forum jeszcze nie spotkałam ogrodu w którym byłby judaszowiec i to jeszcze tak wielki i kwitnący
Mój po pierwszej zimie padł I wyleczyłam się z niego... patrzę na Twój i aż żal, że nie podołał.
Justyna 21:03, 11 maj 2015

Izo, dziękuję za rekomendację Cercisową. Bardzo mi pomogła
Byłam ostatnio u Szmitów, ale już nie mieli tej odmiany.
Z przyjemnością oglądam relacje z rozwoju Twojego ogrodu. Dużo ciekawych zmian, nowości, detali i jednocześnie coraz więcej spójności.
Serdecznie