Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogródek pod Gdańskiem

Mój ogródek pod Gdańskiem

Moniika 11:14, 14 cze 2013

nebel napisał(a)

Moniko, zauważyłam, że masz podobny do mnie sposób kupowania roślin.
Te dostępne w pobliżu zamieszkania, są w miarę bezpieczne, czy tak?
Pozdrawiam
ewa

Oj ... Ja raczej kupuje co mi w oko wpadnie " po drodze" - a w internecie kupuje rzadko , ostatnio tylko powojniki a Ty kupujesz bardziej " systemowo" i z planem
Madzenka 08:45, 15 cze 2013

Moniko czy powojniki nawozisz specjalnym nawozem dla nich? Ja ma takie doświadczenia że po nawozie spechalistycznym dla owojników kwitną jak szalone... Ale z powodu przenawożenia (???) zdarzają mi się choroby grzybowe i uwiąd? Co robić aby pięknie kwitły i były zdrowe?
zbigniew_gazda 09:22, 15 cze 2013

Moniko jaszczur też Cię odwiedził. Powojniki piękne a hosty jeszcze bardziej. Nie mam ani jednego powojnika i pewnie by to naprawić. Pozdrawiam.
monteverde 10:00, 15 cze 2013

Moniko będę się dzielila swoimi hostami, bo się rozrastają przecież, więc możesz liczyć na powiększenie kolekcji pozdrawiam
Moniika 10:45, 15 cze 2013

Marzena2007 napisał(a)
Moniko czy powojniki nawozisz specjalnym nawozem dla nich? Ja ma takie doświadczenia że po nawozie spechalistycznym dla owojników kwitną jak szalone... Ale z powodu przenawożenia (???) zdarzają mi się choroby grzybowe i uwiąd? Co robić aby pięknie kwitły i były zdrowe?

Hej Marzenko - ja tez używam specjalnego nawozu, ale nie przekraczam dawki - podaje go tylko do momentu rozpoczęcia kwitnienia - potem już nie. Na jesień jak wszystkim roślinom staram sie znaleść trochę dobrego obornika . Profilaktycznie pruskam na grzyba ( nogi szczególnie) ale dość nieregularnie. Narazie to wystarcza ... Ale tez sie boje ze nagle dostaną uwiądu. Dlatego tez większość mam powojników bylinowych - ona i tak co roku odradzają sie z korzenia
Serdecznie Cię pozdrawiam Marzenko i patrząc na Twoje powojniki i caly Twoj piekny ogród myśle ze radzisz sobie z nimi lepiej niż ja ...
Moniika 10:46, 15 cze 2013

zbigniew_gazda napisał(a)
Moniko jaszczur też Cię odwiedził. Powojniki piękne a hosty jeszcze bardziej. Nie mam ani jednego powojnika i pewnie by to naprawić. Pozdrawiam.

Dzięki Zbyszku jakbyśmy mieszkał bliżej osobiście cos bym Ci przywiozła i posadzila pozdr M
Moniika 10:48, 15 cze 2013

monteverde napisał(a)
Moniko będę się dzielila swoimi hostami, bo się rozrastają przecież, więc możesz liczyć na powiększenie kolekcji pozdrawiam

Kochana Aniu ! Skorzystam z wielka ochotą u Ciebie rosną same okazy i rarytasy a nie to co u mnie najpopularniejsze nn ..
Moniika 11:41, 15 cze 2013

Czyż one nie są cudne ? maja takie atłasowe płatki ... Nie mogę sie napatrzeć .
BB coraz odważniej kwitnie mam ich aż trzy jeden przy drugim , na razie kwitnie ten najstarszy pozostałe posadzilam w tym roku , ale jak patrzę ta te jego wielkie kwiaty takie dziwne trochę to nie wiem sama czy to nie był błąd ... Nie jest moim faworytem ...
Poza tym dziś zauważyłam nowe kwiatki : Ale dopiero nieśmiałe : Bluish Violet
Wildfire
Moniika 11:47, 15 cze 2013

Mam tez u siebie takiego powojnika ktroego kupiłam ze względu na nazwę ... "Beata "- jedna z moich przyjaciółek sie tak nazywa i pomyślałam ze jak on sie okaże fajny to bede miała dla niej piękny prezent ... Posadzilam go w kiepskim dość cienistym miejscu bo nie mam już innych i zauważyłam ze świetnie sobie radzi ! Ma ogromne pąki i chyba zaraz zakwitnie kolor nie do końca mi odpowiadał ale nie dlatego go w końcu zamówiłam ma fioletowe kwiaty z pofałdowanymi płatkami jestem bardzo ciekawa co z niego wyrośnie
Kupiłam tez "Monike "ale na razie słabiutko sobie radzi ...
Milka 12:17, 15 cze 2013

co jeden, to cudniejszy a faktycznie ten atłas widać