Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród przydomowy - na zmiany gotowy...

Ogród przydomowy - na zmiany gotowy...

anipla 15:31, 13 mar 2013

odkopałam i zaraz zakopałam...
romka 15:35, 13 mar 2013

anipla napisał(a)
rzodkiewka też mi się nie udaje

rzodkiewka lubi jak jest wilgotno i niezbyt ciepło, więc nie smuć się, to absolutnie nie świadczy o Tobie i Twoich umiejętnościach ... ja tak sobie myślę, że ta nasza aura ostatnio jest dziwna i dlatego rzodkiewka albo idzie w liście albo jest piekąca jak nie wiem.... bo kto to widział żeby na początku maja było +30 ))
ja w tym roku jak tylko śnieg stopnieje i będzie trochę powyżej zera mam zamiar zrobić eksperyment i posiać rzodkiewkę w donicy... poobserwuję jak będzie rosła
Pszczelarnia 15:44, 13 mar 2013

To ja - udając, że nie widzę zimy - do rozmów o rzodkiewce się przyłączę.
Mi pietruszka korzeniowa w donicy umarła razu pewnego. Ale rzodkiewka ma szanse.
anipla 16:02, 13 mar 2013

Witaj Sylwia
na szczęście i rzodkiewkę i sałatę jak u mnie nie urośnie to mam od rodziców (wolałabym swoją bo to większa frajda),tzn dziadziusia właściwie bo to on warzywkami się zajmuje , ma 91 lat i co roku sieje wszystko wcześnie, bo twierdzi że jak nie dożyje to co my będziemy jedli,najlepsze jest to że przekopuje sam ziemię ...tata chce mu pomagać a on mówi że nie bo go łokcie będa bolały,inna sprawa że jeszcze fikołki fika z prawnukami,nie mówiąc o podciąganiu się na trzepaku....to już chyba ostatnie pokolenia tak zdrowych i długowiecznych ludzi(babcia ma 90)

Dobry pomysł ,chyba też posieję w donicy- już paprykę, pomidory i zioła mam w donicach to mogę dołożyc i rzodkiewki ,bede pilnowała z podlewaniem ,zobaczymy może urosną ...
anipla 16:09, 13 mar 2013

Pszczelarnia napisał(a)
To ja - udając, że nie widzę zimy - do rozmów o rzodkiewce się przyłączę.
Mi pietruszka korzeniowa w donicy umarła razu pewnego. Ale rzodkiewka ma szanse.

Też bym chciała nie widzieć zimy....witaj Ewo
Ale umarła tak bo jej nie pasowało czy coś ją zaatakowało? U mnie pietruszkę atakuje jakaś mszyca, która umieszcza się w rozetach liści przy korzeniu i to miejsce gnije ...szara ta mszyca...
romka 16:09, 13 mar 2013

poczytałam o Twoim dziadku i mi się na sercu i wesoło i smutno zrobiło.... moja babcia żyła 90 lat i prawie do ostatnich chwil życia nie jednego mojego rówiesnika była w stanie przeskoczyć masz rację z tą długowiecznością.... nam to chyba nie będzie już dane... oni zaprawieni wojną... na zdrowym jedzeniu
zdrówka dziadkowi życzę!!!
a widzisz rżodkiewka mu wychodzi bo wcześnie sieje, ona ma zimno i rośnie pięknie! w tym jest klucz
anipla 16:15, 13 mar 2013

to babcia też pięknego wieku dożyła ,najfajniejsze że samodzielni całkowicie są...właśnie ,my na chemi rośniemy a oni - jedzą chleb z masłem albo dżemem ,lub serkiem białym ,dziadek twierdzi że chemi nie ma zamiaru jeść i ma rację....wędlinę je jak tata sam uwędzi..

wracając do rzodkiewki to do tego mają tam mokro, i to drugi klucz ...
anipla 16:29, 13 mar 2013

Mam pytanko - może ktoś wie
Podobno nawóz koński najlepszy, kiedyś zastosowałam go w swoim ogrodzie,ale wydaje mi się że to kwaśny nawóz (gdzieś przeczytałam czy coś - już nie pamietam) .
Jaki on faktycznie jest -czy nadaje się pod warzywa?
Madzenka 21:43, 13 mar 2013

Zimy nie widzę
Spręźynę na pniu muszę uformować tylko muszę odpowiednią roślinkę znaleźć
Na nawozie końskim się nie znam
nieszka 21:49, 13 mar 2013

Witaj, chyba pierwszy raz się w Twoich progach melduję
Podobają mi się planowane zmiany i będę zaglądać częściej