Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Anity

Ogródek Anity

Anita1978 20:55, 19 lut 2014

Bogdzia napisał(a)
Wyczytałam gdzies ze masz mało liliowców . Jeśli chcesz kupic to zobacz w sadzawka.pl mają dosc tanie a ładne, zamówiłam u nich choc nie mialam zamiaru kupowac.

Zajrzę tam , liliowców nigdy dość, jak róż! . Mnie interesują jakieś niższe, popatrze
Ivvvona 21:17, 19 lut 2014

Myślałam o jakimś oprysku jak już są liście, ale podlać też nie zaszkodzi. Czekam w takim razie co poradzą w szkółce.
iwonadm 21:25, 19 lut 2014

wsadziłam go wiosną
wyczytałam by w pierwszym roku nie nawozić za bardzo (nie wiem czy dobrze zrobiłam).
Z tego co widziałam przezimowała pod kopczykiem.
Nawet nie mam jej zdjęcia pojedynczo to ta jedna na samym dole. (dołączam zdjęcie mam nadzieję, że się nie pogniewasz).
masz rację to zapewne zależy od sadzonki, moje były dość małe.
Co doradzasz? j\
Jaki nawóz stosujesz?
Anita1978 21:48, 19 lut 2014

Dobrze zrobiłaś-w pierwszym roku się nie nawozi
Moja sadzonka miała kilka grubych już pędów. Przytnij swoją mocńo na wiosnę. Ja używam magicznej siły do róż z substrala.
iwonadm 21:55, 19 lut 2014

Dziękuję za podpowiedź, będę działać gdy nadejdzie czas. Choć taka piękna jak Twoja to raczej nie będzie...
Anita1978 08:31, 20 lut 2014

Zrobiłam obchód ogrodu!
Największe szkody jak zwykle wyrządziły nornice i ryjówki- pełno dziur, mam nadzieję, że nie zeżarły mi wszystkich cebulek tulipanów i żonkili oraz lilii.... ale to się okaże póżniej...
W sobotę zabieram się do roboty- muszę usunąć zeszłoroczne pozostałości bylin wszelkich, przyciąć klona kulistego ( sekatorki zakupione) i spryskać co trzeba promanalem , sczególnie skyrockety i świerki, Koreanki też.
Martwię się też o klony palmowe- jakoś kiepsko u mnie rosną, podmarzają stale, nie rosną. To już moje ostatnie do nich podejście.... A taki był ładny

Róże wyglądają ok, zima nie była sroga, ale kilka w zeszłym roku podłapało czarną plamistość i tak sobie myślę, że ona łatwo nie odpuszcza, więc pewnie z nią powalczę i w tym roku...
Napisałam do rosarium, może fachowcy poradzą coś....
eugenia_stef... 08:34, 20 lut 2014

Anito ja ciągle przymierzam się do kupienia takiego klonu palmowego ale boję się że u mnie też będzie przymarzał
Anita1978 08:34, 20 lut 2014

Tulipany posadziłam jesienią takie

Mam nadzieję, że wyjdą ładnie
Anita1978 08:36, 20 lut 2014

eugenia_stefanska napisał(a)
Anito ja ciągle przymierzam się do kupienia takiego klonu palmowego ale boję się że u mnie też będzie przymarzał

Myślę, że najgorzej jest z młodymi....jak już podrosną to już rosną i nie ma z nimi problemu...ale tu powstaje problem- jak mają dorosnąć??? U mnie kiepsko, zobaczymy wiosną, najgorsze są późniejsze przymrozki- majowe- zmrażają młode listki, mus śledzić pogodę i okrywać chyba...u mnie w tamtym roku to "zimna Zośka" je załatwiła...a takie miały listki piękne...
Anita1978 08:37, 20 lut 2014

Tym bardziej, że nie są to tanie rośliny....