Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Anity

Ogródek Anity

Bogdzia 09:20, 20 lut 2014

Anita1978 napisał(a)
Mam nadzięję, że i clematisy dadzą radę, bo też kiepsko mi rosną...w tamtym roku były takie

Kiepsko sobie radza? Kawały opowiadasz????
Anita1978 10:17, 20 lut 2014

Bożenko
No te akurat rosły- szczególnie pierwszy- Emilia Pltter, ale mam z 10 clematisów, które wogóle nie rosną- miały po 3 kwiatki...
Anita1978 13:55, 20 lut 2014

iwonadm napisał(a)
ja zwiedziłam cały Twój wątek i zauważyłam te piękne jeżówki zamówiłam ok 10 rodzajów.
Są cudowne

Tylko nie sadź za gęsto, bo one się strasznie rozrastają!
Margarete 14:08, 20 lut 2014

Anita1978 napisał(a)

A miałyśmy nic nie kupować...

Ha, ha, ha...........
Ja też mam takie postanowienia żeby działac planowo, póki co nic nie kupować, pomyslec, zaplanowac, skonsultować sie na O i dopiero robic zakupy.........ale nie da sie tak..
Margarete 14:13, 20 lut 2014

Anita1978 napisał(a)
Zrobiłam obchód ogrodu!
Największe szkody jak zwykle wyrządziły nornice i ryjówki- pełno dziur, mam nadzieję, że nie zeżarły mi wszystkich cebulek tulipanów i żonkili oraz lilii.... ale to się okaże póżniej...
W sobotę zabieram się do roboty- muszę usunąć zeszłoroczne pozostałości bylin wszelkich, przyciąć klona kulistego ( sekatorki zakupione) i spryskać co trzeba promanalem , sczególnie skyrockety i świerki, Koreanki też.
Martwię się też o klony palmowe- jakoś kiepsko u mnie rosną, podmarzają stale, nie rosną. To już moje ostatnie do nich podejście.... A taki był ładny

Róże wyglądają ok, zima nie była sroga, ale kilka w zeszłym roku podłapało czarną plamistość i tak sobie myślę, że ona łatwo nie odpuszcza, więc pewnie z nią powalczę i w tym roku...
Napisałam do rosarium, może fachowcy poradzą coś....

Mojego klona palmowego (mam inna odmianę) okrywałam co roku choc ma już prawie 9 lat, w tym roku nie okrywałam w ogóle, bo zima była ciepła. Nie lubi cięcia - jedynie tylko delikatne forumujące cięcie.
Teraz kupiłam w ubiegłym roku malutkiego, takiego samego jak ten twój. Postepuje z nim tak samo jak z tym moim duzym, starym..........zobaczymy...........
iwonadm 14:15, 20 lut 2014

naprawdę? chyba nawet zamówiłam też taką jak masz na zdjęciu pomponową, chciałam posadzić ok 8 obok siebie w rozstawie co 15-20 cm, myślisz, że trzeba je dalej odsunąć od siebie?
widziałaś u mnie w wizualizacji?

Margarete 14:20, 20 lut 2014

Ale piekne kolory pokazujesz, i te jezówki i te clematisy masz cudne.
Mój klon palmowy nigdy nie wymarzł przy wiosennych przymrozkach za to czasem jak miał za dużo słońca w upalne dni, to mimo ze go podlewałam i dbałam o niego to i tak przypalało mu liscie.
Jest posadzony w złym miejscu, ale teraz po tylu latach boje sie go juz przesadzać. Musi zostac tam gdzie jest ( po srodku ni z gruszki ni z pietruszki...ale trudno).Dlatego też moja planowana różanka ( reprezentacyjna ) będzie sie własnie zaczynac/kończyc tam gdzie jest ten klon własnie.

Traw nie cięłam jeszcze bo za wczesnie, moje śpia jeszcze. za to dzis rano miałam juz pierwsze krokusy w pąkach - żólte, jutro rano obfoce i wstawie u siebie w wątku. Moje pierwsze cebulowe...HURRA!
Anita1978 14:41, 20 lut 2014

iwonadm napisał(a)
naprawdę? chyba nawet zamówiłam też taką jak masz na zdjęciu pomponową, chciałam posadzić ok 8 obok siebie w rozstawie co 15-20 cm, myślisz, że trzeba je dalej odsunąć od siebie?
widziałaś u mnie w wizualizacji?

Moim zdaniem za blisko. Te kępy u mnie są 2- letnie. Miały już po chyba 30 kwiatków. W pierwszym roku to szału nie było, ale w drugim tak jak na zdjęciach. Las jeżowkowy

Te czerwone to z jednej sadzonki, te pełne różowe też z jednej

Czyli tutaj masz 2 sadzonki
Anita1978 14:42, 20 lut 2014

Margarete napisał(a)
Ale piekne kolory pokazujesz, i te jezówki i te clematisy masz cudne.
Mój klon palmowy nigdy nie wymarzł przy wiosennych przymrozkach za to czasem jak miał za dużo słońca w upalne dni, to mimo ze go podlewałam i dbałam o niego to i tak przypalało mu liscie.
Jest posadzony w złym miejscu, ale teraz po tylu latach boje sie go juz przesadzać. Musi zostac tam gdzie jest ( po srodku ni z gruszki ni z pietruszki...ale trudno).Dlatego też moja planowana różanka ( reprezentacyjna ) będzie sie własnie zaczynac/kończyc tam gdzie jest ten klon własnie.

Traw nie cięłam jeszcze bo za wczesnie, moje śpia jeszcze. za to dzis rano miałam juz pierwsze krokusy w pąkach - żólte, jutro rano obfoce i wstawie u siebie w wątku. Moje pierwsze cebulowe...HURRA!

U mnie też trawy śpią- śpiochy
Czekam na zdjęcia krokusików
iwonadm 14:58, 20 lut 2014

dziękuję za podpowiedź i zobrazowanie
jaki to rodzaj jeżówki ta pomponikowa?
dosypywałaś przy sadzeniu lepszej ziemi?
dziękuję za odwiedziny i podpowiedzi