U mnie M chciał posadzić sumaki, ale jak poczytałam i widziałam jak rozrastają się pod blokiem gdzie mieszkałam, to zabroniłam... prawie wojna była. Ale faktycznie są sumaki, które nie rozrastają się, nie kwitną tylko.. a teraz gonię za boćkiem bo przyleciał...... i to z jakim avatarem
Witaj
Obejrzałem Twoje oko i strumyk. Kształt serca, co za zbieg okoliczności, mój podopieczny - staw, również ma ten kształt i również dopływa do niego długi, krety rów (strumyk).
Widzę, że masz kosaćca żółtego, dobrze rozwinięte lilie wodne – innych roślin nie mogę dostrzec.
Namiary na dobre szkółki dam ci na prywatnej wiadomości. Ja o tym nigdy nie piszę, ale warto wspomnieć, że rośliny wodne szybko się rozrastają i większość użytkowników oczek wodnych prędzej czy później wyrzuca je przy rozsadzaniu, tak więc często wystarczy poszukać w sieci.
Wybrałbym kilka gatunków czy odmian roślin i posadziłbym je w większych grupach. Polecam pałkę delikatną Typha gracilis bądź pałkę wysmukłą Typha laxmannii , sit mieczolistny Juncus ensifolius, Pontederia cordata niebieska. To co masz w oczku - tatarak paskowany ‘Variegata’ razem kosaćcem żółtym w dużych kępach będą pełnić rolę filtratora.
Kaczeńce, niezapominajka, a i czasem potocznik wąskolistny to rośliny których w oczku nie powinno zabraknąć. Pod wodą możesz spróbować zasiedlić rogatka sztywnego, jest dobrym schronieniem dla ryb. Na wodę warto puścić roślinę ciepłolubną Limnobium spongia – jesienią się go kompostuje, a wiosną zakupuje nowe sadzonki.
Nie wiem jakie masz odmiany lilii wodnych, ale do nich polecam ‘Colorado’ niech obfitym kwitnieniem i akcentem tropikalnym rozweseli serce. Odmiana ta ma kwity wyniesione ponad lustro wody.
Tak króciutko, bardziej pod kątem uprawy i przydatności do oczka wodnego jestem w stanie ci pomóc, niż kompozycyjnym – te tworzą się w oczkach często same
większości mam irysy jest tam pałka ale słabo rośnie lilie mam tam trzy białą żółtą i bordową ale wiem dlaczego słabo rośnie bo jest za głęboko wsadzona bo jest na 15 metrach podoba mi sie to które dałeś zdjęcie na swoim wątku ja nie mam pojęcia na temat roślin wodnych i bagiennych i aranżacji oczek niestety
Mam gdzieś takie tabele z krótkimi opisami roślin do małego oczka wodnego. Były one dla mojej koleżanki, ale i Tobie na wstępie mogą się przydać. Poszukam + zdjęcia, ale nie obiecuje już dzisiaj.
Kondzio, w oczku wodnym ani lilie ani pałki, na głębokości 1,5 m dobrze rosnąć nie będą. W oczku są ograniczone koszem, żyzność podłoża jest znacznie mniejsza niż w stawie.
Pozdrawiam serdecznie
Ale jak to nie wolno? Wolno, przecież mamy wątek w którym ludziska pokazują co ciekawego robią, co fajnego umieją.
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.