Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

alinak 16:15, 16 lut 2013

Ulka ty nie zachorujesz , bo zahartowana jesteś ogrodem . ja mam tak samo wszyscy wkoło chorują a ja nie . ja miałam w tym tygodniu obcinać , ale w nocy jeszcze wypaliło w środku tygodnia nawet - 10 , więc powstrzymałam zapędy . w tym tygodniu już na bank . fotki zrobiłaś ?
Urszulla 17:00, 16 lut 2013

Alinko-do cięcia jabłoni to była przymiarka mam 4 jabłonie i 2 grusze, bo śliwki muszą zostać na jesień.
Poczytałam książkę i pooglądałam filmy na YouTube i dalej jestem głupia. Wytnę wilki, bo ich narosło zbyt dużo i patrzyłam że gałęzie rosnące do środka korony też trzeba i rosnące w dół też Umiem też odróżnić liściową gałąź od pąkowej- to już duży postęp. Niby liściówki się wycina- ale moje drzewa mają po 30 lat, więc mało znalazłam informacji jak z nimi się obchodzić.

Chyba zrobię foty przed i może mi ktoś doradzi, bo od 2 lat ciął mój M. na oko i strasznie dużo wilków powychodziło
Madzenka 17:24, 16 lut 2013

Urszulla napisał(a)
Alinko-do cięcia jabłoni to była przymiarka mam 4 jabłonie i 2 grusze, bo śliwki muszą zostać na jesień.
Poczytałam książkę i pooglądałam filmy na YouTube i dalej jestem głupia. Wytnę wilki, bo ich narosło zbyt dużo i patrzyłam że gałęzie rosnące do środka korony też trzeba i rosnące w dół też Umiem też odróżnić liściową gałąź od pąkowej- to już duży postęp. Niby liściówki się wycina- ale moje drzewa mają po 30 lat, więc mało znalazłam informacji jak z nimi się obchodzić.

Chyba zrobię foty przed i może mi ktoś doradzi, bo od 2 lat ciął mój M. na oko i strasznie dużo wilków powychodziło

Muszę się teoretycznie przygotować za dwa lata zamierzam sobie jabłonkę posadzić
Gosiniak 17:40, 16 lut 2013

Urszulla napisał(a)

Ogrodnictwo mnie dziś opanowało
A u nas dzisiaj była wspaniała odwilż.
Podcięłam więc winogron i zabrałam się nieudolnie za jabłonkę, po edukacji na YouTube
Ale ponieważ potrzebuję konkretnej edukacji pojechałam dziś do naszej biblioteki gminnej i wypożyczyłam 4 książki, m.in. o cięciu drzew i krzewów i "Magnolię".

4 "Magnolie" już przeczytałam i stwierdzam, że nie ma to jak nasze forum

Jeszcze kupiłam ziemię, bo kłącze agapanta czeka na posadzenie do donicy i perlit za radą Ani Monte do ziemi na razsady warzyw.
I odebrałam przesyłkę z pomidorlandii z nasionkami.
I w końcu mam donice, ale jeszcze nie rozpakowane

Czytałam, że dziewczyny już wysiewają paprykę. Czy to nie za wcześnie?

Hahaha.. ogrodnictwo mnie też dopadło i tylko o roślinkach myślę
Przez jakiś czas czytałam te wszystkie fachowe czasopisma i stwierdzam że dużo lepsze jest forum, z gazet to już praktycznie nic się nowego nie uczyłam, ciągle te same tematy wałkują, a tu wystarczyły 2 miesiące i sporo więcej wiem dzięki wam
Prace rozpoczęłaś czyli sezon już otwarty, u mnie to dziś okropnie było, szaro pochmurno i mglisto, czekam na lepszą pogodę to też będę latać z sekatorkiem
alinak 18:15, 16 lut 2013

też oglądałam filmik na Yutubie , ale ja mam do obcięcia grusze i brzoskwinie .
ja to tnę na łapę , co mi przeszkadza
Urszulla 19:03, 16 lut 2013

Alinko- na łapę tzn. ścinasz z długości co dłuższe
im więcej czytałam tym wiem że nic nie wiem bo są kwitnące na długopędach i krótkopędach. Ale chyba jak zrobię foty pójdę z tym do Pszczółki, nie wiem kto jeszcze sadownikiem jest na forum
Grusze tylko z wysokości podobno- u nas akurat od 10 lat nie cięte i mają zawsze dużo małych gruszek. Brzoskwini nie mam.

Urszulla 19:20, 16 lut 2013

A dzisiaj walczyłam z S. nad odrabianiem zaległości szkolnych z całego tygodnia przed feriami który przechorował. MASAKRA! Cały zrobiliśmy tylko polski i odpisaliśmy zeszyty. Reszta podzielona na kilka dniPrzyrodę i historię musi z mamusią, bo inaczej zrobi ...na skróty

Więc przez to posadziłam tylko agapanta bo w woreczku już puścił liście
I wreszcie otworzyłam paczkę z donicami- fotek na razie nie mam

I jestem bardzo zadowolona z Palmówek śr. 34 zwłaszcza tych grafitowychA bałam się onie najbardziej bo górą mają czarną obwódkę- ale to wcale mnie nie razi aż tak jak myślałam.
białe mniej, ale może latem w pełnym słońcu okażą się najlepszym wyborem

Natomiast Coubi podłużnego nie polecam.
Noemi narzekała też na nie i kolor beżowy. Mnie natomiast nie pasuje ich wysokość, niższe byłyby zgrabniejsze i nie ma do nich wkładów. Natomiast wykorzystam je tak jak planowałam na parapet zewnętrzny i wysokość się ukryje pod roślinami. Kolor biały natomiast jest ok.
Ale żeby nie wydawać negatywnej opinii na Coubi to zachwalam osłonki małe szare i ecri -Sebek kupił wyższe do storczyków a ja mniejsze.

Ależ się rozpisałam kto to będzie czytał

Wszystko mam w powijakach. Jakieś zdjęcia się by przydały. Ale donice to najlepiej jak obsadzę na wiosnę-plany mam konkretnie ustalone i trochę zakładam luzu na twórczość chwili A tu z miesiąc jeszcze trzeba czekać Za ten czas muszę jakieś wkłady robocze do dużych donic wyszukać o odpowiednich wymiarach
Kondzio 19:24, 16 lut 2013

Urszulla napisał(a)
A dzisiaj walczyłam z S. nad odrabianiem zaległości szkolnych z całego tygodnia przed feriami który przechorował. MASAKRA! Cały zrobiliśmy tylko polski i odpisaliśmy zeszyty. Reszta podzielona na kilka dniPrzyrodę i historię musi z mamusią, bo inaczej zrobi ...na skróty

Więc przez to posadziłam tylko agapanta bo w woreczku już puścił liście
I wreszcie otworzyłam paczkę z donicami- fotek na razie nie mam

I jestem bardzo zadowolona z Palmówek śr. 34 zwłaszcza tych grafitowychA bałam się onie najbardziej bo górą mają czarną obwódkę- ale to wcale mnie nie razi aż tak jak myślałam.
białe mniej, ale może latem w pełnym słońcu okażą się najlepszym wyborem

Natomiast Coubi podłużnego nie polecam.
Noemi narzekała też na nie i kolor beżowy. Mnie natomiast nie pasuje ich wysokość, niższe byłyby zgrabniejsze i nie ma do nich wkładów. Natomiast wykorzystam je tak jak planowałam na parapet zewnętrzny i wysokość się ukryje pod roślinami. Kolor biały natomiast jest ok.
Ale żeby nie wydawać negatywnej opinii na Coubi to zachwalam osłonki małe szare i ecri -Sebek kupił wyższe do storczyków a ja mniejsze.

Ależ się rozpisałam kto to będzie czytał

Wszystko mam w powijakach. Jakieś zdjęcia się by przydały. Ale donice to najlepiej jak obsadzę na wiosnę-plany mam konkretnie ustalone i trochę zakładam luzu na twórczość chwili A tu z miesiąc jeszcze trzeba czekać Za ten czas muszę jakieś wkłady robocze do dużych donic wyszukać o odpowiednich wymiarach
Gosiniak 19:24, 16 lut 2013

Ja czytałam
Azalie śliczniutkie
Gabrysia_ 19:25, 16 lut 2013

Ja przeczytałam.
...i czekam na fotki donic!