Janusz_ogrod...
21:55, 03 lip 2022
Ok już wiem czemu nie wstawiło zdjęć
więc jeszcze raz teraz juz z zdjęciami.
Czy to faktycznie może być Antraknoza brzozy? pytam bo ilość środkó które trzeba będzie użyć troche mnie załamuje więc się chcę upewnić. Parę metrów obok jest też kasztanowiec (dwa ostatnie zdjęcia) który ma takie same objawy. Trzy brzozy mam oddalone od innych trzech brzózek o jakieś 30 metrów a i tak są zainfekowane tym samym grzybem. Jedno z drzewek (5 zdjęcie) dość mocno mi już przetrzebiło z liści.
Czy to faktycznie może być Antraknoza brzozy? pytam bo ilość środkó które trzeba będzie użyć troche mnie załamuje więc się chcę upewnić. Parę metrów obok jest też kasztanowiec (dwa ostatnie zdjęcia) który ma takie same objawy. Trzy brzozy mam oddalone od innych trzech brzózek o jakieś 30 metrów a i tak są zainfekowane tym samym grzybem. Jedno z drzewek (5 zdjęcie) dość mocno mi już przetrzebiło z liści.
Dzień dobry. Proszę o poradę jak ratować moje brzozy doorenbos. Jedna z nich od tamtego roku ma zniekształconą korę. Dzisiaj wyskrobałam te dziury, żeby sprawdzić czy to jakiś zgorzel czy trociniarka i sama nie wiem co to jest. Wyskrobałam chore miejsca i zaślepiłam je maścią ale nie wiem czy to coś pomoże Zauważyłam podobne zniekształcenia w kolejnej brzozie z tej szkółki. Mam jeszcze obok nich brzozy z innej szkółki i wydają się zdrowe. Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu co się z nimi dzieje.

Proszę pomóżcie. Brzózki młode zasadzone rok temu. Puściły pierwsze listki. Od kilku dni od dołu drzewek brązowieją liście. Codziennie coraz wyżej. 4 brzozy i na wszystkich zaczyna się to samo. Żadnych szkodników nie zauważyłam. Liść brązowieje równo na zewnątrz.