Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 16:00, 08 kwi 2013

dajana napisał(a)
Moja mama wczoraj tez mi mówiła przez telefon ze masa ptaków ginie od kotów Ratowała kilka ale nie dało sie ich uratowac Maja wewnetrzne obraznia,kot sciska szczekami aby ofiara sie nie wyrwała niestety . Oprócz kotów siedzą u mamy na dachu jastrzebie ale te polują na gołębie bo czyzyk czy wróbelek to zbyt mała przekąska .Moja mama to widzi przez okno i starsznie przez to cierpi. Od lat karmi ptaki a wszystkie jej podoopieczne ją znają Gołębie siadają jej na ramieniu kiedy idzie na ogród z jedzeniem .a wszystkie inne wykonują swój taniec wokól mojej mamy .Ona tak kocha te ptaszki Ma juz swoje lata i bidulka wypłakała wczoraj swe oczy bo gołąbek którego poznawała od trzech lat odszedł przez kota badz jastrzebia. Wiesz gdzie przyszedł Bozenko na ostanich siłach? pod jej drzwi.Żył jeszcze tylko kilka godz .Ja tez sie popłakałam bo te ptaszki to jej jedyne towarzystwo i radośc.Smutnawo sie zrobilo ale jakos tak wyszlo .Milego dnia Bozenko

Ktoś powinien sie zając tymi dzikimi kotami bo wymorduja wszystkie ptaki.Niestety gminy nie chca sie tym problemem zajmowac a kotów coraz więcej. Śmietniki zamykane ze wzgledu na koszty wywozu śmieci i pozostaje im polowanie, chociaż tych małych ptaków i tak na ogół nie jedzą.Historia gołąbka i mamy smutna bardzo . Żal mi Twojej mamy i gołąbka też.
barbara_kraj... 16:01, 08 kwi 2013

Byłam, widziałam i nie pochwalam tej wiosny u Ciebie, a właściwie, to gdzie ona?
Bogdzia 16:03, 08 kwi 2013

barbara_krajewska napisał(a)
Byłam, widziałam i nie pochwalam tej wiosny u Ciebie, a właściwie, to gdzie ona?

No właśnie niby jest a nie ma , tylko na gifach mam przelot gęsi i przychodzacą wiosnę.
Bogdzia 16:07, 08 kwi 2013

abiko napisał(a)
Bogdzia, dzień dobry..ile razy patrzę teraz na moje RH to widzę twój ogród Ciekawa jestem jak moje przezimowały, z zakupów Anisc od Ciepluchy, i już wiem, że jeden chyba nie zakwitnie.. a na drugi spadł śnieg z dachu i trochę mu gałązek połamał..do przesadzenia.. a reszta zobaczymy. Pozdrawiam ciepło i gdzie ta wiosna?

Nie martw sie jeśli nie zakwitnie bo za to dużo większy urosnie i za rok zakwitnie, ale na razie jeszcze nie możesz miec pewnosci chyba że pączki bardzo małe. W czasie tworzenia sie nowych pąków trzeba rh podlewac bo jak nie bedą miec dostatecznie dużo wody to właśnie zawiazują pąki liściowe a nie kwiatowe. Wogóle rh potrzebują sporo wody bo i w czasie kwitnienia też , jak brak wody to szybko przekwitają. a z drugej strony nie znosza wody stojącej w korzeniach i tu trzeba umiec wyposrodkowac.
Bogdzia 16:08, 08 kwi 2013

Martek napisał(a)
Tu też zostawię zapachu trochę
Buziam Gif ekstra!

Marta to zdjecie jest prześliczne , romantyczne, bajeczne i pachnące. Dzięki.
Bogdzia 16:13, 08 kwi 2013

BarbaraM napisał(a)
U mnie dopiero dziś pięknie,słonecznie.
Ale mrozik!
Oj,aż się różaneczniki pozwijały.

Basiu a Ty przecież na południu to powinnas ciepło miec.Dlaczego nie masz?Rh zwijają się przecież od mrozu.
Klamber 16:13, 08 kwi 2013

Bogdziu, widziałem Twój zimowy ogród, zawsze pięknie wygląda i gęsi też mi wpadły w oko, u mnie latają bardzo nisko i ciężko mi zrobić ładne zdjęcie. Mam dużo ładnych ptaszków, może dziś choć co nieco wstawię w ptakach. Pozdrawiam wiosennie

Justyna 16:15, 08 kwi 2013

Po progresie z przyjęciem pokarmu, stan się pogorszył, mały dostał drgawek, z dziobka wyciekła piana, odszedł
Pewnie, tak jak pisałyście, obrażenia wewnętrzne.
Dobrym pomysłem, wydają się, stosowane przecież obowiazkowo w niektórych zachodnich krajach, dzwonki dla kotów. Przyczepione do obroży ostrzegają ptaki przed zbliżającym się niebezpieczeństwem.
Bogdzia 16:16, 08 kwi 2013

jotka napisał(a)
Jak patrzę na zimową aurę u Ciebie, to przypomina mi się moja Mama, która na nasze narzekania co roku mawiała: w centralnej Polsce to była zima!
I przy okazji opowiadała, że wszystkie dzieciaki nosiły wtedy majty z klapą, co by się za bardzo nie wyziębić przy rozbieraniu

Nie miałam nigdy majtek z klapa ale też nie wychowywałam się w środkowej Polsce.Za to teraz narzekam ile wlezie . Tu jest okropnie z tymi zimami , śmiało moge konkurowac z Suwałkami. Muszę zajrzec do Any -art jak jest u niej.
Bogdzia 16:19, 08 kwi 2013

Justyna napisał(a)
Po progresie z przyjęciem pokarmu, stan się pogorszył, mały dostał drgawek, z dziobka wyciekła piana, odszedł
Pewnie, tak jak pisałyście, obrażenia wewnętrzne.
Dobrym pomysłem, wydają się, stosowane przecież obowiazkowo w niektórych zachodnich krajach, dzwonki dla kotów. Przyczepione do obroży ostrzegają ptaki przed zbliżającym się niebezpieczeństwem.

Szkoda bardzo. Dzwonki nie rozwiązą całkiem sytuacji bo koty potrafia sie czaic , siedziec w jednym miejscu bez ruchu nawet całkiem długo, czasem ptaki je nawet widzą ale myślą ze może śpia i jak sa głodne to próbuja. Szkoda i przykre doświadczenie dla Twojej mamy.