Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

agniecha973 20:49, 11 maj 2013

Bogdziu, nie chcę Cię męczyć,ale jednak zapytam. Mam azalie jap. kupione w ub. roku w aldiku. Teraz kwitną na delikatny fiolecik. Niestety kwitną tylko dołem czyli tam, gdzie nie podmarzły. Chętnie bym sprawdziła co to za odmiana i poczytała co jej trzeba, bo skoro podmarzła tej zimy, to co będzie w gorsze. Listki puszcza ze wszystkich gałązek, tylko kwiatków na górnych nie rozchyla więc rozumiem, że przemarzły pąki. Nie mam zdjęcia w tej chwili, ale jutro jak przestanie padać zrobię. Z Twojej strony prosiłabym o wskazanie jak znaleźć azalie wg terminu kwitnienia, bo tak było by najłatwiej ją zidentyfikować. Masz na to jakiś sposób/pomysł?
eliza3 21:10, 11 maj 2013

Bożenko, dzisiaj sobie kupiłam dwa krzaczki na słoneczne stanowisko. Oczywiście według Twojej listy.
Mam nadzieją, że mają wystarczająco dużo miejsca, bo już nie miałam siły zrywać darni. Nie miałam dzisiaj pomocnika, więc własnymi ręcami poszerzyłam rabatę, przekopałam z torfem i posadziłam.
Jestem umordowana ale zadowolona. Teraz czekam na kwitnienie
Pozdrawiam ciepło.
kaisog1 21:24, 11 maj 2013

Bożenko mam pytanie..... dzisiaj u Szmitów widziałam ptaka.... beżowo szary, troszkę ciemny. Wyglądał jakby nie miał ogona i szybko biegał na dość długich nóżkach. Miał chyba pomarańczowy, wąski dziób... nie zdążyłam zdjęcia zrobić ale może z opisu cos wywnioskujesz???
Bogdzia 21:28, 11 maj 2013

agniecha973 napisał(a)
Bogdziu, nie chcę Cię męczyć,ale jednak zapytam. Mam azalie jap. kupione w ub. roku w aldiku. Teraz kwitną na delikatny fiolecik. Niestety kwitną tylko dołem czyli tam, gdzie nie podmarzły. Chętnie bym sprawdziła co to za odmiana i poczytała co jej trzeba, bo skoro podmarzła tej zimy, to co będzie w gorsze. Listki puszcza ze wszystkich gałązek, tylko kwiatków na górnych nie rozchyla więc rozumiem, że przemarzły pąki. Nie mam zdjęcia w tej chwili, ale jutro jak przestanie padać zrobię. Z Twojej strony prosiłabym o wskazanie jak znaleźć azalie wg terminu kwitnienia, bo tak było by najłatwiej ją zidentyfikować. Masz na to jakiś sposób/pomysł?

Aga nie mam sposobu , ale u nas niewiele gatunków można uprawiac więc nie jest trudno znależc , wstaw zdjecia to zobaczymy,może to rh impeditum?
Bogdzia 21:30, 11 maj 2013

eliza3 napisał(a)
Bożenko, dzisiaj sobie kupiłam dwa krzaczki na słoneczne stanowisko. Oczywiście według Twojej listy.
Mam nadzieją, że mają wystarczająco dużo miejsca, bo już nie miałam siły zrywać darni. Nie miałam dzisiaj pomocnika, więc własnymi ręcami poszerzyłam rabatę, przekopałam z torfem i posadziłam.
Jestem umordowana ale zadowolona. Teraz czekam na kwitnienie
Pozdrawiam ciepło.

Jakie gatunki kupiłas?
Bogdzia 21:32, 11 maj 2013

kaisog1 napisał(a)
Bożenko mam pytanie..... dzisiaj u Szmitów widziałam ptaka.... beżowo szary, troszkę ciemny. Wyglądał jakby nie miał ogona i szybko biegał na dość długich nóżkach. Miał chyba pomarańczowy, wąski dziób... nie zdążyłam zdjęcia zrobić ale może z opisu cos wywnioskujesz???

Najważniejsza wskazówka jest brak ogona ale niestety nie wiem , jutro przejrzę atlas, może coś znajde.
GorAna 21:36, 11 maj 2013

Bożenko, dziękuję, że jesteś.....
Jesteś skarbnicą wiedzy rh
Pomysł z podpisanymi zdjęciami bomba
Pozdrawiam
eliza3 21:46, 11 maj 2013

Bogdzia napisał(a)

Jakie gatunki kupiłas?

Kupiłam pewniaki Roseum Elegans i Album Novum. Na słoneczną rabatę. Nie wiem tylko czy nie ładniejszy by był Cunningham's White, bo miałam dylemat, ale ten pierwszy był wyższy i to zdecydowało.
Bogdzia 22:07, 11 maj 2013

GorAna napisał(a)
Bożenko, dziękuję, że jesteś.....
Jesteś skarbnicą wiedzy rh
Pomysł z podpisanymi zdjęciami bomba
Pozdrawiam

Nie jestem skarbnicą wiedzy,mam roszkę doświadczenia i to co piszę na ogól na własnej skórze przerabiałam, myślę ze dlatego jest to wiedza potrzebna.Pozdrawiam Aniu.
popcorn 22:10, 11 maj 2013

Zaglądam, pozdrawiam! Jak zdrówko Bożenko?
miłego wieczoru!