Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 10:50, 12 maj 2013

Urszulla napisał(a)
Ja też pooglądałam
ten Baden Baden rośnie chyba na słońcu u Ciebie?
Czy on woli słońce niż cień?

To dośc delikatny rh i niestety lubi przemarzacU mnie rosłykiedyś na słońcu ale znudziło mi się ich przemarzanie i czesciowe kwitnienie i kazałam M wyrzucic, a jemu było żal i oprócz jednego największego przeniósł je do lasu (mam kawałeczek na ogrodzie) i teraz rosną w cieniu. W tym roku była łagodna zima więc kwitną , nie wiadomo jak bedzie po bardziej mroźnych zimach. Bardzo je lubiłam ale to przemarzanie jednak je dyskwalifikuje.
Bogdzia 10:53, 12 maj 2013

Joanka napisał(a)
Nacieszyłam oczy kolorkiem i powspominałam ubiegłoroczną wizytę

Bogdziu koniecznie musisz wybrać się z nami następnym razem do Pęchcina.

Pozdrawiamy

Kiedyś chyba sie wybiorę ale jestem zależna od M ktory juz nie bardzo moze jeździc po ciemku i to największy problem.Pozdrawiam Joasiu i Sławka też . Zaraz Jego imieniny.
Bogdzia 10:55, 12 maj 2013

Margarete napisał(a)
Dobry wieczór,
wpadłam, poczytałam, pooglądałam początki rododendronowo-azaliowego spektaklu.... czekam na dalszy ciąg.
Życze ci Bogdziu zdrowia i udanego wyjazdu, jeszcze tydzien to sie na pewno wykurujesz...
A moja sójka straciła gniazdo, to na tuji, albo wiatr - bo wczoraj bardzo wiało u nas albo jakis kot, choć to dość wysoko, w każdym razie jedno jajeczko potłuczone i jedno całe znalazłam w trawie pod tują, ale z tego co jest całe to i tak nic, ja go przecież nie wysiedzę... nie wykarmie pisklaka... szkoda...

Nie da sie nic zrobic z takim wyziebionym jajkiem . Sójki troche szkoda a z drugiej strony to właśnie one niszczą wiele gniazd drobnych ptaków.Tak to już jest w przyrodzie.Pozdrówka Małgosiu.
Bogdzia 10:57, 12 maj 2013

Kindzia napisał(a)
Ręcznie? Takie ilości? Podziw...ale jeżeli to przyjemność sprawia, to wcale nie zajmuje za dużo czasu

To nie Alfred na zdjęciu. To ten NN. Pokażę go, jak się rozwinie, może go rozpoznasz, byłabym wdzięczna, mogłabym o nim poczytać

Miłej niedzieli

Zajmuje mu to obrywanie kilka dni a i tak nieraz jakieś azalie na końcu zostaja nie oberwane . Pozcekamy na Twojeo NN ale takie rozpoznanie zawsze nosi w sobie ryzyko błędu bo niektóre są bardzo podobne.
danuta_ 11:24, 12 maj 2013

Witaj Bożenko - jakże się cieszę, że Twój ogród pięknieje z dnia na dzień. Spacer pośród kwitnących rh to niezwykła przyjemność, będę więc wpadać do Ciebie jak tylko czas pozwoli.
Pomysł z napisaniem nazwy rh na zdjęciu świetny - tylko teraz mam dylemat - czy moja Simona to Simona, bo ma zupełnie inne kwiaty - zobacz sama
Mala_Mi 13:52, 12 maj 2013

Teraz Ty jesteś szybsza.. bo u mnie tylko azalie japońskie zaczynają kwitnąć... Koperkowa widzę żyje
Twoje rh są najpiękniejsze na świecie,, tak wielkich pąków to nigdzie nie widziałam.... (mówię też o tym co widziałam na obrazkach w necie )..... też takie chcę mieć.....
Bogdzia 13:52, 12 maj 2013

danuta_ napisał(a)
Witaj Bożenko - jakże się cieszę, że Twój ogród pięknieje z dnia na dzień. Spacer pośród kwitnących rh to niezwykła przyjemność, będę więc wpadać do Ciebie jak tylko czas pozwoli.
Pomysł z napisaniem nazwy rh na zdjęciu świetny - tylko teraz mam dylemat - czy moja Simona to Simona, bo ma zupełnie inne kwiaty - zobacz sama

Danusiu a to teraz namieszałaś. Ja swoją Simonkę kupowałam u Ciepłuchy i nie miałam wątpliwości co do jej autentycznosci a jednak faktycznie to nie jest Simona , ale i Twoja też nie. Sprawdziłam i moja Simona to ta którą dotąd podawałam za Pink Pearl a to co było Simoną jest Dominikiem. Jak prowadził punkt sprzedaży detalicznej to pewnie ktoś sobie zabawę zrobił bo firma pewna i solidna więc innego wytłumaczenia nie ma. Zaraz zmienię zdjęcia i podpisy.Nie wiem co za rh jest ten Twój ale myślę ze to nie jest Simona .Trzeba by jeszcze poszukac bo na razie skupiłam się na swoich bo chce szybko poprawic.
AniaDS 14:10, 12 maj 2013

Podziwiam i pozdrawiam .
Bogdzia 14:16, 12 maj 2013

asc napisał(a)
Teraz Ty jesteś szybsza.. bo u mnie tylko azalie japońskie zaczynają kwitnąć... Koperkowa widzę żyje
Twoje rh są najpiękniejsze na świecie,, tak wielkich pąków to nigdzie nie widziałam.... (mówię też o tym co widziałam na obrazkach w necie )..... też takie chcę mieć.....

Aniu to sa te najwcześniejsze które w tamtym roku zmarzły i nie kwitły lub prawie wcale nie kwitły bo one najłatwiej przemarzaja.Wielkie pąki to cecha gatunkowa niestety nie jest to moja zasługa ale oczywiście muszą dostac co sie nalezy zeby jakoś wyglądały.Tylko patrzec jak zakwitną te azalie które kwitły jak tu byliscie ale w tamtym roku już o tej porze kwitły a teraz lekkie spóźnienie będzie bo wyglądaja tak.

Bogdzia 14:18, 12 maj 2013

AniaDS napisał(a)
Podziwiam i pozdrawiam .

Aniu miło że zajrzałas. ja się bardzo staram do was zaglądac ale już nie nadążam . Próbuję chociaz do tych co do mnie wchodza ale i tak jestem opóźniona. Wybaczcie. Z pewnych zdrowotnych powodw nie moge za długo siedziec przy kompie .