Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:53, 26 maj 2013

agniecha973 napisał(a)
Bogdziu, dziękuję za odwiedziny. Mam jeszcze jedno pytanko (żebyś się nie nudziła. he he). Zadam już tutaj, żebyś nie musiała biegać po wątkach. Mam jednego rh kupionego kilka lat temu w markecie jako filetowy rh hybrida. W tym roku zakwitł po raz pierwszy dosłownie na dniach otworzyły mu sie pierwsze kwiatki, reszta jeszcze w pąkach. Może podpowiesz czy to ten popularny Catawbiese Boursault (tak sobie wymyśliłam ze zdjęć tu http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Rhododendron%20%27Catawbiense%20Boursault%27&lang=1)
A tu mój kwiatek

Agnieszko bardzo prawdopodobne ze to właśnie on ale poniewaz wiem że one często mają niezauważalne dla laika różice to na 100% pewna nie jestem. Mimo to tak bym właśnie uważała.
Bogdzia 21:56, 26 maj 2013

Anita dobrze że sie w końcu pokazałas bo nic od spotkania nie pisałaś u siebie i u innych i już się martwiłam czy jakiegoś wypadku nie mieliście. Bardzo się cieszę że wszystko w porządku.No i miło ze Cię to bawi.
Bogdzia 22:00, 26 maj 2013

Gabriela napisał(a)

No to dostało mi się, ale trochę niesłusznie, bo w apracie jest zoom i nie byłam bardzo blisko. Zresztą tak naprawdę niebycie blisko nich jest niemożliwe, bo to gniazdo jest po dachem tarasu, przy murze i żadne ptaki do tej pory nawet tam nie wlatywały, drzwi tarasowe często się otwiera i zamyka, siedzimy tam, nawet śpimy. Teoretycznie żaden kot, drapieżny ptak ani żadne zwierzę tam się nie dostanie więc miejsce wybrały niegłupio. Pytanie tylko co będzie jak się młode wylęgną.

Gabrysiu ja wcale Cię nie ochrzaniałam ale tak jak Ty zrobiła moja znajoma. Gniazdo było na belce pod dachem i nic się nie działo a jak zaczęła zdjecia robic też zoomem i z pewnej odległości wypatrzyła to sroka i znalazła moment by je zniszczyc.Młode wylecą z gniazda i jeśli koty ich nie wyłapią to bedą zyły spokojnie i zdrowo.
Justyna 22:01, 26 maj 2013

Bogdziu,

ale gorący okres teraz u Ciebie.

Bardzo się ucieszyłam na wieści o programie Mai u Ciebie, z przyjemnoscią obejrzę ten odcinek

Mam poczucie, że perfekcjonistką, czuć w Twoich wpisach dążenie do doskonałości. To zrozumiałe, że w takiej sytuacji stres na nas wpływa, ale myślę sobie, że dobra praca i miłość do roślin same się obronią, bez ozdobników.
Masz teraz możliwość, przed jutrzejszym programem, aby leżąc wieczorem w łóżeczku ułożyć sobie w głowie co chcesz przekazać współmiłośnikom ogrodów. Kolejna realizacja będzie już pewnie, po wcześniejszych doswiadczeniach, łatwiejsza.

Twój percy wiseman, mnie zachwycił. Miałam już nie kupować rh, ale ten kolor tak mnie zauroczył, że jeszcze na jednego się skuszę. Musze go poszukać w swojej okolicy. Jest cudny!
Serdecznie Cię pozdrawiam
Bogdzia 22:02, 26 maj 2013

To kilka zdjęc z ogrodu .

Justyna 22:05, 26 maj 2013

Z wieści ptaszkowych.
Byłam wczoraj na spacerze organizowanym przez dolnośląskich ornitologów na polach irygacyjnych. Obserwacja ptaków, była połączona z opowiadaniem o licznych gatunkach. Korzystając z okazji zapytałam o mój przypadek z czyżem (pamiętasz, wysyłałam wtedy zdjecia chorego ptaka, którego znalazła moja mama) i dowiedziałąm się, że w tym roku czyże i dzwońce dotkną wirus, który powodował wylewy wewnętrzne. Ornitolodzy zaobserwowali liczne zgony tych gatunków.
Bogdzia 22:05, 26 maj 2013

Justyna napisał(a)
Bogdziu,

ale gorący okres teraz u Ciebie.

Bardzo się ucieszyłam na wieści o programie Mai u Ciebie, z przyjemnoscią obejrzę ten odcinek

Mam poczucie, że perfekcjonistką, czuć w Twoich wpisach dążenie do doskonałości. To zrozumiałe, że w takiej sytuacji stres na nas wpływa, ale myślę sobie, że dobra praca i miłość do roślin same się obronią, bez ozdobników.
Masz teraz możliwość, przed jutrzejszym programem, aby leżąc wieczorem w łóżeczku ułożyć sobie w głowie co chcesz przekazać współmiłośnikom ogrodów. Kolejna realizacja będzie już pewnie, po wcześniejszych doswiadczeniach, łatwiejsza.

Twój percy wiseman, mnie zachwycił. Miałam już nie kupować rh, ale ten kolor tak mnie zauroczył, że jeszcze na jednego się skuszę. Musze go poszukać w swojej okolicy. Jest cudny!
Serdecznie Cię pozdrawiam

Justynko jutro już tylko dogrywki bez Mai i bez nagrywania głosu tak że będzie o wiele mniej stresu. Percy jest śliczny ale trudno mu sie obrywa kwiatostany a własciwie wcale sie nie obrywa bo się nie da , trzeba scinac sekatorem.
luiza_jakubo... 22:07, 26 maj 2013

Bogdziu. Chciałam serdecznie podziękować za tak wspaniałe spotkanie. Reszta to Mistrzostwo przez duże " M " . Dziękuję.
Bogdzia 22:07, 26 maj 2013

Justyna napisał(a)
Z wieści ptaszkowych.
Byłam wczoraj na spacerze organizowanym przez dolnośląskich ornitologów na polach irygacyjnych. Obserwacja ptaków, była połączona z opowiadaniem o licznych gatunkach. Korzystając z okazji zapytałam o mój przypadek z czyżem (pamiętasz, wysyłałam wtedy zdjecia chorego ptaka, którego znalazła moja mama) i dowiedziałąm się, że w tym roku czyże i dzwońce dotkną wirus, który powodował wylewy wewnętrzne. Ornitolodzy zaobserwowali liczne zgony tych gatunków.

Też myslałam że to moze byc jakaś choroba bo i u Joasi tak było i jeszcze ktos też miał taki przypadek. Szkoda bo to śliczne ptaszki , a tego spaceru zazdroszczę , na pewno było bardzo ciekawie.
Bogdzia 22:11, 26 maj 2013

luiza_jakubowska napisał(a)
Bogdziu. Chciałam serdecznie podziękować za tak wspaniałe spotkanie. Reszta to Mistrzostwo przez duże " M " . Dziękuję.

Dobrze ze sie odezwałas. To ja dziękuje ze zechciałaś przyjechac , bardzo się ucieszyłam z Twojej obecności. Mam nadzieje ze częściej juz teraz będziemy się spotykac ,przynajmniej w łódzkiej grupie.Pozdrówka. Twoja hosta została juz podzielona na kilka i posadzona pod powojnikiem. Ma sie rozrastac bo jeszcze mi ich wiecej potrzeba w tym miejscu. Nie dziekuje ale pokażę.