Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 17:27, 29 maj 2013

dajana napisał(a)
Teraz juz wiem Bozenko czym byłas tak zajęta Takiego ogrodu nie mozna ukrywac Niech ujrzą go wszyscy i nacieszą oczy jego pięknem bo nie sposób oderwac od niego wzroku.To dzieło twoje i meza niepowtarzalne i jedyne Niebieska rabatka dla mnie tez jest piękna ale nie wiedziałam że sa niebieskie Orliki taki cennej urody Niezapominajki to moje ulubione kwiatuszki mam ich troszkę ,szkoda ze juz przekwitaja ale masz racje co do szałwi bo ona u mnie juz pokazuje pąki i nadal bedzie niebiesko a kiedy rozkwitnie lawenda i róze bedzie jeszcze piekniej .Mam tylko jedną rabate poki co a tak mnie ogromnie cieszy, gdybym miała taki ogród jak twój to chyba bym w nim spała Pozdrawiam jak zawsze serdecznie .

Dajanko miło Cię widziec , faktycznie zaniedbałam ostatnio wszystko ale mam usprawiedliwienie. Maja była gdy nie wszystko kwitło , szkoda bo teraz jest ładniej ale oni mają poumawiane terminy i trudno coś zmienic tym bardziej ze wyjeżdzali za granicę.I tak przesunęli o tydzień w stosunku do tego co chcieli.Spac w ogrodzie niezbyt mam już ochotę ale napatrzec sie nie mogę.Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 17:29, 29 maj 2013

Dzidka napisał(a)

I jak można nie podziwiać i nie zachwycać się. Nie da rady pozostać obojętnym.
A program na 110% nagram i będę się chwaliła, że u Was byłam.

Dzidko dzięki za miłe słowa , ja dokładnie tak samo myślę o Twoim ogrodzie pełnym niespodzianek i bardzo sie cieszę ze w nim byłam i u Jasi również .Pozdrawiam Was serdecznie.
Bogdzia 17:33, 29 maj 2013

Anabell napisał(a)

To co zalecają to okrycie na zimę, kompostem korzeni, a wiosna odgarnięcie. a korą podsypuje się dla ładnego wyglądu, utrzymania wilgoci, utrudnieniu chwastom ale tylko w pierwszym roku.
Tego czego nie piszą to, to że zabiera azot wszystkim roślinom i nie oddaje go roślinie. wówczas żółkną liście i iglaki.
Gruba warstwa torfu ciągle wilgotnego nie dopuszcza powietrza do korzeni,
Dla obniżenia Ph powinno podsypać się torf wokół korony krzewu. Młode korzonki przerosną do góry, ale sypać pod krzak. Tak jak podsypuje się nawozem, nie na korzeń tylko przy korzeniu. To są moje spostrzeżenia.

Bogdziu cały czas Ci kibicuję, podglądam , tylko mało macham.

U mnie nigdy nie było na rh grubej warstwy a co do tego że kora zabiera roślinom azot to się calkowicie zgadzam.Korzonki do góry nie zawsze podrosna tak przynajmniej wynika z moich doświadczeń co do reszty to się zgadzam z Twoja opinią. pozdrówka śle.
mira 19:56, 29 maj 2013

tak z 60 postów przepatrzyłam i napisać łał to mało
z niebieską rabatką serdecznie się uśmiałam - Bogdzia natura na topie

ale tak sobie myślę, że z czasu kwitnienia rh i azalii powinien powstać osobny watek żeby do niego wracać zwłaszcza zimą

upajaj się teraz tym czasem w ogrodzie.
Madzenka 20:43, 29 maj 2013

Hm Mam korę w całym ogrodzie za wyjątkiem rh... W przeciwnym razie chwasty by mnie wykończyły.... Co robić?
Bogdzia 21:04, 29 maj 2013

Marzena2007 napisał(a)
Hm Mam korę w całym ogrodzie za wyjątkiem rh... W przeciwnym razie chwasty by mnie wykończyły.... Co robić?

Chcesz to masz. Mój ogród troche większy ale sie nie poddaję. Nie chcę kory dokąd sie tylko da.
Bogdzia 21:08, 29 maj 2013

mira napisał(a)
tak z 60 postów przepatrzyłam i napisać łał to mało
z niebieską rabatką serdecznie się uśmiałam - Bogdzia natura na topie

ale tak sobie myślę, że z czasu kwitnienia rh i azalii powinien powstać osobny watek żeby do niego wracać zwłaszcza zimą

upajaj się teraz tym czasem w ogrodzie.

No właśnie miałam zamiar się upajac ale zapowiadają burze i grad akurat teraz kiedy u mnie wszystko zakwitło.I jak tu się upajac?Masz racje moda na naturę nastała i to teraz wyłapują . Czasem można sie dowiedziec że sie ma coś o czym się nie wie. Ale o rabatkę zaczełam dbac i jeszcze dokupiłam orlika, Anita ma mi dac wielosił i przez jakiś czas będzie to rabata błękitna, niech już tak zostanie skoro oni to odkryli.Pozdrówka Miruś.
Bogdzia 21:10, 29 maj 2013

bociek napisał(a)
Bozenko, milego dnia. Wreszcie niebo ma niebieski kolor i nie pada. Slonka zycze i wytchnienia

U mnie wieczorem lunęło z nieba i nawet się błyskało i grzmiało . Nadal zapowiadają burze, szkoda bo mam teraz naprawde ładnie. Pozdrawiam Bociusiu.
Bogdzia 21:11, 29 maj 2013

Kindzia napisał(a)
Miłego weekendu

Kasiu dzięki , również życzę odpoczynku i radości z ogrodu.
Bogdzia 21:13, 29 maj 2013

GorAna napisał(a)
Życze Ci Bogdziu czasu na rozkoszowanie się widokami Twego ogrodu

Aniu dziś miałam w końcu troszke czasu na ogród. Nieco popracowałam ale w spokojnym tempie i na huśtawce pare minut posiedziałam. Miałam nadzieje że ładna pogoda się utrzyma ale już popołudnie mnie rozczarowało i podobno ma byc nadal mokro. Pozdrawiam serdecznie.