Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:35, 31 sie 2013

jolka napisał(a)

Zawsze zaglądam i wzdycham nad kwiatami, ptaszkami, motylami
Tylko piszę rzadko. Miłego dnia

Jolu tysiące pozdrówek dla Ciebie.
Bogdzia 21:36, 31 sie 2013

Celina napisał(a)

Ale no co TY BOŻENKO !!!

Nic mnie nie tykło jesteś GIT BABECZKA

Miłego sobotnio-niedzielnego czasu

U mnie dzisiaj sporo pracy .Jak to zwykle ostatnio. Denerwować się- z widomych przyczyn nie będę.
Nie takie ludzie mają problemy. Grunt żeby zdrówko nam dopisywało a reszta to betka

Cium

Kamień z serca. Celina lubię czytac co piszesz , masz duże poczucie humoru i fajnie sie to czyta. Zdrowo się trzymaj i pisz jak najwięcej.
Bogdzia 21:38, 31 sie 2013

viva napisał(a)
Bożenko, obejrzałam piękne przypadki z Twojego ogrodu i pozdrawiam serdecznie

Viva oj dawno u Ciebie nie byłam , mam spore zaległości , ciekawe co u Ciebie , muszę zajrzec. Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 21:39, 31 sie 2013

monteverde napisał(a)

a to nie liście od tej języczki?

Chodziło o liście rododendrona który jest za jezyczką.Pozdrówka Aniu.
an_tre 21:47, 31 sie 2013

Bogdzia napisał(a)

Aniu jak na trzydniowa podróż to myslę że bardzo ładnie, mam nadzieję ze bedzie Cie cieszyc a jak nie bedziesz obcinac zbyt wczesnie przekwitniętych kwiatów to i sie rozsieje. Pozdrawiam Aniu serdecznie.
zastosuję się do twoich rad Bożenko buziaczki
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
kraania 21:50, 31 sie 2013

Bogdzia napisał(a)

Aniu owszem mam. Uczucia dla niego mam mieszane bo niestety często przemarza ale potem odbija i nadal rośnie , ale jak przemarznie to w danym roku kwitnie kiepsko. To mały krzaczek i przez to przemarzanie pewnie mniejszy niż mógłby byc bo przemarznięte gałązki trzeba obcinac to szybciej odbija nowymi przyrostami .Myślę że potrzebne mu miejsce tak o promieniu 30cm , może od południowej strony nieco więcej.Kwitki ma lawendowo niebieskie i wygląda ładnie.Chyba odpowiedziałam na Twoje pytania , przykro mi jeśli Cię zmartwiłam tym przemarzaniem.Pozdrawiam sedecznie.

Bogdziu bardzo Ci dziękuję za informacje. Mówi się trudno bo tak jak pisałam już go mam. Będzie posadzony na jednej z frontowych rabat, zamiast lawendy , bo chciałam coś zimozielonego. Jak się nie sprawdzi to przesadzę go gdzieś indziej, w większym zaciszu.
Bogdzia 21:52, 31 sie 2013

agniecha973 napisał(a)

Najbardziej podoba mi się jak rh tworzy taką zbitą poduchę, te bardziej "prześwitujące" są na drugim miejscu.
Miejsca w bezpośrednim sąsiedztwie domu już tak dużo nie ma do zagospodarowania, ale w przysżłości planujemy staw w okolicach strumyka z kaczeńcami. Tam jest naturalne obniżenie terenu, wystarczyłoby pogłębić. Tam rh miałyby chyba bardzo dobre warunki rozwoju. Na pewno nie jednego jeszcze posadzę i to będzie Twoja zasługa (otworzyły mi się oczy, po tym jak kiedyś napisałaś, ze obsadziłąbyś całą działkę - tą wymarzoną - rododendronami). O wiele więcej jest roboty z tą całą drobnicą typu byliny i spółka niż z krzakami typu rh. No przy sadzeniu trzeba trochę się wysilić, ale potem z górki.

Zawsze się z Tobą Aguś zgadzam ale dziś nie. Nie bardzo rozumię dlaczego wszyscy chcą miec rh gęste i zwarte, mnie sie podobają nawet jak świecą starymi gołymi gałęziami. U mnie wprawdzie tylko jeden jest taki że widac gałęzie ale widziałam w różnych ogrodach na zdjęciach stare egzemplarze i te łodygi ogołocone od dołu mają swój urok.Rh zawsze wykorzystują wolna przestrzeń i wystawiaja liście w stronę słońca a z czasem się zagęszczają tak że od słonecznej strony nie ma wolnego miejsca. Teraz przypomniało mi sie ze tez miałam jednego takiego którego pień mnie denerwował i posadziłam przed nim azalie japońskie , dobrze ze w odległosci bo on sie zagęścił i azalie nie są potrzebne, ale stare egzemplarze z odsłoniętym pniem to powód do zazdrości a nie do narzekania- tak przynajmniej ja myślę .
Pomysł ze stawem cudny, juz to widze, jak w bajce . Jeśli chodzi o rh to będziesz musiała uważac żeby nie rosły w namokniętej ziemii bo tego nie znoszą a taka może byc przy Twoim naturalnym stawie. Ja w każdym razie uważam ze rh to fantastyczne rosliny i jeśli ziemia jest odpowiednia dla nich to najlepsze pod słońcem do uprawy i do tego piekne. Jeśli ktoś ma ziemię calkiem nieprzydatną to jednak lepiej zrezygnowac bo odpowiednia ziemia to podstawa, muszą ją miec. Życze Ci z całego serca realizacji tych planów , to by był widok.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bogdzia 21:54, 31 sie 2013

kraania napisał(a)

Bogdziu bardzo Ci dziękuję za informacje. Mówi się trudno bo tak jak pisałam już go mam. Będzie posadzony na jednej z frontowych rabat, zamiast lawendy , bo chciałam coś zimozielonego. Jak się nie sprawdzi to przesadzę go gdzieś indziej, w większym zaciszu.

Aniu jak juz masz to oczywiście spróbuj , moze sie okaże że u Ciebie nie jest az tak zimno jak u mnie i lepiej rośnie bo u mnie klimat jest specyficzny. Trzymam kciuki za powodzenie.
Bogdzia 21:55, 31 sie 2013

an_tre napisał(a)
zastosuję się do twoich rad Bożenko buziaczki

Odbuziaczkowuję .
Bogdzia 22:00, 31 sie 2013

monteverde napisał(a)
Śliczna Bonica i powojnik a ja dzisiaj podlałam swoje rh rosahumusem czy nie zaszkodziłam im Bogdziu?

Aniu nie zaszkodzi , on tylko może za mało kwśny dla rh ale teraz na jesień lepiej innego nie dawac.I jeszcze jedno . Rh nie są roślinami żarłocznymi jak inne np doniczkowe które stale wymagaja nowych dawek nawozu. Są rośliny np rojniki które tez nie wymagają mocnego karmienia i rh też nie . Ja daję nawóz tylko raz do roku , troche pomagam opryskiwaniem słabym roślinom i to wszystko.Jak się bardzo chce to dwa razy do roku to juz maksymalna dawka nawozu dla nich, najlepiej specjalistycznego.