Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

yolka 08:00, 01 wrz 2013

no kolosy prawdziwe. powiedz Bogdziu - sadzisz rh w ziemię rodzimą czy zaprawiasz dołki inną ziemią. pozdrawiam
Bogdzia 10:24, 01 wrz 2013

yolka napisał(a)
no kolosy prawdziwe. powiedz Bogdziu - sadzisz rh w ziemię rodzimą czy zaprawiasz dołki inną ziemią. pozdrawiam

Jolu o samej ziemii z ogródka mowy byc nie może , musi byc dodany kwasny torf, inaczej nie bedą rosły. Na średniego rh daję około 60l kwaśnego torfu i mieszam go z ziemią z ogrodu, dla dużego nawet 120l tego torfu.Torf powinien miec ph 3,5-4,5 więc rzeczywiście kwaśny a w marketach mają na ogól ph około 6 więc za mało kwaśny, trzeba dobrze wybrac bo to podstawa i posadzic na tym samym poziomie co rósł w doniczce. Sadzenie jest najważniejszym warunkiem gwarantującym to by dobrze rosły. Pozdrawiam serdecznie.
yolka 10:48, 01 wrz 2013

Bożenko wiem ze kochasz ptaki/nieptaki latające mam nadzieję, że też kochach (ja ich od dzisiaj nie kocham) zajrzyj więc do mnie szybciutko :::::)))))
Madzenka 11:01, 01 wrz 2013

Bogdzia napisał(a)

Zawsze się z Tobą Aguś zgadzam ale dziś nie. Nie bardzo rozumię dlaczego wszyscy chcą miec rh gęste i zwarte, mnie sie podobają nawet jak świecą starymi gołymi gałęziami. U mnie wprawdzie tylko jeden jest taki że widac gałęzie ale widziałam w różnych ogrodach na zdjęciach stare egzemplarze i te łodygi ogołocone od dołu mają swój urok.Rh zawsze wykorzystują wolna przestrzeń i wystawiaja liście w stronę słońca a z czasem się zagęszczają tak że od słonecznej strony nie ma wolnego miejsca. Teraz przypomniało mi sie ze tez miałam jednego takiego którego pień mnie denerwował i posadziłam przed nim azalie japońskie , dobrze ze w odległosci bo on sie zagęścił i azalie nie są potrzebne, ale stare egzemplarze z odsłoniętym pniem to powód do zazdrości a nie do narzekania- btak przynajmniej ja myślę .
Pomysł ze stawem cudny, juz to widze, jak w bajce . Jeśli chodzi o rh to będziesz musiała uważac żeby nie rosły w namokniętej ziemii bo tego nie znoszą a taka może byc przy Twoim naturalnym stawie. Ja w każdym razie uważam ze rh to fantastyczne rosliny i jeśli ziemia jest odpowiednia dla nich to najlepsze pod słońcem do uprawy i do tego piekne. Jeśli ktoś ma ziemię calkiem nieprzydatną to jednak lepiej zrezygnowac bo odpowiednia ziemia to podstawa, muszą ją miec. Życze Ci z całego serca realizacji tych planów , to by był widok.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wczoraj przesadziłam mojego rh aby właśnie mógł sobie łysieć od dołu i piął się do góry na wielki krzak i aby nie stał w wodzie..... Wczoraj po wykopaniu grunt był bardzo mokry w tym miejscu gdzie rósł.
Madzenka 11:05, 01 wrz 2013

Bogdzia napisał(a)

Aniu nie zaszkodzi , on tylko może za mało kwśny dla rh ale teraz na jesień lepiej innego nie dawac.I jeszcze jedno . Rh nie są roślinami żarłocznymi jak inne np doniczkowe które stale wymagaja nowych dawek nawozu. Są rośliny np rojniki które tez nie wymagają mocnego karmienia i rh też nie . Ja daję nawóz tylko raz do roku , troche pomagam opryskiwaniem słabym roślinom i to wszystko.Jak się bardzo chce to dwa razy do roku to juz maksymalna dawka nawozu dla nich, najlepiej specjalistycznego.

Bogdziu czyli jesiennym do Rh mogę dolistnie nawozić reaniomowanego RH (zalewany wodą- jaka ironia losu U mnie z nawadnianiem mokro a Ty musisz biegać ze szlaufem bo u was susza) Muszę sprawdzić skład Pinivitu i biochumusa, czy jeszcze mogę stosować, ale chyba dopiero na wiosnę??
Madzenka 11:10, 01 wrz 2013

Bogdzia napisał(a)

Szczególnie ten w cieniu większy ode mnie nawet z wyciagniętą ręka do góry.One dobrze sie przesadzaja wiec latamy co trochę z nimi po ogrodzie.

Bożenko i rh nie szkodzom takie rewolucje??? Ja myślałam, że strasznie szkodze mojemu rh... Tylko dlatego, że zalega w niektorych miejsca woda, zdecydowałam się go przesadzić.... Czy możesz napisać jak postepujecie w tym przypaku. Jak dużą bryłę korzeniową mają rh (moje miały jakieś małe i nie wiem czy to typowe, czy chorowały?), jak potem podlewać , , czy cieniować.... i wiele wiele pytań... Ale ja laik rododendronowy jestem....

I życzę pieknej słonecznej niedzieli.
Melduję , że u mnie zimno , wieje ale słońce próbuje się przebić przez chmury.....
Bogdzia 11:24, 01 wrz 2013

Marzena2007 napisał(a)

Bożenko i rh nie szkodzom takie rewolucje??? Ja myślałam, że strasznie szkodze mojemu rh... Tylko dlatego, że zalega w niektorych miejsca woda, zdecydowałam się go przesadzić.... Czy możesz napisać jak postepujecie w tym przypaku. Jak dużą bryłę korzeniową mają rh (moje miały jakieś małe i nie wiem czy to typowe, czy chorowały?), jak potem podlewać , , czy cieniować.... i wiele wiele pytań... Ale ja laik rododendronowy jestem....

I życzę pieknej słonecznej niedzieli.
Melduję , że u mnie zimno , wieje ale słońce próbuje się przebić przez chmury.....

Marzenko teraz dobry termin do przesadzania ale jak przesadzisz to już zadnych nawozów nie dawaj bo go dobijesz Dostanie przecież nowy torf to za nawóz wystarczy a nawozem możesz i najprawdopodobniej spalisz. On sie musi ukorzenic . to tak jak z chorym człowiekiem po operacji, nie daje mu się tłusto i dużo jeśc bo umrze. Dopiero jak jest całkiem zdrowy to się go dobrze odżywia. Z bryłami rh bywa różnie , czasem całkiem duży ma niezbyt dużą , mój M zaczyna napierw po obrzeżu korony rh jak trochę obkopie to podnosi na łopacie i wtedy zarysowuje się dokąd sięgają korzenie i tym sie kieruje dalej , bywają bardzo duze bryły ale i niezbyt duże a nawet całkiem nieproporcjonalnie małe.Gdyby było słonce ostre to możesz cieniowac ale już chyba takiego nie bedzie natomiast podlewac trzeba dużo, codziennie podlewamy ale woda stac nie moze.
Bogdzia 11:27, 01 wrz 2013

I mnie troszkę popadało ale bardzo mało a nie odpisałam Ci jeszcze czy to przesadzanie im nie szkodzi, moim zdaniem nie bo przy okazji dostaja nowy torf i więcej go mają bo większym krzakom oczywiście więcej trzeba dac. Czasem trochę choruja to wtedy dolistne opryski ale nie od razu.Jeśli ma suche gałęzie to obetnij niech sie nie wysila na ich reanimowanie albo takie z usychającymi tegorocznymi liścmi też od razu wytnij.
Celina 11:44, 01 wrz 2013

Bogdzia napisał(a)

Kamień z serca. Celina lubię czytac co piszesz , masz duże poczucie humoru i fajnie sie to czyta. Zdrowo się trzymaj i pisz jak najwięcej.

Odpaliłam dopiero kompa i do Ciebie Bożenko wystartowałam
Krzaczory takie, że klękajcie narody!
U nas w nocy popadało. Teraz zachmurzenie umiarkowane.Przynajmniej mniej żal ,że na działeczce nie będę.
Miłego niedzielowania
Bogdzia 11:46, 01 wrz 2013

Celina napisał(a)

Odpaliłam dopiero kompa i do Ciebie Bożenko wystartowałam
Krzaczory takie, że klękajcie narody!
U nas w nocy popadało. Teraz zachmurzenie umiarkowane.Przynajmniej mniej żal ,że na działeczce nie będę.
Miłego niedzielowania

dzięki Celinko i nawzajem. Ty odpaliłaś kompa a ja muszę wyłączyc bo oczy już mi wysiadają , będę póżniej, pozdrawiam.