Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

monteverde 11:52, 01 wrz 2013

Bogdzia napisał(a)

Aniu nie zaszkodzi , on tylko może za mało kwśny dla rh ale teraz na jesień lepiej innego nie dawac.I jeszcze jedno . Rh nie są roślinami żarłocznymi jak inne np doniczkowe które stale wymagaja nowych dawek nawozu. Są rośliny np rojniki które tez nie wymagają mocnego karmienia i rh też nie . Ja daję nawóz tylko raz do roku , troche pomagam opryskiwaniem słabym roślinom i to wszystko.Jak się bardzo chce to dwa razy do roku to juz maksymalna dawka nawozu dla nich, najlepiej specjalistycznego.

Listki im zaczęły żółknąć i opadać, ale nie za dużo to normalne? podlewałam inne Rosahumusem to i je podlałam, bo rosną pod starą gruszą i mogły mieć za sucho do wiosny żadnego im już nie dam, mają szczepionkę przy korzeniach milej niedzieli
Kindzia 12:16, 01 wrz 2013

Prawie, że zapomniałam...jakie wielkie rodusie masz Bogdziu. Pokazuj takie zdjęcia, gdzie to wyraźnie widać. Od razu swoje takie wielkie widzę...

Pozdrowionka
hanka_andrus 12:26, 01 wrz 2013

U mnie rodki też gubią niektóre listki od dołu gałęzi, ale się nie przejmuję. Są gorsze zmartwienia, niż utrata kilku listków.
"Cunek" zakwitł ponownie.
Dzięki Bożenko za odwiedziny. Życzę udanego wypadu z dziewczynami.
zawitka 13:56, 01 wrz 2013

Pozdrawiam
Madzenka 16:06, 01 wrz 2013

Bogdzia napisał(a)

Marzenko teraz dobry termin do przesadzania ale jak przesadzisz to już zadnych nawozów nie dawaj bo go dobijesz Dostanie przecież nowy torf to za nawóz wystarczy a nawozem możesz i najprawdopodobniej spalisz. On sie musi ukorzenic . to tak jak z chorym człowiekiem po operacji, nie daje mu się tłusto i dużo jeśc bo umrze. Dopiero jak jest całkiem zdrowy to się go dobrze odżywia. Z bryłami rh bywa różnie , czasem całkiem duży ma niezbyt dużą , mój M zaczyna napierw po obrzeżu korony rh jak trochę obkopie to podnosi na łopacie i wtedy zarysowuje się dokąd sięgają korzenie i tym sie kieruje dalej , bywają bardzo duze bryły ale i niezbyt duże a nawet całkiem nieproporcjonalnie małe.Gdyby było słonce ostre to możesz cieniowac ale już chyba takiego nie bedzie natomiast podlewac trzeba dużo, codziennie podlewamy ale woda stac nie moze.

Zatem biegnę je opryskać wodą i nie będę nawozić Dziękuję Bogdziu.
Mój Love song - percy w .... chyba nie przeżyje zalania wodą. Wygląda masakrycznie i kolejne liście mu się zwijają. Zobaczymy, jeśli nie dotrwa do wiosny będzie miejsce aby nowego posadzić, ale szkoda by go było....
Bogdzia 16:34, 01 wrz 2013

monteverde napisał(a)

Listki im zaczęły żółknąć i opadać, ale nie za dużo to normalne? podlewałam inne Rosahumusem to i je podlałam, bo rosną pod starą gruszą i mogły mieć za sucho do wiosny żadnego im już nie dam, mają szczepionkę przy korzeniach milej niedzieli

Aniu nic już nie dawaj i właściwie innymn roślinom też o tej porze nic już nie każą dawac bo zimz blisko Liście z dolnych partii mają teraz opadac ,to jak najbardziej normalne, a co do szczepionki to czytałam że bardzo działa na róże a wogóle na rh. Ja stosowałam tylko raz i żadnej różnicy nie było .
Bogdzia 16:36, 01 wrz 2013

Kindzia napisał(a)
Prawie, że zapomniałam...jakie wielkie rodusie masz Bogdziu. Pokazuj takie zdjęcia, gdzie to wyraźnie widać. Od razu swoje takie wielkie widzę...

Pozdrowionka

Kasiu żeby było widac jakie one duże to trzeba przy nich stac i byc na zdjęciach a ja tego nie lubię węc tylko bardzo wyjatkowo pokazuję. To i tak nie sa te największe.
Bogdzia 16:39, 01 wrz 2013

hanka_andrus napisał(a)
U mnie rodki też gubią niektóre listki od dołu gałęzi, ale się nie przejmuję. Są gorsze zmartwienia, niż utrata kilku listków.
"Cunek" zakwitł ponownie.
Dzięki Bożenko za odwiedziny. Życzę udanego wypadu z dziewczynami.

Haniu i masz rację . U Ciebie rh to już nie nowina i nie panikujesz, wiesz ze gubią liście i tyle.Wyjazd juz w sobote, czuję się jakbym z więzienia wyszła albo ze szpitala po bardzo długim pobycie. Bardzo sie cieszę choc ciagle jakoś niedomagam po tej chorobie.Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 16:40, 01 wrz 2013

zawitka napisał(a)
Pozdrawiam

Odpozdrawiam za chwilę zajrzę do Ciebie co słychac.Pozdrówka.
Bogdzia 16:44, 01 wrz 2013

Marzena2007 napisał(a)

Zatem biegnę je opryskać wodą i nie będę nawozić Dziękuję Bogdziu.
Mój Love song - percy w .... chyba nie przeżyje zalania wodą. Wygląda masakrycznie i kolejne liście mu się zwijają. Zobaczymy, jeśli nie dotrwa do wiosny będzie miejsce aby nowego posadzić, ale szkoda by go było....

Zrób mu zdjęcie i z bliska tym liściom . Moim zdaniem powinnaś je ściąc . Rh nie znosza zalania , rzeczywiście padają. Szkoda bo na wiosnę wszyscy Ci go tak chwalili.Trzeba byc dobrej myśli , może jeszcze da sie uratowac. Madżen , oglądałaś dzisiejsza ,,Maję w ogrodzie"? Były trzy ogrody, pierwszy japoński ( u Niemców) śliczny i mówił własciciel o cięciu azalii japońskich ale nie bede pisac bo lepiej obejrzyj, ogród śliczny warto zobaczyc.