Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

makkasia 17:45, 01 wrz 2013

Dzień dobry Bożenko.
Kiedy pierwszy raz zobaczyłam Twój ogród to myślałam, że trafiłam do ogrodu japońskiego, ogrodu botanicznego, którym zajmuje się sztab ogrodników, są bilety i ludzie przyjeżdżają i zwiedzają go aby zapoznać się z odmianami azali i rododendronów.
Później jeszcze bardziej zgłupiałam, bo ogród był tak samo imponujący i piękny, kiedy czas rodków minął. A kiedy zobaczyłam te wszystkie ptaszki, owady, motyle ach.
I jeszcze ta wiedza, którą się z taką pasją dzielisz!!!
Chylę czoła i dziękuję, że jesteś
Pozdrawiam serdecznie
Posiadaczka 9 różaneczników i 3 azalii

Madzenka 17:49, 01 wrz 2013

Bogdzia napisał(a)

Zrób mu zdjęcie i z bliska tym liściom . Moim zdaniem powinnaś je ściąc . Rh nie znosza zalania , rzeczywiście padają. Szkoda bo na wiosnę wszyscy Ci go tak chwalili.Trzeba byc dobrej myśli , może jeszcze da sie uratowac. Madżen , oglądałaś dzisiejsza ,,Maję w ogrodzie"? Były trzy ogrody, pierwszy japoński ( u Niemców) śliczny i mówił własciciel o cięciu azalii japońskich ale nie bede pisac bo lepiej obejrzyj, ogród śliczny warto zobaczyc.

Bożenko zrobiłam mu zdjecie, już w śrosku krzaka większość liści i łodyg powycinałam, podlewam go... Zobaczymy.
Maji nie oglądałam , muszę nadrobić zaległości.
Mala_Mi 18:54, 01 wrz 2013

Bożenka.. oczy masz chore ,a tyle siedzisz na komputerze. teraz to ja cie obsztorcuję .. Szarpiesz sie z rh i azaliami... A ktoś mi tu udzielał rad jak należy sie szanować.....
No to jesteśmy w pouczeniach kwita ...
Ja muszę przesadzić moje 2 Elite.. bo maja za mało kwaśno i za dużo cienia.... jedną azalię.. tylko muszę najpierw rabatę przygotować, a tam jest dżuma... Do kiedy można przesadzać rh bezpiecznie?
Do końca września?
Bogdzia 20:13, 01 wrz 2013

makkasia napisał(a)
Dzień dobry Bożenko.
Kiedy pierwszy raz zobaczyłam Twój ogród to myślałam, że trafiłam do ogrodu japońskiego, ogrodu botanicznego, którym zajmuje się sztab ogrodników, są bilety i ludzie przyjeżdżają i zwiedzają go aby zapoznać się z odmianami azali i rododendronów.
Później jeszcze bardziej zgłupiałam, bo ogród był tak samo imponujący i piękny, kiedy czas rodków minął. A kiedy zobaczyłam te wszystkie ptaszki, owady, motyle ach.
I jeszcze ta wiedza, którą się z taką pasją dzielisz!!!
Chylę czoła i dziękuję, że jesteś
Pozdrawiam serdecznie
Posiadaczka 9 różaneczników i 3 azalii

Kasiu z wrazenia mało nie padłam że tak pięknie o moim ogrodzie piszesz. Bardzo dziękuję za te słowa ale aż tak piękny nie jest bo jego podstawową wadą jest mały teren, coś około 3500-3700 m ( dokładnie nie wiem bo składa sie z pięciu działek , musiałabym grzebac w papierach.Miałam plany na ogród na działce 1,2 ha ale pozwolenia na budowe nie dostałam w odpowiednim czasie i to jest tylko namiastka tego co chciałam miec. Tamten mam stale przed oczyma choc juz pewnie nie powstanie. z tego owszem cieszę sie bardzo ale marzenie miałam inne.Dzięki za wszystkie tak bardzo wyjątkowe słowa. Jeśli będziesz mogła i chciała to zapraszam do siebie.(biletów nie będzie).9 rh i 3 azalie to wcale nie jest mało więc wiosną masz u siebie też kolorowo i wyjątkowo, bo to wyjątkowe rośliny. Pozdrawiam Cię serdecznie.
Bogdzia 20:14, 01 wrz 2013

Marzena2007 napisał(a)

Bożenko zrobiłam mu zdjecie, już w śrosku krzaka większość liści i łodyg powycinałam, podlewam go... Zobaczymy.
Maji nie oglądałam , muszę nadrobić zaległości.

No i gdzie to zdjęcie bo u Ciebie byłam i nie znalazłam , u mnie też nie ma.
Bogdzia 20:25, 01 wrz 2013

asc napisał(a)
Bożenka.. oczy masz chore ,a tyle siedzisz na komputerze. teraz to ja cie obsztorcuję .. Szarpiesz sie z rh i azaliami... A ktoś mi tu udzielał rad jak należy sie szanować.....
No to jesteśmy w pouczeniach kwita ...
Ja muszę przesadzić moje 2 Elite.. bo maja za mało kwaśno i za dużo cienia.... jedną azalię.. tylko muszę najpierw rabatę przygotować, a tam jest dżuma... Do kiedy można przesadzać rh bezpiecznie?
Do końca września?

Aniu dzięki za dobre rady , nawet powinnam się do nich zastosowac bo rzeczywiście mam problem i pewnie tak już pozostanie.Ja rh nie przesadzam , pomagam jedynie przeciągnac na folii w nowe miejsce co nie jest bardzo trudne , resztę robi M a że jest uparty to nie chce poczekac aż bedzie zdrowy . Elite też będzie przesadzane u nas.ale to dłuższa robota bo najpierw musze wykopac wielką hortensję którą zabierze Anita i dzielżana , również dla niej i jednego rh którego już dawno chcę wyrzucic (Cunninghams) ale M zgodził sie jedynie na przesadzenie pod płot i dopiero bedzie miejsce na Elite.Tak więc trochę to potrwa.Azalie jedna tez mam do przesadzenia , bardzo wysoką ale poniewaz była przsadzana wiosna to poczekamy również do wiosny albo nawet do jesieni bo za często to niedobrze przesadzac.My przesadzamy tak mniej więcej do 15-20 września , potem muszą miec czas na ukorzenianie, wiosną również dobrze sie przesadza więc jak nie zdążymy to spokojnie do wiosny poczekamy, Ty też możesz.
EPODLAS 21:10, 01 wrz 2013

Bogdziu, tak ucieszyłam się z twojego wpisu u mnie. Mam nadzieję, że twoje zdrowie lepiej. Tak znasz się na rh i azaliach, ja niestety nie mam ich w swoim ogrodzie. Ale muszę się pochwalić. Mam trzy hortensje, a myślałam, że nigdy ich nie będę miała. Może one nie są jednak takie kapryśne i jakoś sobie poradzą w tym ogrodzie z "doskoku"
Bogdzia 21:15, 01 wrz 2013

EPODLAS napisał(a)
Bogdziu, tak ucieszyłam się z twojego wpisu u mnie. Mam nadzieję, że twoje zdrowie lepiej. Tak znasz się na rh i azaliach, ja niestety nie mam ich w swoim ogrodzie. Ale muszę się pochwalić. Mam trzy hortensje, a myślałam, że nigdy ich nie będę miała. Może one nie są jednak takie kapryśne i jakoś sobie poradzą w tym ogrodzie z "doskoku"

Hortensje na pewno sa mniej kłopotliwe niz rh ale jakie je masz ogrodowe czy inne?
Madzenka 21:58, 01 wrz 2013

Bożenko jutro wstawię zdjęcie rh na zbliżeniu liści
Bogdzia 22:10, 01 wrz 2013

Marzena2007 napisał(a)
Bożenko jutro wstawię zdjęcie rh na zbliżeniu liści

Dobrze poczekam do jutra.