Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 16:59, 19 lut 2014

kasiek napisał(a)
Bogdziu czy miałaś problemy z klonami że zamierały całe pędy?
U mnie właśniee padają, podejerzewam grzyba i spryskałam i podlałam topsinem. A takie byly ładne.

Znalazłam coś takiego

http://forum.poradnikogrodniczy.pl/zamieranie-pedow-klona-palmowego-t6989.html
kasiek 17:26, 19 lut 2014

Dzięki Bogdziu, u mnie guzełków nie ma ale bojesie że to grzyb - korzenie klonów przerośnie są białymi nitkami grzybni, boję sie że to ta śmiertelna choroba vi... coś tam, poszukam nazwy
O mam werticyliozą - chorobą grzybową powodowaną przez jednego z najgroźniejszych dla klonów patogenów - Verticilium dahalie.
rozajerycha 18:38, 19 lut 2014

Jak się zanurzyłam w tym torcie,szkoda było łapać oddech pomiędzy kęsami.Piękna dekoracja,ale wybacz zepsułam od razu
Ściskam i dziękuję
łasuch martek
Bogdzia 19:22, 19 lut 2014

kasiek napisał(a)
Dzięki Bogdziu, u mnie guzełków nie ma ale bojesie że to grzyb - korzenie klonów przerośnie są białymi nitkami grzybni, boję sie że to ta śmiertelna choroba vi... coś tam, poszukam nazwy
O mam werticyliozą - chorobą grzybową powodowaną przez jednego z najgroźniejszych dla klonów patogenów - Verticilium dahalie.

Poczytałam o tej chorobie i okazuje sie ze ta sama atakuje perukowce a co do perukowców mam sprawdzoną metodę , trzeba ciąc. Tak samo każą ciąc klony więc tnij te chore pędy to uratujesz cała roślinę , ale czy jesteś pewna ze faktycznie zamierają bo z tego co piszą to choroba ujawnia sie w czasie jak są liscie a teraz przecież nie ma.
Bogdzia 19:24, 19 lut 2014

rozajerycha napisał(a)
Jak się zanurzyłam w tym torcie,szkoda było łapać oddech pomiędzy kęsami.Piękna dekoracja,ale wybacz zepsułam od razu
Ściskam i dziękuję
łasuch martek

Darujemy Ci łasuchu .Jedz dekoracje i co tylko masz ochote a tam jeszcze była rolada jagodowa zrobiona przeze mnie , może tez ci zasmakuje??? Pozdrówka Łasuchu.

monteverde 19:32, 19 lut 2014

Ale żeście sobie dogadzały i jeszcze rolada jedna się poczęstuje i ja pozdrówka Bogdziu
Nikita 19:36, 19 lut 2014

Bogdziu ławeczka super, ale rolada jeszcze bardziej super....jeszcze nie spaliłam nadprogramowych kalorii ze spotkania...ale co tam...mogę jeden malutki kawałeczek rolady....mogę...Bogdziu....
Bogdzia 19:38, 19 lut 2014

monteverde napisał(a)
Ale żeście sobie dogadzały i jeszcze rolada jedna się poczęstuje i ja pozdrówka Bogdziu

Smacznego Aniu.
Bogdzia 19:38, 19 lut 2014

Nikita napisał(a)
Bogdziu ławeczka super, ale rolada jeszcze bardziej super....jeszcze nie spaliłam nadprogramowych kalorii ze spotkania...ale co tam...mogę jeden malutki kawałeczek rolady....mogę...Bogdziu....

Jaaaaaassssssne że możesz.
rozajerycha 19:57, 19 lut 2014

Bogdzia napisał(a)

Darujemy Ci łasuchu .Jedz dekoracje i co tylko masz ochote a tam jeszcze była rolada jagodowa zrobiona przeze mnie , może tez ci zasmakuje??? Pozdrówka Łasuchu.

Teraz jak baryła będę się toczyć do autobusu ))))))))))))))))))
Jestem wdzięczna jednak za poczęstunek jak na weselu
Buziam oj może już nic buzią ,tulę silnie