Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 15:24, 19 lut 2014

Mala_Mi napisał(a)
My mamy opryskiwacz spalinowy z zamgławianiem... wiec dostaje sie oprysk wszystkiemu
Ale promalnal jest ekologiczny.. jak przyjdzie pora na dożywianie dolistne..to już deszcze środek zmyją
A na klony patrzę i plączę z nimi... musieliśmy przyciąć dwa klony na ścieżce, bo nie dało sie chodzić z powodu konarów za nisko ...

Może zaleja te rany i przestana płakac.Taki opryskiwacz spalinowy to fajna rzecz ale ja mam narzędzia dla działkowców a nie dla fachowców ale jakoś dajemy rade.Mam taki plecakowy 10 l z teleskopem , jakoś idzie, szczególnie ze to M zrobił:
Pszczelarnia 15:24, 19 lut 2014

Bogdzia napisał(a)
Ja nie opryskuję bo te owady na które on jest nie atakują rh.

Bardzo dziękuję!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jak ja cenię taką porcję wiedzy!
A czy mogę już do donic wysadzić różaneczniki - w celu przekazania dalej znajomym do wkopania u siebie (ziemia rozmarznięta, temperatury plusowowe w dzień i w noc).
Bogdzia 15:26, 19 lut 2014

Anita1978 napisał(a)
Bożenko
Tym promanalem to jakie rośliny się pryska i na co to? Bo nigdy nie pryskałam...
A co do klonów, to mam 2 bordowe, takie kuliste, (szczepione?)mają po kilka wybujałych gałęzi psujących kulisty pokrój. Przyciąć teraz?

Anita jeśli chodzi o klony to spróbuj na jednej gałązce jeśli bedzie płakac po jakimś czasie to więcej nie tnij a jeśli soki nie bedą leciec to szybko tnij ale przypuszczam ze juz będą soki wiec lepiej nie ciąc.Powinno sie zanim ruszą soki a to praktycznie jest wtedy gdy jeszcze jest mróż co też nie jest dobre i błędne koło z tym cięciem.

Promanalem pryska sie na przędziorki - drzewa owocowe a śliwy i cisy na miseczniki i modrzewie na ochojnika , a ja jeszcze pryskam świerki też na ochojnika bo on na tych dwóch drzewach żyje no i obowiązkowo pryskam jałowce szczególnie Skyrockety bo bez tego licho wyglądają.Innych nie pryskam bo w jego skład wchodzi aż 60% oleju parafinowego i zalecają by pryskac przed rozwojem liści wiec sobie myślę ale to moje domysły ze ten olej może zapychac szparki w liściach co roślinom nie wyjdzie na zdrowie.
Bogdzia 15:35, 19 lut 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Bardzo dziękuję!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jak ja cenię taką porcję wiedzy!
A czy mogę już do donic wysadzić różaneczniki - w celu przekazania dalej znajomym do wkopania u siebie (ziemia rozmarznięta, temperatury plusowowe w dzień i w noc).

Moim zdaniem mozesz tylko niech jak najszybciej posadza bo szkoda męczyc rośliny w donicach , niech sie ukorzeniaja w gruncie.
Bogdzia 15:36, 19 lut 2014

Anita1978 napisał(a)
Sory z góry za głupkowate nieco pytania...

Ogrodnictwo to rozległa wiedza a nawet sama wiedza bywa zawodna o czym si e nie jeden raz przekonałam wiec uważam ze trzeba pytac i żadne pytanie nie jest głupie.
Bogdzia 15:37, 19 lut 2014

eugenia_stefanska napisał(a)
Ja swoje klony szczepione już przycięłam też tak miały jak Anity

Geniu a w innych latach przycinałas? Jesli tak to napisz czy płakały i mimo to nic im nie było? Moze dziewczyny a szczególnie Ania przestałyby się denerwowac.
Bogdzia 15:38, 19 lut 2014

Krys napisał(a)
Bozenko pozdrowienia zostawiam

Krysiu macham . Pozdrówka serdeczne.
Bogdzia 15:39, 19 lut 2014

Anita1978 napisał(a)

Acha, no to przytnę

Przeczytaj co pisałam wyzej.
Bogdzia 15:40, 19 lut 2014

jotka napisał(a)
Zazdroszczę integracji ogrodniczej i spotkań w okolicy W mojej okolicy cisza, ale może jak sezon się rozpocznie, to ktoś poczuje potrzebę ...

pozdrawiam

Jolu na pewno ktoś pozazdrości innym spotkań i urządzi w Twoim rejonie bo trudno o milsze spotkania. Pozdrówka ślę.
Bogdzia 15:41, 19 lut 2014

bogumila_bienko napisał(a)
Obejrzałam wątek spotkaniowy,pismo obrazkowe tez zaliczyłam.Serdecznie pozdrawiam.

Bogusiu również serdecznie pozdrawiam. Tym spotkaniem rozpoczęłyśmy sezon, dalej bedzie juz tylko coraz lepiej.