Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

kasiek 19:29, 14 kwi 2014

O jaka szkoda, u mnie kocia robote odstawia pies, już 2 krety na wiosnę przywlókł a myszy w ciągu ostatnich 2 lat tak wytłukł że się boja podchodzić. Tak więc przymykam oko na jego wieczne rycie wew ziemi i łamanie kwiatków w pogoni za patykiem
Bogdzia 21:15, 14 kwi 2014

makkasia napisał(a)

Dziękuję za poradę

Kasiu zapomniałam jeszcze napisac ze ja nie mam doświadczenia z dawaniem pod rh nawozu. Wprawdzie dokładam go do robionego kompostu i potem pod różne rosliny a wiec i pod rh ale on wtedy jest zmieszany z resztkami roslinnymi i ma przynajmniej 3 lata. Jak podziała granulowany nie wiem.
Bogdzia 21:21, 14 kwi 2014

bogumila_bienko napisał(a)
Bogdziu...a gdzie te Twoje koty???
Też tak miałam...tulipany w pąkach zaczęły żółknąć...od tego czasu sadzę do doniczek,dołuję i ustawiam ,gdzie chcę...Pozdrawiam.

Koty nie są moje , koty sa dzikie i łazi ich mnóstwo, polują na ptaki ale żadnych myszy nie łapią , jakieś dziwne sa , ale teraz nie ma głodnych kotów które by polowały bo wszystkie są karmine przez ludzi wiec tylko dla rozrywki polują.Kiedys sadziłam tulipany do specjalnych pojemników ale nornice wchodziły od góry i nic to nie dawało , przypuszczam ze to samo było by z donicami , zreszta koty załatwiały mi sie juz do zadołowanych donic. Te kilka tulipanów to strata niewielka ale denerwujaca.Pozdrawiam Bogusiu.
Bogdzia 21:28, 14 kwi 2014

nina napisał(a)
Bogdziu a o czym świadczy brązowy i "skruszony"pąk w rh? Moje dwa tak mają w kilku miejscach i się zastanawiam od czego.

Doczytałam teraz,że to od przemarznięcia prawdopodobnie.To świeżaki,miesiąc u mnie niecały są.

Może byc przemarznięty ale moze też byc tak że jakieś owady złożyły w nim swoje jaja i pąk juz sie nie rozwija. Jest tez choroba grzybowa nazywa sie zasychanie pąków, powodują ją własnie owady skłające między łuskami pąków swoje jaja i przenoszące grzyba, takie pąki trzeba obrywac i spalic .
Bogdzia 21:30, 14 kwi 2014

monteverde napisał(a)

o matuchno ciekawa jestem czyja to sprawka? Bogdziu a może to pędrak? zobacz w ziemi czy nie masz tej paskudy

Aniu obok są duże otwory więc to jakis myszy lub nornice.
Nikita 21:30, 14 kwi 2014

Bogdzia napisał(a)

Piękne . U mnie zawsze na wiosne parka sie pokazuje a potem gdzies znika i juz ich wiecej nie widzę. Czy koło Ciebie jest w okolicy woda ? , bo one koło wody najbardziej lubia.Smutno mi z ta palmą bo choc byle jaka to i tak mi sie nie należy.

Nie smutaj się Bogdzia ...nie smutaj...syntetyczną palmę wyrzucimy, a dostaniesz żywą...
Co do pliszek to u mnie w odległości 2 km nie ma żadnej wody....chyba, że liczy się kryty basen...ha ha

A tulipanków szkoda...to mi wygląda na nornicę. U mnie w zeszłym roku tak załatwiły rabatkę z hostami. Aż się poziom adrenaliny w kwi podnosi jak się na to patrzy....
Bogdzia 21:35, 14 kwi 2014

kasiek napisał(a)
O jaka szkoda, u mnie kocia robote odstawia pies, już 2 krety na wiosnę przywlókł a myszy w ciągu ostatnich 2 lat tak wytłukł że się boja podchodzić. Tak więc przymykam oko na jego wieczne rycie wew ziemi i łamanie kwiatków w pogoni za patykiem

Czasem pies lepszy od kota ale niestety tez niszczy rosliny, ale przynajmnij myszek nie masz a to ma swoją wartośc.
Bogdzia 21:40, 14 kwi 2014

Nikita napisał(a)

Nie smutaj się Bogdzia ...nie smutaj...syntetyczną palmę wyrzucimy, a dostaniesz żywą...
Co do pliszek to u mnie w odległości 2 km nie ma żadnej wody....chyba, że liczy się kryty basen...ha ha

A tulipanków szkoda...to mi wygląda na nornicę. U mnie w zeszłym roku tak załatwiły rabatkę z hostami. Aż się poziom adrenaliny w kwi podnosi jak się na to patrzy....

Dziś mam smutny dzień , kilka telefonów od znajomych i wszystkie z bardzo powaznymi problemami , takimi ze nie widac możliwości wyjścia z nich , istne horrory.Świeta zaraz a ludzie nie o nich myślą bo problemów za dużo .
Syntetyk wyrzucam jeśli tak piszesz i w ten sposób spór o pierwszeństwo zakończony.
Tulipanów szkoda ale co to znaczy przy problemach innych? Pozdrawiam serdecznie Magdo.
Richie 21:44, 14 kwi 2014

Przykry to widok jak ładne i zdrowe rośliny wypadają niszczone przez gryzonie. Ja tulipany sadzę w koszyczkach i do tej pory czegoś takiego nie miałem. Pozdrawiam wiosennie
Nikita 21:45, 14 kwi 2014

Bogdzia syntetyk w koszu...ale nic z tego żywą palmę dostaniesz na pewno!
A co do problemów to u nie też nie ciekawie...święta zapowiadają się raczej szpitalnie...mój tata w piątek trafił do szpitala z krwotocznym udarem mózgu...wesoło raczej nie jest....