Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 09:40, 15 kwi 2014

nina napisał(a)

tak kora :/ ale tylko przy brzegu,nie pod samą koroną,ale ściągne całość.Za głęboko posadzony na pewno nie jest.
Czyli to nie są plamy od zasolenia?

Dziękuję

Mogą byc i od zasolenia ale tego po plamach nie poznasz a ze wiem ze ściółki nie znosza to napisałam. Dlaczego się spodziewasz że od zasolenia? Dajesz dużo nawozów?Jeśli tak to w tym roku opryskuj tylko dolistnie i zasolenie sie zmniejszy , deszcz wypłucze i w przyszłym roku można bedzie dac nawóz doglebowy.
Bogdzia 09:41, 15 kwi 2014

boguslawa_madejska napisał(a)
Bogdziu pozdrawiam

Bogusiu również pozdrawiam serdecznie. Miłego dnia.
nina 10:08, 15 kwi 2014

Bogdzia napisał(a)

Mogą byc i od zasolenia ale tego po plamach nie poznasz a ze wiem ze ściółki nie znosza to napisałam. Dlaczego się spodziewasz że od zasolenia? Dajesz dużo nawozów?Jeśli tak to w tym roku opryskuj tylko dolistnie i zasolenie sie zmniejszy , deszcz wypłucze i w przyszłym roku można bedzie dac nawóz doglebowy.

Nie daję dużo nawozów.Pomyslałam,że zasolenie bo mi najbardziej te plamy wyglądały na te,które znalezione w chorobach po ilustracji pasowały tylko pod zasolenie Byłam,wróciłam,oberwałam brązowe pąki i wygrzebałam całą korę.
Bogdzia 10:20, 15 kwi 2014

nina napisał(a)

Nie daję dużo nawozów.Pomyslałam,że zasolenie bo mi najbardziej te plamy wyglądały na te,które znalezione w chorobach po ilustracji pasowały tylko pod zasolenie Byłam,wróciłam,oberwałam brązowe pąki i wygrzebałam całą korę.

Nie jest łatwo zdiagnozowac choroby, troche sie tu poruszamy po omacku bo objawy sa podobne w wielu przypadkach ale nie martw sie za bardzo , jeśli rh będzie odpowienio traktowany to zacznie lepiej rosnąc , stare liście opadna i bedzie dobrze. Jeśli nie sypiesz duzo nawozów to nie ma sie co spodziewac zasolenia. Nie znasz też gatunku , moze byc wrazliwy na zimno , na suszę fizjologiczna. Podejdz spokojnie do problemu jak na razie paniki nie ma i od tych plam roślina nie zginie. Spróbujemy go rozpoznac jak zakwitnie choc to łatwe nie jest bo wiele jest podobnych. Spokajnie , bardzo ważne jest to ze wiesz że nie jest za głęboko posadzony, sciólki nie ma i musi byc coraz lepiej. Pozdrawiam.
nina 10:34, 15 kwi 2014

Bogdzia napisał(a)

Nie jest łatwo zdiagnozowac choroby, troche sie tu poruszamy po omacku bo objawy sa podobne w wielu przypadkach ale nie martw sie za bardzo , jeśli rh będzie odpowienio traktowany to zacznie lepiej rosnąc , stare liście opadna i bedzie dobrze. Jeśli nie sypiesz duzo nawozów to nie ma sie co spodziewac zasolenia. Nie znasz też gatunku , moze byc wrazliwy na zimno , na suszę fizjologiczna. Podejdz spokojnie do problemu jak na razie paniki nie ma i od tych plam roślina nie zginie. Spróbujemy go rozpoznac jak zakwitnie choc to łatwe nie jest bo wiele jest podobnych. Spokajnie , bardzo ważne jest to ze wiesz że nie jest za głęboko posadzony, sciólki nie ma i musi byc coraz lepiej. Pozdrawiam.

Niestety nie wiem jaki to rh,od razu po zakupie wywaliłam karteczkę.Pierwszy i ostatni raz tak zrobiłam.Teraz wszystkie zostawiam z karteczkami.
Jak zakwitnie to wstawię zdjęcie,może będzie wiadomo co to za jeden.Wrażliwy na zimno raczej na pewno nie jest,bo nie okrywałam podczas zimy ani razu i zawsze wychodził z niej bez szwanku.Dopiero teraz tych plam dostał.
Pozdrawiam ciepło Bogdziu
agatanowa 12:58, 15 kwi 2014

Bogdzia napisał(a)
Takie widoki dziś na mnie czekały w ogrodzie

Koty grasują a róznego rodzaju gryzonie robią co chcą.

ależ schrupane, ewidentnie smakowały

szkoda zawsze takich strat
Margolka 16:24, 15 kwi 2014

Bożenko, proszę cie, zerknij do mnie i napisz, co sadzisz. Wydaje mi się, ze znalazłam tę moja azalię (ale nie znam sie tak jak ty więc moge sie mylic niestety...). Ale wszystko wydaje się zgadzać z opisem, kwiaty, ksztalt, wygląd i wielkość listków...
Przyznam, że bardzo bym odetchnęła, gdzybym juz wiedziała co mam
Pozdrawiam
Ewa 16:42, 15 kwi 2014

Bogdzia napisał(a)

Znów zmiana avatarka? Zawsze ładny, co mnie nie dziwi bo Ty jesteś zdecydowanie estetką. Miłego dnia , u mnie szaro i mokro bo pada ale moje rh to lubia wiec i ja muszę.

Uśmiecham sie Bogdziu U nas tez mokro i trochę chłodno , jest tylko 2 stopnie, ale i ja sie ciesze z deszczu. Wszystko czyściutko-zieloniutkie i takie nawodnione aż miło patrzeć na ta zieleń
Pozdrawiam i ściskam
Kindzia 18:49, 15 kwi 2014

Zaległości mi się zrobiły i nawet nie mam ambicji nadrabiać...trzeba iść dalej.
Roseum nie obfociłam, nie przyszło mi to to głowy, co innego gdyby był mój
Faktycznie masz kłopot z nornicami U mnie też grasują, ale truję bez litości i teraz jakby trochę ich mniej. W tym roku (tfu...) jeszcze mi nic nie zeżarły.
Pozdrawiam Bogdziu
Bogdzia 20:09, 15 kwi 2014

nina napisał(a)

Niestety nie wiem jaki to rh,od razu po zakupie wywaliłam karteczkę.Pierwszy i ostatni raz tak zrobiłam.Teraz wszystkie zostawiam z karteczkami.
Jak zakwitnie to wstawię zdjęcie,może będzie wiadomo co to za jeden.Wrażliwy na zimno raczej na pewno nie jest,bo nie okrywałam podczas zimy ani razu i zawsze wychodził z niej bez szwanku.Dopiero teraz tych plam dostał.
Pozdrawiam ciepło Bogdziu

Jest jeszcze jeden sposób by go wzmocnic choc ja go nie próbowałam to środek Asahi (biostymulator) który podobno pomaga bardzo w regeneracji roślin , mozesz nim roślinę opryskac ale konieczności moim zdaniem nie ma.Rozpoznanie rh nie jest łatwe bo kwiaty wielu sa podobne ale jak sie popatrzy na wyglad krzaka i jego kwiaty to moze nam sie uda.