Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

kasiek 18:40, 06 maj 2014

Bogdzia napisał(a)

Kasiu czy ona była w tym roku przesadzana?albo na jesieni? , bo wydaje sie ze to takie dostosowanie do nowych warunków , zółkną dolne liście ale ja nie wiem ile dałas tego torfu, powinno byc pól na pół z ziemmią do której wsadzałas. Mnie sie wydaje że szok po przesadzeniu ale jeśli ma za mało kwasne podłoze to bedzie coraz gorzej ale teraz bym tylko opryskała dolistnie a na wiosnę wcześnie zmieniła podłoze.

Bogdziu była kupiona na jesień i sadzona tak więc chyba odkryłaś przyczynę. Torfu dałam dość duzo ale u mnie wapienna gleba to na jesień dosypię - widzę że radzisz na wiosne nie jesień? Teraz moze nawóz dla azali dam?

Jezeli masz chwile to prosze zerknij do mnie bo pokazałam zakątek który chce mieć z rododendronami z Pisarzowic. Prosze skoryguj go jeśli jest coś nie tak
Mariusz 19:17, 06 maj 2014

Przykro mi z powodu szkód, że też akurat w tak unikalny ogród trafiło, ale z taką gospodynią szybko nadrobi, za rok zostanie tylko wspomnienie na fotografiach ...

bardzo mi się podobają Twoje słowa, choć nie powtórzę ich dosłownie - "pisze wiersze, bajki, mam ogród ... dumna nie, bo to na pokaz ... jestem szczęśliwa" ... i bądź dalej, liczy się dusza człowiek, a ogród nadrobi.
Pozdrawiam
Anita1978 19:25, 06 maj 2014

Marzena2007 napisał(a)

Czyżbym też nie doczytała?

Ja też
Napisz, bom ciekawa
Bogdzia 20:33, 06 maj 2014

agniecha973 napisał(a)
To dobrze, że już koniec (przymrozków). Temp. rośnie jak szalona już mam +5.

Tez sie bardzo ciesze, dzis był super dzien nie za zimno , nie za ciepło .
Bogdzia 20:34, 06 maj 2014

ana_art napisał(a)
spokojnie posadź sobie, na pewno gdzieś kupię

On rośnie od poprzedniego roku w ogrodzie ale moze byc do zabrania .
Bogdzia 20:35, 06 maj 2014

ana_art napisał(a)
oby tak było że to ostatnia mroźna noc, u mnie dzisiaj było -3 po 5...

U mnie juz nie mroziło.
Bogdzia 20:36, 06 maj 2014

Anita1978 napisał(a)
Bożenko! Chyba jakoś przeżyłyśmy te przymrozki,! U mnie trochę klony palmowe i japońskie ucierpiały, ale według porad tu z forum po prostu w maju go przytnę! Trudno! Pozdrówka

Mnie palmowy raz podmarzł i tak właśnie zrobiłam , na obciętych gałązkach urósł trzy razy wyzszy niz na nie obcinanych ale na razie nie obcinaj niech troszke podeschnie,bedzie lepiej widac dokad przemarzł.
malgorzata_s... 20:38, 06 maj 2014

U nas także -3 tej nocy było Strat w moim ogrodzie niewiele jednak Na płocie mam trzcinę i zabudowa dosyć gęsta i to chyba pomogło Sąsiedzi na bardziej odkrytych miejscach mają wszystko pomarznięte a u mnie tylko kwiaty magnolii i końcówki płatków tulipanów, troszkę begonie. Szkoda twoich kwiatów azalii ale dobrze że choć krzewy nie uszkodzone. Pozdrawiam
Bogdzia 20:39, 06 maj 2014

Kondzio napisał(a)
Bozenko u na dzisiaj był przymrozek jeszcze nie widziałem ogrodu az nie chce mi sie wychodzić juz

Znam to uczucie ja po przymrozkach wysyłam M do ogrodu a sama wychodzę dopiero po jego relacji i zapewnieniu ze zawału nie dostanę. Kiedys jak zmarzł mi klon chyba tydzień nie byłam w ogrodzie.
Bogdzia 20:42, 06 maj 2014

Mirka napisał(a)
Bożenko o co chodzi z tym dokarmianiem perukowca i czym bo też go mam Dzięki i pozdrawiam

Nic specjalnego , perukowce lubią zasadową glebę wiec co rok trzeba je podsypac dolomitem i jak sa cięte to mają ładniejsze i wieksze liscie i długie pędy. Jesli nie sa ciete liscie sa drobne ale za to kwitna. Cięte mniej choruja na werticilozę.