Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

GorAna 22:44, 08 lip 2014

Bogdziu, jestem na bieżąco z żabkami liliami i dzwonkiem......obiecuję, że się poprawię....idę na "błyskawiczne" polowanie burza gdzieś mruczy w pobliżu
Pozdrawiam
agatanowa 00:57, 09 lip 2014

Bogdzia napisał(a)

Żaby uwielbiam fotografowac. Leżą rozklapione na liściach lili w róznych pozycjach , leniwe okropnie w te upały. Dzwonek ma około pół metra wysokości. Nie znałam go dotąd i bardzo przypadł mi do gustu. Pozdrówka.

Znalazłam taki sam dzwonek na ostatnich zdjęciach Ani-monteverde, chyba że do okulisty isc muszę

A to żab rozklapienie dobrze obrazuje, co powinno się robić w taką pogodę. Nad wodą w cudnym ogrodzie wypoczywać i się zachwycać
agatanowa 00:59, 09 lip 2014

Bogdzia napisał(a)

U mnie mnóstwo cebulek nie wyrosło a te które wyrosly są male i byle jakie. Kupiłam ponad 60 cebulek w tym roku a ledwie kilka dobrze wyglada ale nawet nie mam pretensji do sprzedawcy bo moje stare tez wygniły albo choruja , chyba taki rok.Pozdrawiam Bogusiu.

Ostatnio, gdy wykopywałam tulipana zauważyłam, że cebulki jakieś podmoczone, jedna też częsciowo nadgnita

A jedna z lili zasuszyła ze 3 pąki, odpadły

Takie lato: mokro i chłodno, ale i upały na przemian
agatanowa 01:00, 09 lip 2014

Bogdziu, słysząlam o jakiejś trąbie powietrznej w okolicach Łodzi, od razu o Tobie pomyślałam, wszystko u Was w porządku?
agatanowa 01:03, 09 lip 2014

monteverde napisał(a)

a dzwonek to Prichards jest bardzo wdzięcznymiłego dnia

oo, Ania już tu była, ja od końca czytam i później jakieś "odkrycia Ameryki" robię, jakbym była bystra niczym woda w klozecie
Mariusz 07:05, 09 lip 2014

Bogdzia napisał(a)

Mariusz moje lilie chorowaly tylko raz i było to spowodowane spadajacymi kroplami jak podlewałam rośliny za jeziorkiem , od razu były mszyce i szarynka. Od tego czasu nie podlewam roślin za jeziorkiem i lilie przestały chorowac. Tobie tez życze zdrówka.

Święta prawda. Lilie nie znoszą natrysku z góry, giną po kilku tygodniach. Nie cierpią też zraszania zimną wodą, deszcz to deszcz.Jak są mszyce i szarynka, to i choroby grzybowe się przywleką, bo lilie są osłabione, tak więc wielki dar, jak tych szkodników w oczku brak.
Pozdrawiam
Bogdzia 07:31, 09 lip 2014

GorAna napisał(a)
Bogdziu, jestem na bieżąco z żabkami liliami i dzwonkiem......obiecuję, że się poprawię....idę na "błyskawiczne" polowanie burza gdzieś mruczy w pobliżu
Pozdrawiam

Poluj Aniu , ja bym się na to nie porwała, boję sie burzy i zawsze uciekam w najciemniejszy kąt w domu.Podziwiam odwagę.
Bogdzia 07:31, 09 lip 2014

agatanowa napisał(a)

Znalazłam taki sam dzwonek na ostatnich zdjęciach Ani-monteverde, chyba że do okulisty isc muszę

A to żab rozklapienie dobrze obrazuje, co powinno się robić w taką pogodę. Nad wodą w cudnym ogrodzie wypoczywać i się zachwycać

Sprawdziłam , tak to ten sam.
Bogdzia 07:32, 09 lip 2014

agatanowa napisał(a)

Ostatnio, gdy wykopywałam tulipana zauważyłam, że cebulki jakieś podmoczone, jedna też częsciowo nadgnita

A jedna z lili zasuszyła ze 3 pąki, odpadły

Takie lato: mokro i chłodno, ale i upały na przemian

No właśnie , niektóre rośliny są wrazliwe na takie pogody , ludzie zresztą też.
Bogdzia 07:33, 09 lip 2014

agatanowa napisał(a)
Bogdziu, słysząlam o jakiejś trąbie powietrznej w okolicach Łodzi, od razu o Tobie pomyślałam, wszystko u Was w porządku?

Na szczescie nie koło mnie, choc juz raz była i sporo szkód narobiła w okolicy.