Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 06:58, 08 lip 2014

I lilie

Bogdzia 06:59, 08 lip 2014

Bogdzia 07:01, 08 lip 2014

i nowo kupione dzwonki

Miłego dnia wszystkim życze.
AgnieszkaW 07:14, 08 lip 2014

Bogdziu, lilie u Ciebie pięknie kwitną. Bardzo ciekawe te dzwonki, czy wiesz może, co to za odmiana? Pozdrówka
Mariusz 07:16, 08 lip 2014

Bogdzia napisał(a)

Jest kilka żóltych liści ale ich nie odcinam zeby innych nie pomoczyc bo wtedy od razu choroby się zaczynaja.Nie wiem czy to zniknięcie tak na chwilę czy na dłużej ale trzymaj sie dzielnie.

Nie, nie na długo, na chwileczkę , tylko troszkę nowych spraw i nagłych konsultacji.
Jeśli żółkną Ci liście i nie dzieje się to masowo, to jest to naturalne i nie ma powodów do obaw. Cieszy mnie widok tak zdrowych lilii wodnych, tym bardziej, że od dłuższego czasu zmagam się z szarynką grzybieniówką i wiem co ona znaczy. Mówiąc prosto, osłabia lilie przez co łatwo zapadają na choroby grzybowe. Przyznam, że w środowisku wodnym jest to trudny przeciwnik, w zasadzie można wygrać bitwę, ale nigdy wojnę, szczególnie jeśli dotyczy to dużej powierzchni, czyli takiej jak u mnie tj. łącznie ponad O,5 ha.
Myślę o założeniu tematu o chorobach roślin wodnych, pewnie niejedna osoba ma problemy , ale przypuszczam, że wpisy rozmywają się gdzieś w popularnych i obleganych wątkach ogrodowych.
Chromatelka prezentuje się bardzo okazale, zarówno kwiat, jak też jej marmurkowe liście - stara i cudowna odmiana. Uwielbiam odmiany Marliacea, w zasadzie skupiam się na ich kolekcjonowaniu.

Miłego dnia
Urszulla 08:14, 08 lip 2014

Jak ładnie te lilie główki do słoneczka wychylają
ja też, ale tylko na basenie i najlepiej w wodzie
Pozdrawiam i słoneczka z deszczykiem życzę, żeby się przyjemniej oddychało.
mam tylko 1 lilięha,ha więc nie mam dylematów którą wybrać
Kasya 08:17, 08 lip 2014

Bogdzia napisał(a)

i nowo kupione dzwonki

a co to za dzwonki ? sliczne
chce takie !

pozdrawiam
popcorn 08:45, 08 lip 2014

Bogdzia napisał(a)

Wilga z całą pewnościa , śliczna jest , samiec jest bardziej żółty a samica troche oliwkowa.

Dziękuję!! No to pierwszy raz w życiu widziałam wilgę! Piękne masz lilie i liliowce! Niesamowita różnorodność kształtów i barw

miłego dnia!
agatanowa 08:53, 08 lip 2014

Bogdzia napisał(a)

i nowo kupione dzwonki

.

cuda na patyczkach! bardzo, bardzo urokliwe, jak się nazywają i ile sobie mierzą?

równiez bardzo miłego dnia, Bożenko, u mnie spiekjota od rana i bez chmur, więc trzeba uważać
agatanowa 08:57, 08 lip 2014

Bożenko, od rana zapewniasz dawkę pozytywnych emocji: liliowce, lilie, lilie wodne, ważki i rozklapione na liściach żaby. Od razu dzień dobrze się zaczyna, usta same do uśmiechu się układają! Dziękuję