Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 14:58, 15 paź 2012

Tess napisał(a)
Dziękuję Bożenko
Tak, masz rację - Magji rady czytałam.
a czym wobec tego dokarmiasz rh? Bo sam torf to głodne podłoże...

Moje rh dostają specjalistyczny nawóz i to wystarcza. Nie wszystkie rosliny są żarłokami , są przecież i takie które rosną na piasku i to im najbardziej odpowiada. ja zaczynając z rh dużo czytałam. Nie spotkałam literatury w któej by kazano dawac obornik , wiec nie dawałam. Nie zawsze i z ksiazek dowiadywałam się prawdy np kiedys juz pisałam wyczytałam żeby rh ściółkowac torfem i to zrobiłam. Rh chorowały i na szczęście jakoś sama doszukałam się przyczyny . W tej chwili najbardziej ufam p Ciepłucha który w swoim folderze pisze tak

czyli tylko torf i ziemia, nic więcej i ja tak robie. Poniewaz rosną dobrze i niektóre są bardzo wysokie co sprawdziło mnóstwo osób na spotkaniu u mnie nie mam powodu do zmiany sposobu uprawiania tych roślin.
Przepraszam za podwójne litery, to efekt długiego czasu w jakim to zdjęcie robiłam i drżących najwyraźniej moich rąk.
Bogdzia 15:01, 15 paź 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Bożeno, bo Ty masz serce do różaneczników. One by Tobie i bez torfu wyrosły. Tak sobie rozmyślam o Twoim ogrodzie, że drzewa i rododendrony tworzą zgrabną całość.
Teraz kiedy kończą się kolory, częściej zwieszam oko na różanecznikach właśnie, mimo, że nie kwitną teraz.

Ewo na rh będziesz teraz patrzec przez całą zime az do prawie połowy czerca. To piękne rosliny. Cały ten czas tzn od października do połowy czerca będą najpiękniejszymi roślinami w ogrodzie.
eliza3 15:18, 15 paź 2012

Masz rację Bożenko. To piękne rośliny, więc zaczynam je dosadzać. Mój największy rh traktuję zimą jak termometr. Zawsze rano spoglądam w okno i patrzę na jego liście, to one mi mówią jaka była noc.
Twój ogród również się przyczynił do tego, że postanowiłam dosadzić kilka roślin. Zawsze są piękne, o każdej porze roku, ale przełom maja i czerwca nie ma sobie równych.
Bogdzia 15:23, 15 paź 2012

eliza3 napisał(a)
Masz rację Bożenko. To piękne rośliny, więc zaczynam je dosadzać. Mój największy rh traktuję zimą jak termometr. Zawsze rano spoglądam w okno i patrzę na jego liście, to one mi mówią jaka była noc.
Twój ogród również się przyczynił do tego, że postanowiłam dosadzić kilka roślin. Zawsze są piękne, o każdej porze roku, ale przełom maja i czerwca nie ma sobie równych.

To prawda bukiety o średnicy półtora metra a nawet dwa i pół. Nic tak nie kwitnie.I te kolory takie jak na wazach chińskich, niepowtarzalne.
Milka 15:27, 15 paź 2012

A ja podziwiam kolejny wiersz, o talentach Gosi i w imieniu twoim i swoim, postuluję o tort z sikorką
doczytałam o wnusiach i ostatnich zbiorach i ...dzieci bardzo szybko rosną; Gabi dopiero niby się urodziła a zaraz 3 latka skończy, a jaka gaduła, nudzić się z nią nie sposób, tyle pomysłwó, przytulania i opowieści
pozdrawiam i wstawiłam u siebie może nie najlepsze zdjęcie z sikorką w roli głównej, ale jestem dumna, że takowe mam...choć jedno
pogoda coś się psuje, a było bardzo słonecznie, chociaż u nas ma być i po 20 stopni w cieniu, więc może to chwilowe zachmurzenie
pozdrawiam Bożenko, skarbnico wielu talentów
hanka_andrus 17:53, 15 paź 2012

Zajrzałam ,w przerwie między gruszkami.Jestem za sikorką na torcie!Bożenko,zostawiam pozdrowionka.Nara..
Bogdzia 19:17, 15 paź 2012

irena_milek napisał(a)
A ja podziwiam kolejny wiersz, o talentach Gosi i w imieniu twoim i swoim, postuluję o tort z sikorką
doczytałam o wnusiach i ostatnich zbiorach i ...dzieci bardzo szybko rosną; Gabi dopiero niby się urodziła a zaraz 3 latka skończy, a jaka gaduła, nudzić się z nią nie sposób, tyle pomysłwó, przytulania i opowieści
pozdrawiam i wstawiłam u siebie może nie najlepsze zdjęcie z sikorką w roli głównej, ale jestem dumna, że takowe mam...choć jedno
pogoda coś się psuje, a było bardzo słonecznie, chociaż u nas ma być i po 20 stopni w cieniu, więc może to chwilowe zachmurzenie
pozdrawiam Bożenko, skarbnico wielu talentów

Gosia jest niezwykle zdolną dziewczyną a jej torty są zachwycające , chociaż w jej wątku swój tort pokazały również inne dziwczyny, piracki statek i tort komunijny. Mnie zachwycił szczególnie ten komunijny .Mają ludzie wielkie zdolności a Gosi kilka razy pisałam że bardzo mi się podobaja jej torty wiec kiedy kolejny raz miałam to napisac to uznałam że bedzie nudno i skleciłam te kilka linijek jak najbardziej prosto z serca.
U mnie tez był dośc pochmurny dzień ale nie ma co narzekac bo ciepło było. Jutro jest rok jak jestem na Ogrodowisku. Przeleciało szybko i miło. A ja jadę do Łodzi do lekarza bo leki mi się skończyły.Żeby tylko nie padało bo tak dziś podejrzanie się zachmurzyło a jadę autobusem.Pozdrawiam Irenko.
Bogdzia 19:19, 15 paź 2012

hanka_andrus napisał(a)
Zajrzałam ,w przerwie między gruszkami.Jestem za sikorką na torcie!Bożenko,zostawiam pozdrowionka.Nara..

Miło Haniu że też chcesz sikorkę. Mam nadzieje że Gosia się postara spełnic nasze (Irenki również) życzenie i sikorka zagości na torcie i pewnie będzie przesliczna.
A Ty gruszki robisz? Będą pewnie zapasy na zime.Pozdrawiam serdecznie.
weronika77 22:06, 15 paź 2012

Wierszyk dla Gosi śliczny. Pozdrawiam Bogdziu.
marzena 22:08, 15 paź 2012

Bogdziu, ok, może i napisałaś z przymrużeniem oka
...ale napisałaś ! ...już tak się pisze...nawet słowniki to uwzględniają...( język żyje, jest plastyczny i nadąża za rzeczywistością...)

http://definicja.net/definicja/Cukierniczka
http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=cukierniczka
http://pl.wiktionary.org/wiki/cukierniczka
http://www.sjp.pl/cukierniczka