Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

hanka_andrus 20:51, 18 lip 2012

Bożenko,potwierdzam-ceglaś.
I zazdroszczę......Po tygodniu deszczowym i u mnie się ruszą,Może uda się namówić młodzież do lasu na wycieczkę?Na bezgrzybiu,suche uszaki wyciągam.........do sosu.Dzięki za pięknisia!
Bogdzia 20:57, 18 lip 2012

Klamber napisał(a)
Nooo ładna sztuka. Bogdziu mając taki las za ogrodzeniem było by grzechem nie wykorzystać tego. Dawno temu jak miałem więcej czasu to jeździłem na cały dzień pod Ostrołękę lub Ostrów Mazowiecką, to były piękne czasy. Grzyby uwielbiam zbierać, już mniej czyścić w domu. Na zdjęciach też ich trochę mam takich jak ten, niech Ci się przyśni w nocy a jutro w lesie nazbierała takich cały kosz.

O matko jak ty pędzisz, już tylko patrzeć jak zaraz stówę na tłuczesz.

Robercie dzieki za piekne zdjęcie . Ja też mam zdjęcia z innych lat ale wszystko przegrałam na pamięc zewnętrzną bo już mi się nie miesciły w komputerze to teraz mam utrudniony dostęp do tych zdjec.Pamięc trzymam osobno na wypadek burzy która już raz uszkodziła mi komputer . Może mi sie przysni Twój grzybek ale jutro chyba w lesie nie będę, no jeszcze nie mam pewności .
Bogdzia 20:58, 18 lip 2012

hanka_andrus napisał(a)
Bożenko,potwierdzam-ceglaś.
I zazdroszczę......Po tygodniu deszczowym i u mnie się ruszą,Może uda się namówić młodzież do lasu na wycieczkę?Na bezgrzybiu,suche uszaki wyciągam.........do sosu.Dzięki za pięknisia!

dzięki Haniu. Marzą mi się grzybobrania sprzed lat bo ostatnio lichutko było.
hanka_andrus 20:59, 18 lip 2012

Robert,a gdzie ty pod Ostrołęką grzyby zbierałeś, podaj miejscowość......jak nie tajemnica.....

To moje zeszłoroczne......
bociek 21:04, 18 lip 2012

Bozenko, alez piekny okaz I tym sposobem w sobote ruszam na grzyby Nie bylismy juz kilka lat, odkad grzybobranie stalo sie bardzo poplarne w naszych okolicznych lasach zaroilo sie od grzybiarzy, a wlasciwie pseudogrzybiarzy Nie szanuja lasu, zwierzat, smieca, a grzyby wyrywaja z cala grzybnia
Moze w sobote jeszcze nie bedzie szalenstwa

monteverde 21:11, 18 lip 2012

dajana napisał(a)

Gratuluję pięknego grzybaska! Ja spotkałam tylko małe kureczki ,wielkości paznokcia.
Ale byłam w spacerowym lesie,a nie grzybowym
Pokazuj,pokazuj, może szybciej na grzybobranie się zmobilizuję.....

Haniu jak już do mnie zaszłaś to spytam o grzyba z którym do Twojego wątku sie wybierałam. Co to jest , powiedz autorytatywnie bo nie znam lepszej znawczyni grzybów od Ciebie. Prawdziwek ceglastopory? , siniak?czy inny grzyb?

To jest prawdziwek ceglastopory Bożenko ,,,u mnie tez można takie spotkać są gorsze smakowo od borowika ale urodny ma kolorek

potwierdzam do niego podobny jest borowik Queleta, Boletus Queletti Schulz, różni się czerwono lub winnobrązowym zabarwieniem kapelusza, ma pomarańczowe pory i żółty prawie goły trzon i on jest niejadalny, a zasadę Bogdziu znasz, nie jesteś pewna grzyba, nie jedz go!!!!!!!!!!!!!!!!! a będziesz żyla aż do starości nie pokazujcie już tych borowików , bo aż mnie skręca zazdrość
Bogdzia 21:18, 18 lip 2012

bociek napisał(a)
Bozenko, alez piekny okaz I tym sposobem w sobote ruszam na grzyby Nie bylismy juz kilka lat, odkad grzybobranie stalo sie bardzo poplarne w naszych okolicznych lasach zaroilo sie od grzybiarzy, a wlasciwie pseudogrzybiarzy Nie szanuja lasu, zwierzat, smieca, a grzyby wyrywaja z cala grzybnia
Moze w sobote jeszcze nie bedzie szalenstwa

No to czekam na efekt Twojego grzybobrania. U mnie tez tacy ludzie grasują po lesie . Przykro patrzec.
Bogdzia 21:20, 18 lip 2012

monteverde napisał(a)

Gratuluję pięknego grzybaska! Ja spotkałam tylko małe kureczki ,wielkości paznokcia.
Ale byłam w spacerowym lesie,a nie grzybowym
Pokazuj,pokazuj, może szybciej na grzybobranie się zmobilizuję.....

Haniu jak już do mnie zaszłaś to spytam o grzyba z którym do Twojego wątku sie wybierałam. Co to jest , powiedz autorytatywnie bo nie znam lepszej znawczyni grzybów od Ciebie. Prawdziwek ceglastopory? , siniak?czy inny grzyb?

To jest prawdziwek ceglastopory Bożenko ,,,u mnie tez można takie spotkać są gorsze smakowo od borowika ale urodny ma kolorek

potwierdzam do niego podobny jest borowik Queleta, Boletus Queletti Schulz, różni się czerwono lub winnobrązowym zabarwieniem kapelusza, ma pomarańczowe pory i żółty prawie goły trzon i on jest niejadalny, a zasadę Bogdziu znasz, nie jesteś pewna grzyba, nie jedz go!!!!!!!!!!!!!!!!! a będziesz żyla aż do starości nie pokazujcie już tych borowików , bo aż mnie skręca zazdrość

Ania takich nazw to ja jeszcze nie słyszałam ale jak Ty mówisz to pewnie i grzyby są.
hanka_andrus 21:31, 18 lip 2012

Juz tak obdzielili te prawdziwki nazwami ,że teraz pod każdym drzewem inny borowik,pod sosnami inny,pod dębem inny,a ja jestem starej daty i u mnie wszystko borowiki i podgrzybki/chociaż to też borowiki ino brunatne/
Bogdzia 21:34, 18 lip 2012

hanka_andrus napisał(a)
Juz tak obdzielili te prawdziwki nazwami ,że teraz pod każdym drzewem inny borowik,pod sosnami inny,pod dębem inny,a ja jestem starej daty i u mnie wszystko borowiki i podgrzybki/chociaż to też borowiki ino brunatne/

Masz rację Haniu, faktycznie tak jest.